Twitter’da Elon Musk Dönemi Başlıyor

Twitter’da Elon Musk Dönemi Başlıyor

Pazartesi akşamı Twitter’ın Elon Musk ile anlaştığı haberleri konuşulmaya başlanmıştı, Journal bir anlaşmanın yakın olduğunu bildirdikten sonra, Musk, platformun geniş kapsamlı söylem ve anlaşmazlıklar için bir hedef olarak kalmasını istediğini belirtmek üzere bir tweet attı. “Umarım en kötü eleştirmenlerim bile Twitter’da kalır, çünkü ifade özgürlüğü bu demektir” diye yazdı. Piyasaların kapanması ile birlikte 44 milyon dolarlık teklifin kabul edildiği bildirildi.

Twitter’ı satın alma konusunda varılan anlaşmayı yaptığı basın açıklaması ile duyuran Musk,  ”İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır” dedi. Musk, “Ayrıca ürünü yeni özelliklerle geliştirerek, güveni artırmak için algoritmaları açık kaynak yaparak, spam botlarını yenerek ve tüm insanların kimliğini doğrulayarak, Twitter’ı her zamankinden daha iyi hale getirmek istiyorum. Twitter’ın muazzam bir potansiyeli var. Onu ortaya çıkarmak için şirket ve kullanıcı topluluğuyla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Haberin ardından kullanıcılar şirketin sansür yanlısı eğilimlerinin sona erip ermeyeceği, ne gibi yenilikler olacağı, Parag’ın Ceo olarak devam edip etmeyeceği gibi sorular yöneltti. En merak edilen sorulardan biri olan daha önce uygulamadan atılan Donald Trump’ın Twitter’a geri dönüp dönmeyeceğiydi. Bazı gözlemciler, Twitter’ın içerik denetimini eleştiren ve kendini “ifade özgürlüğü mutlakçısı” olarak tanımlayan Musk’ın Trump ve diğer yasaklı kullanıcıların platforma geri dönmesine izin verebileceğini düşündüklerini söylediler. Trump Fox News’a kendi sosyal medya uygulaması Truth’u kullanmaya devam edeceğini ifade ederek, “Umarım Elon Twitter’ı geliştirmeler yapmak için satın almıştır. O iyi bir adam ama ben Truth’ta kalmaya devam edeceğim” dedi.

Twitter’ın yeni sahibine dünyanın birçok yerinde ünlülerden tepkiler de gecikmedi. Bunlardan en iddialı olanı Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sözleriydi. Bezos, Elon Musk’ın Tesla’nın gelirleri için Çin’e sıcak davranacağını ve platformda Çin propagandası yapabileceğini söyleyerek Musk’ı sert şekilde eleştirdi.

Önümüzdeki günlerde Twitter’da ne gibi değişiklikler ve güncellemeler olacağı merakla bekleniyor. Twitter’da çalışanların da bu değişikliklerin nasıl hayata geçeceğine dair pek bir fikri yok.

Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre şirketin 7 bin çalışanı; çalışma haklarına, şirketteki hisselerine ve şirket politikaları ile kültürüne ne olacağını henüz bilmiyor. Musk’ın şirketin başına geçecek olmasına heyecanlanan kimi çalışanların da olduğunu aktaran gazete, genel olarak atmosferin 2020 yılındakinin tersi bir durumda olduğunu aktarıyor. 2020’de bir şirket etkinliğine Musk’ın gelmesine Twitter çalışanları büyük bir coşkuyla yanıt vermiş, Musk o zaman da yaptığı konuşmada şirketin moderasyonu artırarak bot hesaplardan kurtulması gerektiğini belirtmişti. Etkinliği sunan Jack Dorsey’nin “Twitter’ı yönetmek ister misin?” sorusuna çalışanlar gülerek Musk ise susarak yanıt vermişti.

Musk’ın yıllar önce attığı bir tweetten Twitter’ı sevdiğini anlamak mümkün. Bu sevgisi Twitter’ı söylemlerindeki gibi ifade özgürlüğünün olduğu bir platform mu yoksa eleştirileri haklı çıkarıp bölücü ve kutuplaştırıcı bir hale mi sokacak zamanla göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top