AI teknolojisinde küresel lider olma yarışları hız kazanıyor

Yapay zeka hayatımızın içine her gün daha fazla nüfuz ederken ve en önemlisi satın alma kararlarımızı belirlerken AI güvenliği de bir o kadar önemli bir konu haline geliyor. Çeşitli dünya ülkelerinde, özellikle eğitim ve finans konularında yerel düzenlemelerle kendine yer bulan AI güvenliği daha geniş bir perspektif ile Beyaz Saray’ın gündeminde. Biliyorsunuz Beyaz Saray daha önce AI düzenlemeleri hakkında bir yürütme kararı açıklamıştı ve bu kararın amacı teknolojinin potansiyel zararlarından ABD vatandaşlarını korumak olduğunu açıklamıştı. Şimdi, bu kararın ötesine geçilerek, ABD’nin uluslararası düzeyde yapay zekanın kamu yararı için geliştirilmesini ve kullanılmasını sağlayan bir küresel lider olarak konumlanması hedefleniyor.

Bu kapsamda ABD Başkanı Joe Biden, dün yapay zeka geliştiricilerinin güvenlik sonuçlarını hükümetle paylaşmasını zorunlu kılan bir başkanlık emri imzaladı. Emrin, ABD’yi yapay zeka yönetimine ilişkin küresel tartışmanın merkezine yerleştirmesi bekleniyor.

Beyaz Saray’da AI Alarmı! Londra’da yapılacak AI Safety Zirvesi’nin getirecekleri

Yapay zeka teknolojisinin güvenli ve sorumlu kullanımını ilerletme planlarını belirlemek amacıyla Başkan Yardımıcısı Kamala Harris tarafından Londra’da bu hafta gerçekleşecek olan Global AI Safety Zirvesi’nde sunulan çeşitli yeni yapay zeka inisiyatiflerini açıkladı.

Hazırladığı konuşmasında basınla paylaşılan alıntıda Harris AI ve kamu yararı ilişkisine Beyaz Saray’ın nasıl baktığını şöyle özetliyor:

“Aynı şekilde AI’nin büyük iyilik yapma potansiyeli olduğu gibi, daha önce görülmemiş ölçekte AI destekli siber saldırılardan, milyonlarca insanın hayatını tehlikeye sokabilecek AI oluşturulan biyolojik silahlara kadar büyük zararlar yapma potansiyeli de var,” diyor Harris hazırladığı konuşmasından bir alıntıda. “Bu tehditler sık sık ‘AI’nin varoluşsal tehditleri’ olarak adlandırılır, çünkü bu, insanlığın varlığını tehlikeye sokabilir. Bu nedenle, bu anın aciliyeti bizi bu geleceğin nasıl olması gerektiği konusunda kolektif bir vizyon yaratmaya zorlamalıdır. Bir gelecek, AI’nın insan haklarını ve insan haysiyetini ilerletmek için kullanıldığı; gizliliğin korunduğu ve insanların eşit fırsata sahip olduğu bir gelecek; demokrasilerimizi daha güçlü ve dünyamızı daha güvenli hale getirdiğimiz bir gelecek. Bir gelecek, AI’nın kamu yararı için kullanıldığı bir gelecek.”

İşte Kamala Harris’ın açıklayacağı yeni duyurular ve hükümet inisiyatifleri:
  1. ABD, Birleşik Devletler Yapay Zeka Güvenliği Enstitüsü’nü kuruyor ABD Hükümeti, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nün bir parçası olacak Birleşik Devletler Yapay Zeka Güvenliği Enstitüsü (US AISI) kuruyor. Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan US AISI, AI’nın risklerini azaltmak için NIST’in AI Risk Yönetimi Çerçevesi’ni uygulama, en iyi uygulamaları ve teknik rehberlikleri geliştirme sorumluluğuna sahip olacak. Bu, düzenleyiciler tarafından kurallar geliştirirken veya uygularken kullanılacak. US AISI, uluslararası benzer kuruluşlarla işbirliği yapacak.
  2. ABD Hükümeti’nin AI kullanımına yönelik politika rehberinin ilk taslağı kamuoyuna sunuluyor ABD Hükümeti, yapay zeka kullanımına yönelik politika rehberinin ilk taslağını yayınlıyor ve halkı yorum yapmaya davet ediyor. Yönetim ve Bütçe Ofisi aracılığıyla yayımlanan bu politika, ABD’nin sorumlu yapay zeka kullanımı için somut adımları belirlemeyi amaçlıyor ve NIST’in AI Risk Yönetimi Çerçevesi gibi önceki rehberlere dayanıyor. Politika, sağlık, kanun uygulama ve göç dahil birçok bakanlıkta uygulanacak ve federal bakanlıkların yapay zeka risklerini izlemesini, halkın kullanımı hakkında danışmasını ve zarar görenlere başvuru yapma imkanı sağlamasını gerektiriyor.
  3. 30 ülke, Yapay Zeka ve Otonominin Sorumlu Askeri Kullanımı üzerine Politik Deklarasyon’a katıldı ABD, Şubat ayında Sorumlu Yapay Zeka ve Otonomi Kullanımı konusundaki Politik Deklarasyon’unu yayımlayarak askeri yapay zekanın yasal, sorumlu kullanım ve gelişim için standartlar oluşturdu. Bu, uluslararası insancıl hukuka uyma gerekliliğini içeriyordu. İlginç bir şekilde, Politik Deklarasyon’un özel bir hedefi, ulusların “savunma hakkını” korumak ve askeri amaçlar için yapay zeka geliştirmelerine ve kullanmalarına olanak tanımaktır. Almanya, Fransa, Japonya, Birleşik Krallık ve diğer 30 ülke bu Deklarasyonu desteklemiştir.
Zirvenin Düşündürdükleri:

Detaylı analiz iştihamı zirve sonrasına saklıyorum zira yasayı yapmak gücü elinde tutmaktır. Yasaların kapsamının AI teknolojisinin 21.yüzyıl kapitalizminin neresinde yer alacağını belirleyecek ilk adımlar olacağını ve geleceğimizi şekillendireceği söylemek pek de yanlış olmaz. AI konusunda küresel lider yarışlarının hız aldığını da ekleyebiliriz. Takipte kalın, çünkü ben öyleyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top