Tasarım Harikası mı? Tasarım Hatası mı?

Bu hafta sizlere bir tartışma konusu ile geldik. Apple markasını günümüzde bilmeyen yoktur diye düşünüyoruz -varsa ayıp-. Peki ya sizce bu kadar büyük bir marka tarihin en büyük tasarım hatasını yapmış olabilir mi? Yoksa çok ince düşünülen ve asla fark etmediğimiz bir tasarım harikası mı?

Bahsettiğimiz ürün Apple’nın aslında çok da sevilerek kullanılan Magic Mouse ürünü. Kendisi onu masanızın üzerinde kusursuz bir şekilde hareket ettirmenizi sağlayan optimize edilmiş bir ayak tasarımına sahip. Multi-Touch yüzeyi, oldukça basit kaydırma hareketleriyle web sayfaları veya belgeler arasında gezinebilmenizi sağlıyor fakat aynı zamanda kablosuz ve şarj edilebilir, işte sıkıntı tam burada başlıyor. 

Çok yoğun bir iş anındasınız deadlineların son dakikaları, adeta kendiniz ve zaman ile yarışıyorsunuz… o da ne sizlere mükemmel derecede konfor sağlayan Magic Mouse’nızın şarjı bitmiş. Aslında buraya kadar da her şey normal. Hemen Magic Mouse’unu böcek gibi ters çevirip şarj etmeye başlıyorsunuz ve doğal olarak o an kullanamıyorsunuz. Hayatımıza onlarca yenilik katan hep bir adım önde olan şirket bunu nasıl yapar? Bu nasıl bir tasarım hatası? İki lafından biri “simple is the best” olan şirket nasıl olur da 2023 yılında bize Magic Mouse çevirtir?

Tartışma konumuz ise tam olarak burada başlıyor. Bu en kaba tabiri ile bir hata mı yoksa sana biraz mola ver, sen robot değilsin diyen bir hatırlatma mesajı mı? Gün içinde dijital aletlerinizin bile bir molaya ihtiyacı var. Ama gel gelelim çoğumuz bazen hedefleri ve bitmeyen iş yoğunlukları sebebi ile nefessiz çalışabiliyor. Bu “bilinçli tasarım hatası” ile bir nevi “zorunlu mola” veriyorsunuz aslında. Belki de o iş stresinin ve yetiştirme telaşının ortasında kendine hak görmediğiniz bir bardak suyu içiyorsunuz, kalkıp bir iki tur atıyor ve nefesleniyorsunuz. Magic Mouse yaklaşık bir dakikada %15 gibi bir doluluk oranına ulaşıyor ve bu oran da saatlerce çalışmanız için yeterli ama bu sürede kendinize vermiş olduğunuz bir dakika bile paha biçilemez. Sonuç olarak ortada Apple’dan beklenmedik inanılmaz bir tasarım hatası mı var? Yoksa modern dünyadaki çalışma hayatına çok güzel bir mesaj ve oldukça başarılı bir tasarım harikası mı? 

Bu haftanın ilhamı: 

https://www.linkedin.com/in/tezeraktay/

https://www.linkedin.com/posts/wheelerjess_again-i-find-myself-staring-at-the-worst-activity-7021660016197701632-PFMn/?utm_source=share&utm_medium=member_ios

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top