Meta’dan çocukları ve gençleri tartışmalı içeriklerden korumak için yeni koruma önerisi: Uygulama Mağazaları

Birçok sosyal medya uygulaması için en temel zorluklardan biri, çocuk ve genç kullanıcıları korumak ve daha da zoru onların çeşitli güvenlik önlemlerini aşmalarını engellemek. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, çocuklar ve gençler tartışmalı içerikleri görmek istiyorlar. Favori müzisyenlerinden, komedyenlerden, influencer’lardan ve sosyal medya ünlülerinden gelen en son içerikleri ilk gören olmak hemen yorum yapmak istiyorlar. Ve yine biliyoruz ki, bu içeriklerin bir kısmı elbette yetişkinlerin dünyasına ait. Böyle şeyleri denetlemek zordur. Ekran saatlerini sınırlamak, aile üyelikleri ve çocuk ekran kilitleri de bir yere kadar. Neyse ki Meta bununla ilgili yeni bir çözüm bulmuş gibi: Uygulama mağazalarını bu işi yapmaya zorlamak. Fena fikir değil gibi!

Meta’dan yeni koruma: Uygulama mağazaları

Meta’nın Küresel Güvenlik Başkanı Antigone Davis’in konu ile ilgili sunumunda, uygulama mağazalarının gençleri ve çocukları yetişkin odaklı uygulamalardan uzak tutmak veya en azından ebeveynlerinin bunları indirmeden önce haberdar olmalarını sağlamak için daha büyük bir rol üstlenmesini önerdi. Meta böylece daha ilk adımda çözüme ulaşmayı hedefliyor.

Davis’in ifadesiyle:

“Amerika Birleşik Devletleri eyaletleri, farklı yaş gruplarındaki gençlerin belirli uygulamaları kullanmaları için ebeveyn onayı almalarını ve bunlara erişim için yaşlarını doğrulamalarını gerektiren bir dizi farklı yasayı onaylıyor. Ancak farklı eyaletlerde farklı standartlara sahip sosyal medya yasaları, gençlerin tutarsız bir şekilde korunduğu anlamına gelir.”

Davis’e göre daha iyi bir çözüm, uygulama mağazalarının gençlerin ve çocukların ebeveyn onayı olmadan uygulama indirmelerini durdurmak için daha sıkı kontroller ve süreçler uygulaması yönünde.

“Uygulama mağazalarının, 16 yaşın altındaki gençlerin uygulama indirmelerini her zaman ebeveyn onayını almak zorunda bırakan federal yasaları destekliyoruz.”  diyor Davis ve ekliyor: “Bu çözümle, bir genç bir uygulama indirmek istediğinde, uygulama mağazaları ebeveynlerini bilgilendirmek zorunda kalacak, tam olarak gençlerin bir satın alma yapmaya çalıştıklarında ebeveynlerinin bilgilendirildiği gibi. Ebeveynler indirme işlemini onaylamak isteyip istemediklerine karar verecekler.”

Bu iyi bir öneri gibi.

Davis’in de belirttiği gibi, şu anda uygulamalar kullanıcı yaşlarını denetlemek ve gençlerin sistemi aşmaya çalıştığını tespit etmekle yükümlü, ancak uygulama mağazalarının daha geniş bir koruma sistemi haline gelmesi daha geniş kapsamlı bir çözüm sunacak gibi gözüküyor.

Davis, uygulama mağazalarının belirli uygulamaları indirmek için kendi yaş doğrulama sistemlerini üretmeleri gerektiğini, bu durumda her bir platformun kullanıcı yaşlarını doğrulama ihtiyacını ortadan kalkacağını öne sürüyor.

Daha geniş bir çözüm daha fazla sorunu da beraberinde getirebilir mi?

Ancak bu genel çözüm bir dizi olası sorunu da birlikte getiriyor. Örneğin Facebook’un kendisine belirli bir düzeyde gençlere ve çocuklar uygun olmayan içeriklere sahip olabilir ve bu uygulama da yaş sınırlamasına tabi olabilir. Peki Facebook da bizi görebilecek mi?

Davis’in buna da cevabı var; bu uygulamaların yaş sınırlamasına tabi tutulmasının, değişken tekliflerle, ebeveynlerin çocuklarının hangi uygulamaları kullandıklarının farkında olmaları anlamına geleceğini ve daha sonra güvenli çocuk önlemlerini kurmalarına yardımcı olabileceklerini söylüyor.

Uygulamalar, bu yaş sınırlaması ile ebeveynler, çocuk ve gençlerin kullanıma yönelik farkındalık yaratmasını ve böylece daha fazla çocuk ve gencin uygulamaları güvenli bir şekilde kullanmasını sağlamak için ipuçları da sağlayabilir.

Kusursuz plan yoktur!

Bu elbette kusursuz bir plan değil, çocuklar ve gençler koruma önlemlerini atlatacak yolları her zaman bulacaklar ve belki de daha büyük bir motivasyonla tartışmalı içeriklere ulaşmaya çalışacaklardır. Bilgiye erişim hakkı ve özgürlüğü çerçevesinde bir değerlendirme yapmayı da hukukçu takipçilerimize bırakıyoruz.

Yine de bu kapsamlı yasal düzenleme önerileri endüstri genelinde daha güvenlikli ve daha tutarlı standartlara sahip bir güvenlik yaklaşımı için bir başlangıç olabilir. Ve eğer bu gerçekleşirse, aynı yaklaşım, içerik düzenleme ve kimlik doğrulama gibi diğer unsurlara da uygulanabilir.

Uygulama mağazaları zaten birçok açıdan korumalar gibi. Belki de bu gücü daha geniş bir amaç için kullanma zamanı gelmiştir. Sosyal medyada etiğin sınırlarını belirlendiği bu yeni çağda yeni sorunlara karşın üretilen yeni politikalar gelecek günlerin iletişim algısını kökten değiştirecek. Siz de geleceği şekillendiren bir çağda yaşamanın belirsizliğinden doğan anksiyete ile aynı belirsizliğin tutuşturduğu heyecanı birlikte yaşıyor musunuz?

Yine de ebeveynlere küçük bir not: siz iyisi mi evlatçıklarınızın sosyal medya izlerini kontrol etmeyi ve onlara dijital okur yazar olmanın etik sınırlarını öğretmeyi ihmal etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top