2021’de neleri aradık?

Tatlısıyla tuzlusuyla 2021 yılını geride bırakıyoruz. 2022’e haftalar kala, Google merakla beklenen “Google Trendler 2021” listesini paylaştı. 2021 yılını film şeridi gibi gözlerimizin önüne seren listede neler var? Gelin birlikte inceleyelim.

Türkiye’de pandeminin Google Aramalarına etkisi

Pandemiyle birlikte hayatımıza giren uzaktan eğitim dönemi, Google aramalarına da yansıdı. “EBA giriş” Türkiye aramalarında ilk sırada yerini aldı. Eğitim Bilişim Ağı’nın kısaltması EBA, canlı sınıf desteği ile pandemi döneminde ilkokul öğrencilerinin odak noktası oldu. “EBA giriş”i sırasıyla, Squid Game, AÖL, Mesut Özil ve Elmalı Davası takip ederken,  2021’de en çok aranılan isimler ise sırasıyla; Mesut Özil, Ebrar Karakurt, Mahmut Özer, Burak Elmas ve İrfan Can Kahveci oldu.

Dizi aramalarına baktığımızda; Netflix tarafından 17 Eylül 2021 tarihinde Dünya çapında yayınlanan Güney Koreli drama dizisi olan Squid Game, ilk sırada yerini alıyor. Arkasından sırayla Sadakatsiz, Aşk Mantık İntikam, Masumiyet ve Yargı ile ilk beşi tamamlıyoruz.

Türkiye’de pandeminin aramalara yansımasını diğer bir aramada görüyoruz. “Nasıl?” sorusu aramalarında ilk dört sırayı, pandemi ile hayatımıza giren uygulamalar kapsıyor. “Nasıl?” sorusu aramalarının ilk beşi: HES Kodu Nasıl Alınır, Aşı Randevusu Nasıl Alınır, Aşı Kartı Nasıl Alınır, Tam Kapanma Nasıl Olacak, Su Diyeti Nasıl Yapılır. “Ne zaman?” aramaları da pandemideki belirsizliğimizi gözler önüne seriyor. “Ne zaman?” sorusu aramalarındaki ilk beş de bu şekilde karşımıza çıkıyor; Okullar Ne Zaman Açılacak, Kabine Toplantısı Ne Zaman, Yasaklar Ne Zaman Bitiyor, Tam Kapanma Ne Zaman, Kafeler Ne Zaman Açılacak. Daha önceki yıllara kıyasla Google bu yıl arama listelerine “Nasıl geçer?” sorusunu da ekliyor. Covid-19 salgını ile hastalık aramaları da ilk beşe giriyor. İlk beşte; Burun Akıntısı Nasıl Geçer, Grip Nasıl Geçer, Öksürük Nasıl Geçer, Arpacık Nasıl Geçer, Pişik Nasıl Geçer yer alıyor.

Aramalarda yarışmalar ön planda

“Google Trendleri 2021” listesine göre, “Kim?” sorusu aramalarında yarışma sonuçları ilk beşe girdi. İlk beşte yer alan aramalar şu şekildedir: Survivor Kim Elendi, Masterchef Kim Kazandı, Şampiyon Kim, Camdaki Kız Hayri Kim, Galatasaray Başkanı Kim.

“Google Trendler 2021” listesine göre 2021 yılında sofralarımızı taçlandıran tarifler arasında sırasıyla; Güllaç tarifi, Soğuk Baklava Tarifi, Taco tarifi, Tulumba tatlısı tarifi, Sufle tarifi tencerede oldu.

Küresel aramalarda spor müsabakaları listelerin başında

Küresel aramalara baktığımızda spor karşılaşmaları, en çok aranılanlarda ilk beşe girdi. İlk beş sırasıyla; Australia vs. India, India vs. England, IPL, NBA, Euro 2021 oldu. En çok aranılan haberler ise yine 2021 yılının gündemini ortaya koyuyor. Afghanistan, AMC Stock, Covid Vaccine, Dogecoin ve GME Stock; en çok aranılan haberlerde ilk beşte yer aldı.

Globalde en çok aranılan kişi Alec Baldwin olurken; onu sırasıyla; Kyle Rittenhouse, Christian Eriksen, Tiger Woods, Simone Biles takip etti.

Bonus: Öneriler  

Henüz 2021 devam ederken; “Google Trendler 2021” global listesinden yola çıkarak, aramalarda yer alan ilk 5 filmi -henüz izlemediyseniz- izleme listenize eklemenizi öneririz. Listede ilk beşte sırasıyla; Eternals, Black Widow, Dune, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, Red Notice filmleri yer aldı.

Müzik aramalarında yer alan ilk 5 müzik ile 2021’e veda edebilirsiniz. O şarkılar; drivers license, Olivia Rodrigo, MONTERO (Call Me by Your Name), Lil Nas X, INDUSTRY BABY, Lil Nas X feat. Jack Harlow, Fancy Like, Walker Hayes, MAPA, SB19 oldu.

2021 yılında Türkiye’de “dolar” kelimesinin arama listesinde olmamasına şaşırdık. Son günlerde şahit olduğumuz gündemin yansımalarını 2022 yılında göreceğiz belki de…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top