2020’de Dijital Pazarlamada Neler Olacak?

Her zaman olduğu gibi yeni yıl ile birlikte beklenen önemli dijital pazarlama trendlerini konuşma vaktimiz geldi.  Haydi o zaman, yeni yılda ülkemizde markaların iletişimlerini etkileyecek dijital pazarlama gelişmelerine 3 ana başlıkta bakalım.  

  1. Sosyal Medya Terk Trendi Güçlenmeye Devam Edecek. 

2019’da pazarlama iletişimi uzmanı olsun ya da olmasın herkesin gündeminde olan önemli haberlerden biri Instagram likelarının kaldırılıp kaldırılmayacağı idi. Geçtiğimiz aylarda Instagramın Amerika da bir grup kullanıcıya “reel”da da açtığı bu uygulama -eğer ki çok büyük tepkiler görmez ise Türkiye’de de 2020 ortalarında ana gündemlerimizden biri olacak gibi görünüyor. Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi bu değişiklik aslında “sosyal medya terk” eğiliminin artması ile çokça ilişkilendiriliyor. 2019 son çeyreğinde de 0.04 lük bir büyüme de göstermiş olan Facebook da dahil olmak üzere sadece Snapcat’in eksi büyüdüğünü düşünürsek, henüz bu terk eğiliminin güçlenmediğini söyleyebiliriz, ama rüzgarlar sert esiyor. Günde 4 saate yaklaşan sosyal medya kullanımı ile Dünya’da ilk sıralarda yer alan ülkemiz açısından bu trendi sıkıca takip etmeye devam edeceğiz.

2. Mikro Segmentasyon ve Kişisel Verilerin Korunması Daha da Önemli Hale Gelecek. 

Dijital pazarlamanın reklamcılığa devrim niteliğinde etkisi segmentasyondu,  bu eğilim daha da güçlenmeye devam ediyor. Segmentasyonun yapay zeka ile daha da çok güçlenmesini göreceğiz, her yerde ve her işte dijitalleşme, endüstri 4.0 bayrağını arkasına alarak artacak. Çok uzun zamandır “hedef kitlemiz 18-50 Kadın Erkek ABC1 SES brieflerini” duymasak da bu eğilimin tamamen bittiğini söyleyemeyiz, dijitaldeki örneği de lokasyon – cinsiyet – yaş dan çıkan bir segmentasyon kültürünün yerleşmesi olacak. Burada bir parantez de mikro influencerların etkisini artıracağını söylemek olmalı. Bu konunun bir diğer ucu ise kişisel verilerin korunması olacak. Burada son yıllarda ads bloker  kullanıcılarının sayısındaki artışı göz önüne almak bir yandan da kanunların bu konudaki uygulama ve cezalardaki artışına dikkat çekmek gerekiyor. “Audience”a reklam yapmak giderek zorlaşacak.

3- Teknolojik Gelişmeler ile Daha Çok Dijitalleşme Bizi Bekliyor! 

Bir süredir konuşuyoruz, geçtiğimiz yıllarda AR ve VR uygulamaları sıradan tüketicinin de aşina olduğu ve kullandığı uygulamalar haline geldi. Bu uygulamaları dijital pazarlamada daha da görmeye devam edeceğiz. Öte yandan yapay zeka uygulamaları, dijitalleşmenin de bir parçası haline geliyor. Segmentasyonlar yaratmaktan raporlamaya, içerik oluşturmaktan ölçümlemeye yapay zeka yavaş yavaş geliyor. Öte yandan 5G heyecan verici bir haber olarak 2020 için müjdelendi, göreceğiz. Öte yandan uzun zamandır Google’ın gündeminde olan sesli aramanın daha da çok artacağı öngörülüyor. Sesli arama eticaret satışlarından Seo ya kadar etkisi olacak gibi görünüyor. Kişisel olarak ben 2020nin bu gelişmeller için erken olduğunu düşünüyorum. Chat botlar 2019 da çok konuşuldu, artık eski sayılır, ama dijitalleşmenin her alanda kendini hızlıca göstereceğini söyleyelim.

Bi’ Fark Yarat olarak, 2020’ye heyecanla girdik, mutluluk ve başarıyla dolu olmasını diliyoruz. Gelecek yazımızda görüşmek üzere 2020de dijitalleşme 3 ayrı başlıkta devam ediyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top