Reklam Ötesi Kampanyalar

Bu hafta sizler için yayınlandıkları döneme damga vuran global ölçütte büyük yankı uyandıran reklam kampanyalarını derledik. Başarılı reklam ve pazarlama kampanyaları markaların büyümesine, hedef kitle oluşturmasına ve marka mesajlarının en etkili şekilde tüketiciye ulaştırılmasına çok büyük katkılarda bulunuyor. Bazı kampanyalar var ki; ilk yayınlandıkları zamanın üzerinden yıllar geçse bile kendini unutturmuyor ve kendinden sonraki pek çok kampanyanın ilham kaynağı oluyor. Haydi gelin bu reklam ötesi kampanyalara yakından bakalım.

1. Nike: Just Do It.

1970 ve 80’li yılların fitness ve aerobik modası Reebok, sıradan bir koşu ayakkabı markası olan Nike karşısında önemli bir üstünlük ve pazar payına sahipti. En büyük rakibi Reebok karşısında rekabet gücünü artırmak isteyen Nike, 1980’lerin sonuna doğru reklam ajansı Wieden + Kennedy ile “Just Do It” kampanyasına imza attı.

Kampanyanın reklam filmlerini birleştirici bir öge olarak tasarlanan “Just Do It” hala gelmiş geçmiş en iyi reklam sloganı olarak kabul ediliyor. Sade, açık, anlaşılır, akılda kalıcı ve kısa slogan “Just Do It”, insanların egzersiz yaparken hissettiklerini özetliyor ve tüketicilere sınırlarının ötesine geçme cesareti veriyordu. 1988’de 800 milyon dolar değerinde satış yapan Nike, 1998’de 9.2 milyar dolar satış rakamına ulaşmıştı.

2. Absolut Vodka: The Absolut Bottle

Çok farklı bir şişe şekline sahip olmamasına rağmen, Absolut şişesini dünyanın en bilinir şişesi haline getirdi. Marka, kampanyasında mevcut şişesini çeşitli şekillerde gösteren basılı reklamlar yayınladı. 25 yıl boyunca sürdürülen kampanya, şimdiye kadar kesintisiz devam eden en uzun kampanya olma özelliğine de sahip ve 1500’ün üzerinde reklamı içeriyor.

TBWA tarafından yürütülen kampanya başladığında Absolut, votka pazarında sadece %2.5 oranında bir paya sahipti. 2000 yılında kampanya sona erdiğinde ise, Absolut vodka’nın satış rakamı 10 bin kutudan 4.5 milyona yükselmişti.

3. Miller Lite: Great Taste, Less Filling

Light bira markası Miller Brewing (artık MillerCoors) ürünü için tamamen yeni bir pazar oluşturacak bir kampanyaya imza attı. “Great Taste, Less Filling” kampanyasının amacı erkeklerin light bira içmeyeceğine dair görüşü değiştirmekti. Miller, reklamlarında light bira içen ve tadının güzel olduğunu onaylayan maskülen modellere yer verdi.

McCann-Erickson Worldwide tarafından hazırlanan ve ilk kez 1974 yılında yayınlanan kampanya hala dünyanın en akılda kalıcı ve başarılı kampanyalarından biri olarak görülüyor. Kampanyanın yayınlanmasının üzerinden geçen yıllara rağmen Miller Lite, light bira pazarında hala lider.

4. Volkswagen: Think Small

En başarılı reklam kampanyaları söz konusu olduğunda görmezden gelinemeyecek bir kampanya olan “Think Small”, Amerikan yaşam tarzı ve Amerikan hayat felsefesine karşı bir fikirle hayat bulmuştu. ABD vatandaşlarında, “büyük düşün” diyen ve büyük Amerikan arabalarını tercih eden bir anlayış hakimdi. Küçük Alman arabaları ABD pazarında tercih edilmiyordu.

1960 yılında DDB tarafından hazırlanan Volkswagen kampanyasında Volkswagen Beetle’ın küçüklüğü çarpıcı bir şekilde vurgulanıyordu. Kendini olduğu gibi gösteren ve daha fazlasını vadetmeyen reklam ile Volkswagen bir anda büyük dikkat çekti.

5. Marlboro: Marlboro Man

İlk kez 1955’in başlarında hazırlanan Marlboro Man reklamları, ürün etrafında oluşturulan yaşam tarzını ve markanın gücünü temsi ediyordu. Özgür, maskülen, dağlarda gezen Marlboro erkeği, döneminde pek çok erkeğin özdeşlik kurabileceği ideal bir karakter olarak, reklamların başarılı olmasında önemli bir yere sahipti.

Hedef kitlenin yaşam tarzını ya da idealize ettiği yaşam tarzını yansıtan bu reklamlar Leo Burnett imzalı idi. Marlboro, sonraki dönemlerde reklamlarına daha feminen bir yaklaşım getirse de kovboy Marlboro Man figürünü 1999’a kadar kullandı.

6. Dove: Real Beauty

“Güzelliğin, endişe değil, özgüven kaynağı olduğu bir dünya hayal edin.” 2004’te gerçekleştirilen Real Beauty kampanyasının sloganıydı. Sade ve etkili bir yaklaşımla, tüketicilerinin hassas oldukları bir konuda onların ne hissettiğini bildiğini ve anladığını gösteren marka, en etkili reklam kampanyalarından birine imza atmış oldu.

Bu 6 kampanyayı da incelediğimizde hepsinin bir ortak noktası var ki başarılı bir iç görü. Ortada sağlam zemine kurulmuş bir alt metin, yaratıcı bir ekip ve küçük dokunuşlarla kampanyayı büyük hale getiren tasarım kadrosu var ise mükemmel sonuç kaçınılmaz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top