Kripto dünyasında sanat: NFT

Sanal dünyayı keşfetmeye hazır mısın?

Bugünlerde hepimiz sürekli olarak NFT adını duyuyoruz. Bir anda popülerliği artan bu kavram televizyonlarda yayınlanan hafta sonu programlarında bile karşımıza çıkmaya başladı. Peki NFT nedir? Tam adıyla Non-fungible token, Türkçe anlamıyla değiştirilemez jetonlar, internetten kolayca indirilebilen ve milyonlarca dolara alıcı bulabilen kripto sanat eserleridir. 2021 yılının en dikkat çekici olaylarından biri olan NFT devrimi hız kesmeden devam ederken bu durum günümüzde sanal gerçekliğin yeni normalimiz olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.

11 Mart tarihi dijital sanat için bir kilometre taşı olarak kayda geçti. “Beeple” ismiyle bilinen Mike Winkelmann adındaki sanatçı, tamamen dijital ortamdaki eserini 69,3 milyon dolara satarak, bir sanatçının hayattayken ulaştığı en yüksek üçüncü miktara ulaştı. Ardından Türk dijital sanatçı Refik Anadol’un, “Machine Hallucinations” isimli NFT koleksiyonu, yine Winkelmann gibi Sotheby’s tarafından düzenlenen bir açık artırmada 5,1 milyon dolara ulaştı. Bugün dünyada en çok merak edilen şeylerden biri, internetten kolayca indirilebilen dijital işlerin nasıl milyon dolarlara alıcı bulabildiği. Burada NFT’ler devreye giriyor, bu nedenle de eserler “kripto sanat” olarak anılıyor. NFT kavramı belki de en iyi, bir şeyin gerçekliğinin dijital sertifikası olarak tanımlanabilir. Burada satılan sanat eserleri, bir resim ya da heykel gibi fiziksel varlığı olan işler değil. Bu yüzden NFT’ler yani “dijital sertifikalar”, nadirliği ve sahipliği temsil ediyor. NFT’ler tıpkı Bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi, blockchain (blok zinciri) teknolojisini kullanıyor ve yapılan alışverişler bu teknoloji üzerinden kayıt altına alınıyor. Bu sistem sayesinde, sanatçı müzayede şirketlerini aradan çıkararak, doğrudan alıcılara ulaşabildiği gibi, satılan dijital eserin yeniden el değiştirmesi üzerinden de komisyon alabiliyor.

Sanal dünyanın yükselişe geçmesiyle öne çıkan NFT kavramının tetiklenmesindeki bir diğer önemli sebep ise geçirdiğimiz pandemi. Peki bu süreç sona erdiğinde geride ne kalacak? Henüz bu konu hakkında kesin bir görüş olmasa da ilerleyen günlerde NFT dünyasının geleceğini göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top