Siz En Son Hangi Sesli Kitabı Dinlediniz?

Bu hafta sizlere gündelik hayatta zamanı verimli kullanmanızı sağlayacak dijital bir önerimiz var. Bayramda aileniz ile vakit geçirirken uzun zamandır sizi bekleyen o kitabı da kavuşmak istiyorsanız, teknolojiye ve yeni çağa her anlamda entegre olmaya hazırsanız sesli kitap dünyasına doğru bir yolculuğa çıkıyoruz, haydi hayal dünyasının kapılarını aralayın!

Öncelik sesli kitap kısaca; bir anlatıcı tarafından yüksek sesle okunan basılı kitabının dijital olarak kaydedilmiş bir versiyonudur. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda arama motorlarında en çok aranan konulardan biri “Sesli kitap nedir” oldu. Sesli kitaplar aslında çok uzun zamandır hayatımızda; özellikle görme engelliler için sesli kitap çalışmaları, üniversiteler ve kütüphaneler tarafından uzun bir zamandır gerçekleştiriliyor. Ancak internetin hayatımıza girmesinden önce kısıtlı yalnızca bir çevre tarafından erişilebilen sesli kitaplar, artık mobil cihazların da yaygınlaşması sayesinde geniş kitleler tarafından bilinir ve tercih edilir oldu. Sesli kitap teknolojisine, dünyaca ünlü mucit Thomas Edison sayesinde kavuştuğumuzu biliyor muydunuz? Sesli kitaplar, Edison’un 1877’de fonografı icat etmesiyle hayatımıza girdi. Fonografik kitap, yani sesli kitapların ilk formu Edison’un bu icadında öngördüğü kazanımlardan biriydi ve görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyordu. Gerçekten de sesli kitaplar başlangıcından itibaren görme engellilerin eğitimi ve bilgiye erişiminde en önemli kaynaklardan biri oldu. Ses kayıt sistemlerinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte pek çok üniversite, kütüphane ve eğitim kurumu görme engelliler için sesli kitap kayıtları alarak işitsel kütüphaneler oluşturdular. Ancak hızın büyük önem kazandığı dünyamızda artık sesli kitaplar görme engelli olmayanlar tarafından da çokça tercih edilmeye başlandı. Sesli kitap hizmetleri sayesinde trafikte giderken hatta mutfakta bulaşık yıkarken bile sesli kitap okuyabilirsin! Üstelik, sesli kitap okumak için üniversite öğrencisi olman veya bir kütüphaneye kaydolman da şart değil: Google Play ya da Apple Store üzerinden uygulama indirerek sesli kitap dünyasını keşfetmeye başlayabilirsiniz. Günümüzde şüphesiz en popüler olan uygulama ise Storytel. Haydi gelin biraz da bu başarılı uygulamayı konuşalım.

Storytel’in on binlerce kitabı barındıran sesli kitap arşivi sayesinde en sevdiğiniz yazarların eserlerini, tiyatro ve seslendirme sanatçılarının sesinden dinleyebilirsiniz. Storytel’de Türkçe sesli kitap seçeneklerinin yanı sıra İngilizce sesli kitaplara da erişebilir, böylece yabancı dil pratiğini de artırabilirsiniz. Üstelik Storytel’in sesli kitap arşivi yetişkinlerle sınırlı değil; çocuklar için sesli kitaplar da Storytel’de sizleri bekliyor! Türk ve dünya edebiyatının en ünlü isimlerinin kaleme aldığı çocuk edebiyatı eserlerini sesli kitap olarak dinleyebilir, henüz okuma çağında olmayan çocukları sesli kitaplar sayesinde edebiyatın sihirli dünyasıyla tanıştırabilirsiniz. 14 günlük deneme sürümü ve hediye kartı seçenekleri ile bu bayram kendinize ve sevdiklerinize hayal dünyasının sonsuzluklarını hediye etmeye ne dersiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top