Dijital dünyanın haylaz çocuğu Clubhouse: Davetiyeniz lütfen!

Özellikle pandemi sürecinde elimizden düşürmediğimiz, tüm dijital cihazlarımızı saran Facebook, Instagram ve Twitter’a alternatif olan Clubhouse, dijital dünyaya iddialı bir giriş yaptı. Son zamanlarda adını çok sık duyduğumuz bu yeni sosyal ağ, trendler arasında çoktan yerini aldı bile. Öyle ki davetiyeleri diğer sosyal medya kanalları ile dağıtılır hatta satılabilir hale geldi. Peki nedir bu çok konuşulan Clubhouse?

Dijital çağın en yenilerinden Clubhouse, kendini “ses temelli yeni nesil sosyal ağ” olarak tanımlıyor. Alışılagelen diğer sosyal medya akışlarının aksine Clubhouse’da yazılı veya görsel herhangi bir gönderi paylaşılamıyor. Sadece ses ile iletişim kurulabilen ve kullanıcılara özel sohbet odalarının yer aldığı Clubhouse’da bu sohbet odalarına sadece davetiye ile katılabiliyorsunuz. Genelde bir konu özelinde açılan sohbet odalarında; dinleyici olarak katılımlarda, konuşmak için el kaldırmanız gerekiyor.

17 Mart’ta birinci yılını kutlayacak olan Clubhouse, dünya çapında 8 milyon aktif kullanıcıya ulaşırken; Türkiye’de 2021 yılından itibaren popülerleşmeye başladı. Şimdilik sadece IOS cihazlarda kullanılabilen uygulamanın, Android platformuna da bu baharın sonunda ya da yazın başlarında gelmesi planlanıyor.

Clubhouse’ta neler var?

Her geçen gün daha da fazla konuşulan Clubhouse’ta yer almak için profil oluşturduktan sonra giriş yapabilmeniz için davet edilmeniz gerekiyor. Milyonlarca kullanıcının yer aldığı bu platformda size uygun sohbet odalarını görebilmeniz mümkün değil gibi gözükse de profili oluştururken ilginizi çeken konuları seçmeniz yeterli. Uygulama ana sayfada karşınıza çıkan sohbet odalarını, seçtiğiniz kategorilerdeki ilgi alanlarına göre özelleştiriyor.

Clubhouse’u diğer sosyal ağlardan farklı kılan en temel özelliği de davetiye ile giriş sistemi. Şimdilik sadece üyelerin davetiyle giriş yapılabilen uygulamada, davetiyeler de sınırlı; her bir üyeye 2 davetiye hakkı veriliyor. Sohbet odalarına sadece dinleyici olarak katılmanın yanı sıra, siz de konunuz için yeni bir sohbet odası açabiliyorsunuz. Clubhouse’ta 3 farklı seçenek ile siz de sesinizi duyurabilirsiniz: herkese açık, sadece karşılıklı takipleştikleriniz ya da dilerseniz sizin seçeceğiniz kişilerle birlikte sesli iletişim kurabilirsiniz.

Pandemi döneminde değerini tekrar takrar anladığımız sosyalleşme ve iletişim kurma gibi ihtiyaçlarımızı karşılamanın en eğlenceli noktası haline gelen sosyal ağlardan en yenisi Clubhouse’un bir avantajı da anlık sohbetler ile birlikte, planlanabilen sohbetlerin de yer alması. Böylece evde geçirdiğimiz zaman içerisinde, ilgi alanımız olan sohbet odalarına katılmak gibi keyifli planları ajandamıza ekleyebiliyoruz.

Platformun en değerli özelliklerinden birisi de, şu an kullanılamasa bile, bağış özelliği. Clubhouse’ta düzenli içerik üreten, sohbet odaları oluşturan kişilere bağış yapılabilecek. Bu özellik de içerik üretimi ve kalitesini değişime uğratacak bir gelişme olabilir.

Clubhouse profilinizi, diğer sosyal medya hesaplarını ile bağlayabilir ve sohbet odalarınızın davetiyelerini bu ağlardan da paylaşabilirsiniz.

Clubhouse rakipleri gün geçtikçe artıyor

Büyük bir sıçramayla, kısa bir sürede çok fazla kullanıcıya ulaşan Clubhouse, diğer sosyal ağların da ilgisini çekti. Clubhouse’un Çin’de yasaklanması sebebiyle Xiaomi, Mi Talk ile Clubhouse’un Çin’deki yerel rakiplerinden oluyor. Aynı zamanda sosyal medya devlerinden ilk rakibi Twitter oluyor. Twitter’in üzerinde çalıştığı bilinen, sesli sohbet odaları ile iletişimi mümkün kılan Twitter Spaces özelliğini devreye aldı. Instagram, TikTok, Facebook ve Telegram’da Clubhouse’a büyük rakipler arasına katıldı.

Dijital dünya gün geçtikçe bizi daha da şaşırtmaya devam ediyor, peki sıradaki gelişme nedir sizce?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top