2021’de Dijital Dünyada Neler Oldu?

En çok ihtiyaç duyduğumuz anda bizi birbirine bağlayan şey dijital dünya oldu. Birçok işletmenin, müşterilerinin fiziksel anlamda var olmadığında dahi kendini unutturmamasını sağladı. İnsanlar bazı platformlar aracılığıyla aradıklarını buldular, hatta geçimlerini sağladılar). Ve sosyal medya bu yıl kesinlikle alışveriş yapmamızı sağladı.

2021’de Facebook yeni bir isim aldı ve TikTok, diğer platformların ancak ayak uydurabilmeyi hayal edebileceği trendleri belirlemeye devam etti. Yıl sona ererken gündemimize giren konuları hatırlayalım ve dijital dünyanın 2022’ye nasıl girdiğine şöyle bir göz atalım:

Google ve Mobil Öncelikli Dizin

Web aramalarının çoğunun mobil cihazlar aracılığıyla yapıldığını gösteren datalardan yola çıkan Google, mobil öncelikli bir dizine geçiş yapmaya karar vermişti. Geçtiğimiz yıllarda masaüstü sürümlere öncelik veren arama motoru, Mart ayı itibariyle sıralama için artık web sitelerinin mobil sürümünü kullanıyor. Bu güncellemenin hem web tasarımı önceliklerinde hem de SEO üzerinde büyük bir etkisi oldu; mobil uyumluluğu bulunmayan pek çok web sitesi sıralamalarda düşüş yaşadı.

iOS 14.5 Güncellemesi

Apple’ın iOS 14.5 sürümü, 2021’de Uygulama İzleme Şeffaflığı çerçevesinde web kullanıcılarının verilerini kontrol etme şeklini değiştirdi. iOS 14.5 veya sonraki sürümlerin yüklü olduğu tüm Apple cihazları artık kullanıcının uygulama dışındaki davranışlarını izlemeden önce onayını istemeye başladı. Bu durum, çevrimiçi kullanıcı gizliliğini büyük ölçüde iyileştirdi fakat pazarlama stratejileri ve kullanıcı davranışı verilerini toplamak için uygulamaları kullanan dijital pazarlamacılar için çeşitli zorluklar söz konusu oldu.

Metaverse Dünyası

2021’in son çeyreğine girerken Facebook’un yeniden markalaşma yoluna gittiğine dair yaptığı açıklama tüm dünyanın gündemine oturdu. Facebook; Instagram ve diğer birkaç çevrimiçi platformun ana şirketi artık Meta adını kullanmaya başladı. Bu marka değişikliğinin bir parçası olarak Meta, çevrimiçi ortamı değiştirecek sürükleyici sanal ve alternatif gerçeklik deneyimleri de dahil olmak üzere yeni platformlar ve teknolojiler başlatmayı planlıyor. Konuyla ilgili Bi Fark Yarat Blog’unda yayınlanmış olan yazıyı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

TikTok Reklamcılığı

 TikTok teknik olarak 2020’nin ortalarında reklam verilebilen bir platform olmuştu. Fakat iş ortakları için seçeneklerin genişletildiği ve dünya çapında bir milyardan fazla kullanıcıya ulaşıldığı için gerçek anlamda bir reklam platformu olmaya 2021’de başladı diyebiliriz. 

Instagram Kılavuzları

Katalog benzeri içerik koleksiyonları düzenlemenizi mümkün kılan Instagram’ın kılavuz özelliği 2020’nin son aylarında kullanıma açılmıştı. O zamandan bu yana Instagram, kılavuzları platform genelinde genişleterek tüm kullanıcılara açtı, markaların ve işletmelerin bunları sosyal medya ve içerik stratejilerinin bir parçası olarak kullanmasını sağladı.

Instagram Reels Patlaması

Yine 2020’de hayatımıza giren Instagram Reels özelliği 2021 ile birlikte büyük bir patlama yaşadı. Hem dijital pazarlamacılar ve markalar, hem de bireysel kullanıcılar için içerik üretmenin farklı bir yolu olan Reels videoları uzun süre daha gündemimizde olacağa benziyor. Platformun içerik konseptleri ve daha fazlasını bulabileceğiniz blog yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

NFT Devrimi

2021 yılının en dikkat çekici olaylarından biri de şüphesiz ki kripto sanat eserleri NFT’ler oldu. Tamamen dijital ortamdaki bir sanat eserinin 69,3 milyon dolara alıcı bulmasıyla birlikte gündeme giren NFT’ler hakkındaki blog yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Twitch Skandalı

Twitch platfomunun kara para aklama için kullanılıyor olması bir anda gündemimize oturmuş ve 2021’in en önemli olaylarından biri olmuştu. Konuyla ilgili detaylı blog yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Sosyal Ağların Türkiye’de Temsilci Bulundurması

2021’in ilk haftalarında sosyal ağlara reklam yasağı getirileceğine dair çıkan haberlerle birlikte gündemimize gelen konu tüm sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğuna neden olmuştu. Konuyla ilgili blog yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Clubhouse Macerası

Pandemi ile birlikte bambaşka bir platformla tanışmıştık ve 2021 Clubhouse’un yılı oldu desek yanlış olmaz. Konuyla ilgili yazımızı buraya tıkayarak okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top