Tiktoklaştıramadıklarımızdan Mısınız?

Hemen her ay bir platform özelinde şu şekilde haberler görüyoruz: “Twitter, TikTok benzeri bir tepki videosu özelliğini test ediyor“, “Instagram, TikTok benzeri uygulaması Reels’i kullanıma sundu”, “Tiktok Benzeri 5 Popüler Uygulama”, “YouTube, TikTok benzeri bir özellik daha ekliyor!”

Tüm bunlara bir yenisi daha eklendi: “Instagram’ın Tiktok benzeri uygulaması Reels artık Facebook’ta”

Instagram’ın son dönemde oldukça popüler olan uygulaması Reels artık doğrudan ana Facebook uygulamasında da kullanılabilecek. Facebook Reels özelliği Amerika, Kanada ve Meksika’daki tüm içerik üreticiler için aktif hale getirildi ve çok yakında diğer ülkelerde de kullanılabilecek.

Bu yeni güncellemeyle birlikte Facebook uygulamasında Reels formatında videolar izlemek ve paylaşmak mümkün olacak. Reels deneyimini daha kaliteli hale getirmek için yeni video oluşturma araçları da kullanıma sunulacak. Oluşturulan Reels videoları, Hikayeler’de, Facebook Watch’ta ve Haber Kaynağı’nda görüntülenebilecek. Ayrıca doğrudan ilgili videonun sayfasından içerik üreticilerinin hesabına ulaşmak da mümkün olacak. Platformların çapraz paylaşım özelliğini desteklemesi sayesinde kullanıcılar isteğe bağlı olarak Instagram’da paylaştıkları Reels videolarını Facebook’ta da paylaşabilecekler.

İçerik üreticilerinin gelir elde edebilmeleri amacıyla Facebook Reels doğrudan para kazanma seçenekleri de sunacak. Meta ayrıca, reklam verenlere reklamlarının nerede ve nasıl görüneceği konusunda daha fazla kontrol sağlayan araçlar sunacağını, tam ekran ve sürükleyici reklam özelliklerini de burada test edeceğini belirtti. Önümüzdeki aylarda dünya çapında kullanıma sunulacak olan bu özellik ile kullanıcılar Reels reklamlarına tıpkı Facebook’taki organik içeriklerde olduğu gibi yorum yapabilecek, reklamları beğenebilecek, görüntüleyebilecek, kaydedebilecek, paylaşabilecek ve atlayabilecek.

Tüm platformlar Tiktok benzeri uygulamalar ve güncellemelerle kendini geliştirirken Tiktok tarafından da yeni bir güncelleme haberi geldi: “TikTok video sürelerini uzatma kararı aldı!

Geçtiğimiz sene TikTok video içeriklerin süresini 3 dakikaya çıkaracağını açıklamıştı. Ağustos ayında da 5 dakikalık videolar için sınırlı sayıda kullanıcı ile Beta testini başlatmış, akabinde 10 dakikalık videoları da test etmişti. Yakın zamanda kullanıcı tabanına video uzunluklarıyla ilgili bir anket gönderdi. Anketi tamamlayan kullanıcılar 1 dakikanın üzerindeki videoları izlemenin kendilerini strese soktuğunu belirttiler. Anket sonuçlarına rağmen, TikTok yönetimi bambaşka kararlar aldı.

Kullanıcı deneyimlerinin tüm platformlar için kritik olduğu bir dönemdeyiz. TikTok’un kullanıcı taleplerine kulak asmaması tabi ki herkesi şaşırtıyor. Fakat sosyal ağ şirketlerinin rekabette sınır tanımıyor olması da her şirketin gelirleri artırmak için yeni yollar aramasına yol açıyor. TikTok yönetiminin aldığı bu kararla birlikte videoları izlerken geçirilen süreler ve izlenme oranları artacak. Bu da TikTok’ta reklam veren markalar için pazarlanabilecek yepyeni veriler demek.

Elbette TikTok’un Instagram, Snapchat, Twitter ve YouTube tarafından kopyalanmasının ardından video formatlarında değişikliğe gitmesi içerik seçeneklerini artırmak istemesinden de kaynaklanıyor olabilir.

TikTok, şimdiye kadar başarılı bir operasyon yürüttü. Bu da Instagram, Snapchat, Twitter, YouTube ve şimdi de Facebook tarafından kopyalanmasına neden oldu. Bu son güncellemesi ile birlikte diğer platformların TikTok benzeri uygulamalarında nasıl bir yol izleyeceklerini, TikTok’un kullanıcı kaybı yaşayıp yaşamayacağını ya da kendi içinde sadece kısa videolar için bir alan yaratıp yaratmayacağını da zaman gösterecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top