Real Time Marketing Sanatı

Kaba tarifi ile sosyal medyanın en etkili silahı, doğru zamanda doğru içerik yaratma sanatı olan “Real Time Marketing” kavramını daha önce duymuş muydunuz? Henüz duymadıysanız bu haftaki yazımız etkileşimlerinizi ve erişimlerini artırmanız için altın değerinde.

Benim bu kavram ile tanışıklığım üniversitenin ilk yıllarına dayanıyor, o zamanlar daha basılı mecra işlerine yatkın ve meraklı bir öğrenci olan beni bile “Real Time Marketing” duyar duymaz kalbimden vurmuştu. Kim bilir belki de dijital pazarlama kaderimdi. 🙂

Real Time Marketing, Türkçe adıyla Gerçek Zamanlı Pazarlama ile ilgili akademik ve sektörel olmak üzere yüzlerce tanım bulunmaktadır. En genel anlamıyla real time marketing: “Markanın, gündemdeki magazinsel veya eğlenceli olay ve durumları kurumsal kimliğine uygun şekilde yeniden yorumlanmasıdır.” şeklinde tanımlanmaktadır.

Real Time Marketing Stratejileri

Gerçek zamanlı pazarlama (real time marketing) ile ilgili genel bir tanım yaptık. Şimdi şu soruya yanıt vermeliyiz: kalıplaşmış bir real time marketing stratejisi var mı?

Bu sorunun yanıtı diyebileceğimiz belli başlı ve sıkça uygulanan real time marketing stratejilerinden bazıları şunlardır:

  • Hız

Zaman, real time marketing faaliyetinin en önemli unsudur. Oluşacak trendler, gündemler, magazinsel olaylar çoğunlukla önceden tahmin edilemez. Diğer bir ifadeyle tüm bunlar anlıktır. Böyle olduğu için markaların bunu öngörmesi ve doğru mesajı kurumsallık çerçevesinde vermesi zordur. Fakat zor olsa da bu bir gerekliliktir.

Bu sebeple kurumsal iletişim sorumluları, pazarlama uzmanları, dijital pazarlama yöneticileri, sosyal medya uzmanları, marka yöneticileri kısacası reklam – pazarlama – iletişim ve medya odağında markaya hizmet veren kişiler veya ajanslar gerçek zamanlı pazarlama adına oluşabilecek fırsatlar için sürekli tetikte olmalıdır. Tabi bununla da kalmıyor. Aynı zamanda hızlı bir şekilde o konuya dair aksiyon alabilmelidirler.

  • Farkındalık

Markaların real time marketing odaklı çalışmalarının asıl amacı farkındalıktır. Dolayısıyla gerçek zamanlı pazarlama aksiyonuyla aslında o olay ile marka ilişkilendirilerek doğru bir iletişim mesajı kurgulanır. Bunun neticesinde de markaya dikkat çekilir.

  • Yaratıcılık

Artık tüketiciler markalardan hizmet ya da ürün kadar kreatif olmalarını da bekliyor. İşin güzel tarafı sektör profesyonelleri bu durumun farkında. Dolayısıyla kreatif olmak adına her fırsatı değerlendiriyorlar. Aksi halde sıradan iletişim mesajları kurgulayarak diğerleriyle rekabet edemeyeceklerini biliyorlar.

Şu bir gerçek ki real time marketing çalışmalarının odağında kreatif içerik vardır. Daha doğrusu görsel ağırlıklı içerik vardır. Gündeme ilişkin oluşturulacak mesajın da bu doğrultuda olması ve aynı oranda dikkat çekmesinin yanında bir mesaj içermesi ve bazen de tüketiciyi / takipçiyi güldürmesi yahut mutlu etmesi gerekiyor.

Real Time Marketing ve Sosyal Medya

Tüm sosyal ağlar real time marketing paylaşımları için kullanılabilir fakat Twitter, real time marketing paylaşımlarının ana mecrası konumundadır. Çünkü kullanıcılar ülke ve dünya gündemini Twitter’da oluşturuyor.

Gündemde magazinsel veya eğlenceli bir konu olduğunda ise markalar Trend Topic listesinde yer alan etiketi (hashtag) kullanarak bu şekilde bir gerçek zamanlı pazarlama kurgusu gerçekleştiriyorlar.

Böylece markalar gündeme katılarak var olan takipçi kitlelerinden daha büyük bir kitleye ulaşabiliyor. İşte gerçek zamanlı pazarlamanın önemi tam da buradadır. Real time marketing odaklı çabalar markaya farkındalık, kitle, bilinirlik, güvenirlik, sadakat gibi değerler kazandırabildiği için önemlidir.

Gerçek Zamanlı Pazarlamaya Örnekler

Hemen her konuda gerçek zamanlı pazarlama aksiyonu gerçekleştirilebilir. İşte ilgi çeken bazı real time marketing içerikleri!

Yemek Sepeti
Duracell

Star Wars vizyona girer girmez Duracell’in hazırladığı kampanyada Dart Vader’i ışın kılıcına Duracell pil takarken görüyoruz. Kampanya gündemi yakaladığı gibi herkesi güldürmeyi de başardı.

Algida

Twitter’da favorilere ekleme butonunu ifade eden yıldız butonu kalp ile yer değiştirildiğinde Algida Real Time Marketing fırsatını kaçırmadı.

Migros

Eski Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira’nın Migros poşetleriyle su birikintisinin içinde çekilen fotoğrafının çok konuşulması üzerine Migros harika bir Real Time Marketing örneği gösterdi.

Vestel
Kütahya Porselen

Türkiye’nin çeşitli illerinde ufoların gezdiğine dair Twitter gündemini sarsan fotoğraflar ve paylaşımlar #ufoattacktoturkey etiketiyle yayılırken, Kütahya Porselen olaya bambaşka bir açıdan yaklaştı. Marka; tabağını ters çevirerek yayınladığı fotoğrafta uzaylı korkusunu “Telaş yapmayın, bizdik” mesajıyla bertaraf etmeyi başardı. Kısacası yaratıcı içerikler odağında Kütahya Porselen’in bu paylaşımını da örnek gösterebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top