Dünyada Sosyal Ağların Durumu Ne?

Dünya nüfusunun yüzde57sinin internet erişimine ulaştığı 2019 yılı internette geçirdiğimiz süreyi azıcık azalttığımız ama sosyal medyada çoştuğumuz bir yıl oldu. Gelin We Are Social’ın datalarından 2019’a bi’ bakalım. 

Dünya’da İnternet Kullanımı: Dijital Detox ile Teknolojik Genişleme Arasında.

Yepyeni 360 milyon yeni internet kullanıcısının aramıza katıldığı 2019 yılında, internette dünyada ortalama 6 saat 49 dakika vakit geçirdik. 2018 yılında bu rakamın 6 saat 42 dakika olduğunu göz önüne alırsak Dünya ortalamasının azıcık düştüğünü söyleyebiliriz. İnterneti nerede kullanıyoruz sorusunda ise mobil kullanım ağırlığını korumaya devam ediyor. 3.14 dünya ortalaması ile yarı zamanımızı mobil cihazlarda geçiriyoruz.

İnternet Kullanımında Türkiye: Zor Koşullarda Büyük Başarılar. 

Türkiye de mobil kullanım süresi ise 3.43 ile Dünya ortalamasının biraz üstünde. İnternet penatrasyonu yüzde 72 olan ve kullanım süresi 7.15  ile Dünya ortalamasının hep biraz üstünde olan ülkemizin  bu ortalamanın çok çok altında kaldığı datayı da verelim. Bağlanma hızımız, hala 19.3 Mbs ile en kötü 9. ülke. Bunu ülkemiz insanlarının zor koşullarda büyük başarılar elde etmesine güzel bir örnek olarak görüyoruz.

2019’da Sosyal Medya Çoşmaya Devam Etti. 

Tüm Dünyada internet kullanımı yüzde 1 civarında artarken sosyal medya kullanımının yüzde 9 büyüdüğünü söyleyerek başlayabiliriz. Tüm Dünyada sosyal medya penatrasyonu ise yüzde 45. Ek olarak sosyal ağ kullanımında, mesajlaşma uygulamalarını da dahil ederek kişi başına sosyal ağ kullanımının ortalama 9 olduğunu belirtmemiz gerekiyor.  Tüm dünyada 3 milyar 484 bin kişi sosyal medya kullanıcısı ve bunların da yüzde 42’si mobil cihazlardan bağlanıyor. En yüksek sosyal medya penatrasyonu yüzde 99 ile Katar’da, en düşük penetrasyon da binde 4 ile Kuzey Kore’de. İlginç bir bilgi olduğu için ekleyelim, Kuzey Kore’de sadece 16.000 kişi sosyal medya kullanıcısı. Dünya genelinde kullanıcı profilinde ise değişiklik yok, 18-34 yaş arası ve azıcık farkla erkek ağırlıklı bir kullanıcı profili devam ediyor.

Facebook hali hazırda 2 milyar 121 bin ‘reklam audience’ı ile en güçlü sosyal ağ olmaya devam ediyor, parantez açıp en büyükleri Whatsup ve Instagram olmak üzere, Facebook’un asıl büyümesini  satın alma yoluyla yaptığını söylemeliyiz.  Facebook kullanıcı profilinde az farkla erkekler önde olmaya devam ediyor, 18-34 yaş ise ağırlığını koruyor. 2014 yılından beri hep yüzde 10’un üstünde büyüyen Facebook, globalde ilk kez bu sene 9.6 büyüme gösterdi. Bu #deletefacebook kampanyasının düşünüldüğü kadar çabuk unutulmadığını gösteren bir ibare olarak sayılabilir.

Instagram, 894.9  milyonluk ‘reklam audinence’ ı ile son 4 yılın en hızlı büyüyen sosyal ağlarından biri oldu. Facebook’un aksine kadın kullanıcı oranı erkekleri biraz geçen Instagram!da, 18-34 yaş aralığı yine ağırlıkta. 250 milyonu biraz aşan kullanıcı sayısı Twitter’da ise erkek dominasyonu sürmeye devam ediyor: yüzde 66 erkek kullanıcı. Tüm bu sosyal ağlar içinde ise sadece Snapcat eksi büyüme ile 2019’u kapattı.

Gelecek yazımızda Türkiye’de sosyal ağların durumuna yakından bakacağız, görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top