Reels Sen Nelere Kadirsin?

Bu hafta aslında pandemi sonrası dünya ile ilgili yazılarıma devam etmeyi planlıyordum. Ancak gerek Dünyanın savaş ile ilgili durumu, gerek ülkemizdeki ekonomik kriz derken bu hafta daha “light” bir konuyu yazmak istedim. Konumuz, Instagram’ın yükselen yıldızı: Reels. Bakalım özellikle organik takipçi artışına ciddi katkılar sağlayan Reels ile ilgili neler söyleyebiliriz?

Dünya’nın ve Türkiye’nin Yıldızı Instagram. Instagramın Yıldızı: Reels

Hootsuite’in 2022 Ocak ayında açıkladığı verilere göre kullanım sıklığı ile değerlendirildiğinde Instagram Dünyada 4. sırada en çok kullanılan sosyal ağ. İlgilenenler için 1. sırada facebook, ikinci sırada youtube üçüncü sırada ise beklendiği üzere whatsup var. Ülkemizde ise Instagram yıllar yılı yükselerek sonunda en çok kullanılan sosyal ağ oldu. Hiç kuşkusuz ki bunda META tarafından alındıktan sonra Instagramın trendleri okuması çok etkili oldu.

En önemli trend neydi derseniz, neredeyse 5-6 yıldır sürekli konuştuğumuz, Video üretim trendi. Bu konuda güzel bir rekabet yazısı geçenlerde blogumuzda yayınlandı. Konuyu çok güzel özetleyen başlığı ile “Tiktoklaştıramadıklarıız mısınız” isimli yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Bu anlamda Instagram video trendini hikayeler ile yakalayamasa da Reels ile önemli bir adım atmış gibi görüyor.

Reels, instagramın editlemesi kolay video üretim ve paylaşım alanı. 2020 yılının başlarında Amerikada uygulanmaya başlandığı haberi alındığında ülkemizde de heyecan yaratmıştı. Yakın zamanda Facebook Reels özelliğinin Türkiye’de de uygulanmaya başladığını düşünürsek, neredeyse sosyal medyayı belirleyen video manipulasyon alanının büyüyeceğini düşünebiliriz.

Neden Reels, Nasıl Reels?

Reels ile ilgili bilinmesi gerekenleri özetlemek gerekirse, ilk olarak kullanım trendinin artışından bahsetmek gerekiyor. 2020 yılında Türkiye’ye gelmiş olmasına rağmen kullanıcı – üretici – algoritma davranışlarının yeni yeni oturduğunu söyleyebiliriz. Çevrenizden Reelsa çok düşüyorum sözünü duymaya başladınız mı? Duymadıysanız ya da siz düşmediyseniz çok kısa zamanda gerçekleşecek.

İkinci olarak organik takipçi artışına katkısından bahsetmek gerekiyor. Çünkü hesabınız açıksa, Reels sizi özellikle takip etmeyen ama konu takibinden ilgi alanına girdiğiniz kişilere gösteriyor. Bu konuda algoritmanın henüz oturmadığına dair bir tartışmanın sürdüğünü belirtebiliriz. Bu şimdilik özellikle hiç bir şeyi reklamsız yapmayan sosyal ağlar için bir boşluğu işaret ediyor.

Üçüncüsü de, Tiktok a gitmeyen Y kuşağının bir kısmının hala burada olması. Tiktok büyük bir değişimin lideri olsa da unutmamak gerekiyor ki kullanıcı profili hala çok genç, ve karar vericilerin büyük bir kısmı “hala” orada değil.

İşin nasılı ise, dijital pazarlama uzmanları açısından neden kadar önemli. Nasıl olur da Reelsları marka ya da kişisel hikayelerimizin bir parçası haline getirebiliriz. Bu soru, içerik stratejisi ve marka konumlandırmasının keşisim noktasında duruyor. Her marka- kişinin Reeelsı kullanmak zorunda olmadığını tekrar hatırlatarak, Reels, hızlı büyümek isteyen genç markalar için büyük bir fırsat gibi görünüyor.

Hazır bahar da kendini yavaş yavaş hissettiriyorken, bir süre daha Reels konuşacağız gibi görüyor.

Gelecek yazılarda görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top