Sanal Varlık: Dijital Miras

Verilerinizi hiç miras bırakabileceğinizi düşünmüş müydünüz?

Günümüz dünyasında dijital hızla yükseldi ve artık başlı başına bir sektör haline geldi. Son 5 yıldır içerik üreticisi, influencer kelimelerini sıklıkla duymaya ve artık bunları bir meslek dalı olarak kabul etmeye başladık. O kadar ki çoğu reklamcılık fakültesinde bunlar ders olarak yer edinmeye başladı. Artık hepimiz birer dijital içerik üreticisiyiz. Bir şekilde en teknolojiden uzak olanımız bile sürekli buna maruz kalmakta ya da farkında olmadan yaptığı paylaşımlar ile bir içerik üretmekte. Fakat sanal varlığımız sadece ürettiğimiz içeriklerden ibaret değil; mesajlarımız, fotoğraflarımız, rehberimiz gibi bize özel olan ve çoğu zaman kimsenin görmesini istemediğimiz bir sürü verimiz var, peki bizden sonra bunlara ne olacak?

Dijital verilerimizin gizliliği hukuki bir konu. Bu nedenle verilerimizin korunması için yakın zamanda adımlar atılması bekleniyordu. İlk adım Apple’dan geldi. Apple, devamlı geliştirdiği güncellemeleri ile artık daha fazla ne gibi değişiklikler yaşanabilir dedirtirken, bir kez daha kullanıcıları şaşırtmayı başardı. Geçtiğimiz günlerde duyurulan 15.2 güncellemesi ile bir dizi iyileştirmenin yanı sıra “Dijital Miras” özelliğini de kullanıma sundu. Ben ölünce ne olacak, diye düşünmek tarih oldu çünkü ‘Dijital Miras’ özelliği sayesinde telefonunuzdan verilerinizi görebilecek 5 kişi seçebileceksiniz. Dijital Miras için öncelikle iOS 15.2 yüklemeniz gerekmekte. Sonrasında ise Dijital Miras özelliği aktif etmek için sırasıyla;
• Ayarlar uygulamasını açın,
• En üstte adınıza dokunun,
• Şifre ve Güvenlik Seçin,
• Dijital Miraşçı (Legacy Contact) dokunun,
• Dijital Miraşçı Ekle’yi seçin ve istemleri izleyin.

Dijital Mirasçının, ölen kişinin verilerine ulaşması için kullanıcının öldüğünü kanıtlaması gerekmekte. Bu özelliğinin fikir babası GoodTrust’un CEO’su Steiber, “Birçok durumda, ölen kişinin sahip olduğu fotoğrafları hayatta kalan aileye teslim etmek için bir mahkeme emri gerektirebilir” dedi. Ancak Dijital Miras özelliği şimdiden kullanıcıları heyecanlandırdı. Peki sizin Dijital Mirasçılarınız kim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top