Gerilla Pazarlamanın Dijitale Dönüşmüş Hali “CGI”

Pazarlama dünyası gelişen teknolojilerle birlikte boyut değiştirmeye başladı. Teknolojinin gelişimi ile markalar, tüm iletişim faaliyetlerini yeniden yapılandırmaya ve teknolojik tüm gelişmeleri faaliyetlerinin içine dahil etmeye başladılar. Yaratıcı olmanın oldukça zorlaştığı bu dünyada artık tüm markalar faaliyetlerinde yenilik arayışındalar.

Tam da bu noktada CGI (Computer Generated Imagery) yani Bilgisayar Üretimli İmgeleme Teknolojisi hayatımıza girdi. CGI çeşitli sektörlerde özellikle reklam dünyasında görsel açıdan etkileyici ve yaratıcı içerikler oluşturmak için kullanılan bir teknoloji.CGI markalar açısından önemli çünkü yaratıcılık konusunda zorlanmaya başlayan markalar, bu teknoloji ile gerçeküstçülüğü kullanıyor ve izleyicileri büyüleyen, sürükleyici ve akılda kalıcı deneyimler yaratabiliyor.

Sokaklarda beliren dev maska­ra, Paris’te çantaların geçit töreni, İstanbul Boğazı’nda süzülen Şampi­yonlar Ligi topu… Bugüne dek sıkça gör­düğümüz ve yine CGI teknolojisinin rol oy­nadığı animatif reklam filmlerinin, efekt­lerle zenginleştirilmiş görüntülerin yanı sıra gerçekliğin içerisine doğrudan adım atan kampanyalar da git gide popülerliğini arttırıyor.

70’lerden günümüze CGI’in evrimi

CGI teknolojisi ile ilk tanışmamız 1970’li yıllara kadar uzansa da, bu teknoloji ilk güçlü etkisini 2001 yılında gösterdi. Peter Jackson’ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi filminde ilk kez yapay zekaya sahip ve hareketli CGI sahnesi karşılaştık. Daha sonra Avatar filminde de CGI teknolojisinden baskın bir şekilde yararlanıldı.

Avantajları ve dezavantajları neler?

Ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan CGI akımının sağladığı avantajlara değinecek olursak;

  • Yaratıcılık imkanı sunar.
  • Rekabet ortamı oluşturur.
  • Dikkat çekici ve akılda kalıcı kampanyalar oluşturulur.
  • Markaların kişiselleştirilebilir ve özelleştirilebilir reklam çalışmaları yapabilmesine olanak tanır.

Avantajları olduğu kadar dezavantajları da olan bir teknolojidir. Bu dezavantajların başında;

  • Geleneksel reklam çalışmalarına göre maliyeti çok fazladır.
  • Özgün çalışma oluşturmak konusunda sıkıntı çekebilirsiniz.
  • Ürün veya hizmetin tanıtılmasında yanlış ya da eksik iddiaların bulunma olasılığı fazladır.

Sonuç:

Sonuç olarak, CGI pazarlama ile birçok ünlü marka dijital dünyanın pazarlama stratejilerini geliştiriyor ve farklılaştırıyor. Müşteriyi anlayan ve müşteri deneyimini önemseyen faaliyetler marka bilinirliğini arttırmada oldukça önemli. CGI pazarlamada bu anlamda önümüzdeki dönemde markaların kullanacağı bir format olmaya devam edecek gibi duruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top