YouTube’un Kültür ve Trendler 2022 Raporu Yayınlandı!

YouTube’un Kültür ve Trendler 2022 Raporu Yayınlandı!

YouTube, en yeni Z Kuşağı video trendlerini neyin yönlendirdiğine ve bunun dijital stratejiyle nasıl bir ilişkisi olduğuna dair bir bakış açısı sağlamak için 10 ülkeden analizleri bir araya getiren yeni bir ‘Kültür ve Eğilimler’ raporu yayınladı.

55 sayfalık rapor, YouTube’un verilerinden ortaya çıkan üç temel eğilimi derinlemesine inceliyor:

  • Topluluk Yaratıcılığı – Web’in birleştirici faydalarından yararlanan topluluklar, niş tutkuları alıyor ve bunları daha büyük, paylaşılan deneyimlere dönüştürüyor.
  • Çok Formatlı Yaratıcılık – Kısa formatlı videonun yükselişi, bir şekilde mantıklı bir şekilde, daha fazla içerik oluşturucunun önemli trendlerden faydalanmak ve aynı zamanda topluluk ve daha uzun formatlı kliplerin para kazanma faydalarını en üst düzeye çıkarmak için daha geniş bir içerik yelpazesi yayınlamasına yol açtı.
  • Duyarlı Yaratıcılık – YouTube ayrıca, “konfor yaratıcıları”, vibe içeriği ve ASMR gibi duygusal ihtiyaçlara hitap eden biçimlerin pandemi sırasında giderek daha popüler hale geldiğini belirtiyor. ‘Z kuşağının %83’ü, bir yıl önce anketimizi yürüttüğümüz zamandan bu yana, rahatlamalarına yardımcı olan rahatlatıcı içerik izlemek için YouTube’u kullandı.”

Trendler, genç izleyicilerin geçmiş zamanların büyük, popüler trendlerinden uzaklaşan değişen ilgi alanlarına işaret ediyor.

Küresel Kültür ve Trendler Direktörü Kevin Alloca rapor sonucu hakkında şu yorumları yaptı: “Dijital kültürün artık tamamen kişisel içerikle ilgili olduğunu gördük. Aslında, Z kuşağının %65’i (çevrimiçi 18-24 yaş arası), kendileriyle kişisel olarak alakalı içeriğin, diğer birçok insanın bahsettiği içerikten daha önemli olduğu konusunda hemfikirdir. Bireysel viral videolar – David’ler, Charlie’ler ve evet, hatta geçmişte ortaya çıkan tilkiler bile – izleyicilerin ve içerik oluşturucuların kendileri ve yaşamları için önemli olan anlara öncelik verdiği bir dünyada trendler için giderek daha az merkezi hale geliyor.”

Raporda ayrıca popüler Shorts yaratıcılarının uzun videolar üreterek ve uzun videolarıyla tanınan içerik üreticilerinin de Shorts’a yönelerek yeni kitlelere ve başarıya ulaştıkları belirtiliyor.

Geçen yıl ile bu yıl yayınlanan raporu karşılaştırdığımızda; en dikkatimi çeken canlı ve eş zamanlı izlemelerin fazlasıyla ilgi görmesi oldu. Topluluğun bir parçası olma, aynı anda sohbet kurabilme, bağlantıda olma hissi kazanılmasını sağlayan bu yayınlar, gelecek yıl raporunda da başı çekecek gibi görünüyor. Her yıl yayınlanan rapor hem tüketicilerin neler istediğini gösterirken hem de içerik üreticilerin merakla beklediği yol gösterici oluyor.

Elbette her platformda olduğu gibi sürekli değişen tüketim alışkanlıklarının YouTube verilerine yansımasını, bir sonraki raporda hep birlikte göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top