Z Kuşağı Youtube’da Ne İzliyor?

Dünyanın hali hazırda en kalabalık kuşağı haline gelen Z Kuşağı, artık sadece geleceğin çalışanları ya da tüketicileri değil, onlar dünyayı etkilemeye başladı. Dünya nüfusunun üçte birini oluşturan bu kuşağı anlamak ise çok önemli hale geldi. Gelin bu kuşağın yakın dönemde Youtube’da ne izlediğine bakalım.

1990ların başından itibaren doğan Z kuşağı aynı zamanda kendi kimliğini de dijitalleşen dünya ile birlikte yaratan ilk kuşak olma özelliğini gösteriyor. Bu kuşağı anlamanın yolu ise internette yarattıkları eğilimleri anlamaktan geçiyor olabilir. Bu eğilimlerden en önemlisi farklı yaşam – estetik stillerinin öne çıkışı. Youtube içgörülerine baktığımızda bu konuda elimizde kimi veriler olabilir.

Cottagecore (taşra tarzı), Y2K (milenyum), dark academia (karanlık akademi) ve royaltycore (kraliyet tarzı) gibi farklı estetiklerden bahsedilen videoların YouTube’da 2015’ten beri 1 milyardan fazla kez izlenmiş olması da estetiğin popülerleştiğini gösteriyor.1 Her estetiğin kendine özgü bir müzik, moda ve tasarım tarzıyla temel bir kimliği var. Video içeriği üreten kullanıcılar her biriyle ilgili oynatma listeleri ve “Nasıl Yapılır?” kılavuzları paylaşıyor.

Cottagecore: Daha basit bir yaşam tarzını benimseme

Cottagecore, basit bir yaşam tarzı. Taylor Swift’in pandemi sırasında sürpriz şekilde piyasaya sürdüğü “Folklore” albümü bu yaşam tarzını temsil ediyor. Kırsal bölgelere ait bu estetiği benimseyen Z kuşağı üyeleri, ev yapımı görünümlü giysiler, mumlar, çiçekli desenler ve toprak tonu renklerden hoşlanır. Bu estetik, 2020 yılında büyük patlama yaptı ve başlığında “cottagecore” kelimesi bulunan videolar toplam 50 milyon görüntülenme sayısına3 ulaştı. Üstelik popülerliği artmaya devam ediyor.

Dark academia: Bilim insanlarından oluşan gizli cemiyetler

Dark academia üniversitede geçen, gotik bir cinayet öyküsü havasında. Bu estetiği benimseyen Z kuşağı üyelerinin giysileri 19. yüzyıl İngilteresi ile özel lise öğrencisi tarzlarının bir karışımı olabilir. Böylece hem üniversiteye uygun hem geceleri dışarıda suçluları kovalamaya hazır görünürler. Gözünüzde Harry Potter’ın gittiği Hogwarts ile gizli cemiyetlerin bir araya geldiği bir estetik canlandırabilirsiniz.

Royaltycore: Gotik bir dokunuş eklenmiş gösterişli monarşiler

Royaltycore, dark academia ile benzerlikler taşıyor ancak bu estetikte bilim insanları yerine monarşi temel alınıyor. Kraliyet ailelerinin popülerlik kazanmasında Netflix’te yayınlanan tarihi dizi “The Crown” büyük rol oynadı ancak bu estetik diziye göre daha şatafatlı. Gözünüzde 2006 yılına ait “Marie Antoinette” filmindeki gösterişli tarza gotik bir dokunuşun eklendiği bir estetik canlandırabilirsiniz.

Y2K: Milenyumun başlangıcına duyulan nostalji

Y2K, 1990’lı yılların sonları ile 2000’li yılların başlarındaki modayı ve iyimser havayı temel alan bir estetik. Söz konusu dönemde internet nispeten yeni bir icattı ve kapatılabiliyordu. Z kuşağının kullandığı milenyum sonrasından ilham alan moda yaklaşımı, müzik dünyasındaki erkek gruplarının hayranı olan kızların giysilerinden Paris Hilton ile birlikte ünlenen Juicy Couture eşofmanlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top