Dijital pazarlama sahnesinde sıra podcastlerde!

Günden güne genişleyen dijital pazarlama ağında şimdi podcastler de yerini alıyor. Peki nedir podcast? Genellikle seri halinde olan, birbirini izleyen sesli yayınlardan oluşan podcast, aşina olduğumuz radyo programlarını anımsatıyor. Benzer ilgi alanlarına sahip bir grup insanın düşüncelerini iletmek, sohbet etmek ya da bir fikri tartışmak amacıyla kullandığı yöntemlerden biri haline gelen podcastlere, günümüzün popüler uygulamaları olan; Spotify, Apple Music, Deezer gibi kanallardan ulaşılabiliyor. Hatta video platformu olan Youtube’da da podcastleri bulabilirsiniz. Yürüyüşte, yolda, işte, sporda, istediğiniz her yerde dinleyebileceğiniz ve yeni programlar keşfedebileceğiniz podcastler, günümüz medya tüketim alışkanlıklarımıza fazlaca hitap etmektedir.  

Podcastler neden ivme kazandı?

Her geçtiğimiz gün popülerliği artan podcastlerin kolay ulaşılabilir olması, bu durumu destekleyen en önemli nedenlerden biri. Podcastler, neredeyse herkesin kolaylıkla ulaşabileceği platformlarda yer alarak, dinlenebilirliğini de arttırmış oluyor. Günlük işlerde ya da toplu taşımada insanlar artık video veya yazılı iletişim yerine, işlerini hallederken oyalanabileceği sesli iletişimi tercih ediyor.

Podcast yayıncıların hedef kitlelerini çok iyi tanıması ve kaliteli içerik üretmesi de podcastlerin popülerliğini arttıran diğer nedenlerden. Çok farklı konularda, kaliteli podcastlere ulaşmak mümkün. Durum böyle olunca herkes, kendi ilgi alanı ile ilişkili bir podcast serisine başlayabiliyor. Konu özelinde baktığımızda bu durumda pandeminin de etkisi yadsınamaz. Evde geçirdiğimiz zamanın artmasıyla, ev içinde günlük rutinlerimize devam ederken, hem eğlendiğimiz hem de ilgilendiğimiz alanda yeni bir şeyler öğrendiğimiz podcast kanallarına da ilgi artmış oluyor.

Markalar için yeni bir mecra: Podcastler

Konu; az rekabet ve az maliyete sahip, doğru hedef kitleye seslenen bir mecra olunca markalar da konumuza dahil oluyor tabii. Medyada git gide ivme kazanan podcastler, markalar için de oldukça önemli bir içerik aracı haline dönüşüyor. Aynı anda birçok şey yapma imkanı sunarken, daha verimli ve kaliteli vakit geçirme düşüncesi ile yükselişe geçen ses temelli platformlar, artık dijital pazarlamada etkili rol oynuyor.

Markaların kolaylıkla kullanabildiği, hedef kitlesinin ilgi alanları doğrultusunda kendi içeriğini üretebildiği ve hedef kitlesine rahatlıkla ulaştırabildiği bir pazarlama biçimi olan “ Podcasting”; marka kişiliğini ve müşteri sadakatini arttırarak, markaların hedef kitleleriyle daha sağlam ve derin bir ilişki kurmasına da yardımcı olur.

Araştırmalara göre, podcast dinleyicilerinin çoğunu 18-45 yaş arasındakiler oluşturuyor. Bu kesimin %80’i podcast bölümlerinin büyük bir kısmını ya da tümünü dinliyor ve ortalama 6 podcast aboneliği bulunuyor. Bu rakamlar da bize gösteriyor ki podcastler, markalar için önemli bir reklam mecrası. Podcast dinleyicilerinin büyük bir kısmı aynı zamanda aktif bir sosyal medya kullanıcı. Etkileşimi diğer mecralarda da devam ettiren bu durum, markalar için bir artı oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top