Nedir Bu Influencer Marketing?

Çağımız gün geçtikçe dijitalleşmekte, gelişmekte ve kaçınılmaz olarak değişmektedir. Ünlü filozof Herakleitos’un da dediği gibi; “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.” Değişimler genelde bizi korkutur, alışılmış olan, denenmiş olan her zaman daha doğrudur, klasik pazarlama taktikleri varken Influencer Marketing de nedir? Sınırlarımızı aşıyoruz ve kalıplarımızın dışına çıkıyoruz Yeni Dünya’ya hazır mısınız!

Türkçe karşılığı olarak “Etkili Pazarlama, Influencer Marketing genel olarak bakıldığında sosyal medyada insanların güvenini ve ilgisini kazanmış kişilerin kendi deneyimlerini aktardığı etkili bir pazarlama yöntemidir. Sosyal paylaşım mecralarında influencerların hedef kitlelerine ürün ve hizmetlerinizi tanıtabileceğiniz bu yöntem yapabileceğiniz en iyi pazarlama harcamasıdır. Çünkü bir influencer üzerinden, ürün ve hizmeti daha önce hiç kullanmamış büyük bir hedef kitleye sunarak bilinirlik yaratabilir, arama yapmasını sağlayabilir ve daha da önemlisi etkileşim yaratabilirsiniz. Türkiye’de influencer marketing stratejilerini son beş – altı yıldır daha sık duyuyoruz. Ancak dünyada bu işin geçmişi çok daha eski. Markaların ürün ve hizmetlerini, yalnızca özellikleri üzerinden değil, kullanıma ve deneyime odaklanan bir sunumla aktaran influencer marketing; InstagramYouTubeTikTok ve benzeri platformların gücüyle her geçen yıl daha da çok gelişiyor. Günümüz dünyasında artık bunun şart olduğunu kabul etmeli ve pazarlama çalışmalarımızı da hızla bu yöne kaydırmalayız.

Influencer Marketing çalışmaları, markanızı sadace bir kurumsal kimlik olmaktan çok daha öteye taşır. Markanıza bir yaşam alanı katar, canlı deneyim fırsatı sunar ve son aşamada influncerlar ile kurulan bağ doğrultusunda sizin markanıza karşı tüketici sadaketi oluşturur. Mediakix tarafından markalar ve ajansların katılımı ile gerçekleştirilen bir araştırma, influencer marketing’in önemini daha da iyi anlamamızı sağlıyor. Araştırmayla birlikte yapılan anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 89’u, influencer marketing’in ürün ve hizmetlerine değer katma sürecinde onlara güçlü bir destek olduğunu söylüyor. Aynı çalışmada katılımcıların %65’i influencer marketing’e gelecek yıl daha çok bütçe ayıracaklarını da ekliyor. Influencer marketing, her yıl daha da gelişip ve daha fazla kitleye hitap ederek markalara yükselen satış geliri sağlayan bir yöntem haline geldi. 2020 yılı boyunca pandemi koşulları, tüketim alışkanlıklarını baştan sona değiştirirken insanların sosyal medya kullanımlarını arttırdı. Bu platformlar artık pek çok kişinin sosyalleşme aracı haline geldi. Son olarak Influencer Marketing çalışmaları yapılırken başarı sağlamak için; influencer’lara özgürlük alanı tanıyın, influencer’ın markanız ile uyumlu olduğuna emin olun, takipçi sayısına aldanmayın, en önemli içeriğin tavsiye olduğunu bilin, micro-İnfluencer’ları unutmayın, kampanyanızı sürekli izleyin, ölçün ve analiz edin.

Influencer Marketing Hangi Platformlarda Yapılıyor?

  1. Instagram, Influencer marketing’in denilince ilk akla gelen platform olan Instagram paylaşılan postlar, storyler, reels paylaşımları, IGTV gibi çeşitli paylaşım modelleri ile takipçilerle sürekli iletişim kurulmasını sağlar. Böylelikle samimi bir marka hikayesi anlatmamıza olanak tanır.
  2. Youtube, son dönemlerin hızlıca yükselen, arama motoru olarak kullanılabilen, influencer marketing’in güçlü araçlarından biridir.
  3. Tiktok, görsel ağırlıklı içeriklerin anlık olarak paylaşıldığı, canlı yayınların başlatılabildiği interaktif  ve oldukça kalabalık bir platform olarak influencer marketing’in güçlü aktörlerinden biridir.
  4. Sanılanın aksine, influencer marketing Instagram ve Youtube ile sınırlı kalmamaktadır. Dünyada Facebook halen güçlü bir pazarlama bağlamı olarak kullanılıyor ve yüzde 45 oranında güçlü sonuçlarla markalar için influencing alanı yaratıyor.
  5. Pek çok influencer’ın bugünkü yerlerine başlarda bir blogger olarak girdiğini duymuşsunuzdur. Aslında bakarsanız, bloglar da halen konuşuluyor. Önemli olan bu blog sayfasını kullanan kişinin influencing etkisinin güçlü biri olması.
  6. Twitter, yazılı paylaşıma dayalı bir platform olduğu için diğer sosyal medya platformlarından geride kalmış durumdadır fakat yinede kullanılan bir mecradır.
  7. Pinterest, Linkedin, Twitch ve Snapchat, listenin devamında karşımıza çıkan güçlü influencer marketing alanlarındandır. Hedef kitlenizi belirledikten sonra onların en sık kullandığı platformların analizini yaparak sizin için en doğru kanalın neresi olacağına karar vermek oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top