Ne olacak bu sosyal medyanın hali?

Facebook topluluğu düşerken, hangi sosyal ağ yükseliyor? Mesajlaşma uygulamasını kaldıracağını söyleyip yürekleri ağızlara getiren sosyal ağ hangisi, ve hangi sosyal ağ kadınların kalbini kazandı ama para kazanamadı? Bir çok soru ile sosyal medya dünyasındaki son gelişmeler, hepsi bu yazıda! 

2019’un beklenen haberi hiç kuşkusuz Facebook’un küçülmesi oldu. Facebook’un, hali hazırda Türkiye’de yaklaşık 48 milyon reklam verilebilir topluluğu ile hala liderliğini koruduğunu belirtsek de, geçen sene yüzde 2,3 küçülmesi gelecek açısından bir işaret olarak okunabilir. Öte yandan Facebook topluluğunun demografik ve sosyolojik değişimlerini de göz önünde tutmalıyız, ama bunu başka bir yazının konusu olarak kenara ayırıyoruz.

 Facebook küçülürken hangi sosyal ağ büyüdü derseniz ise, size üç cevabımız olacak. Instagram (%2,7), Twitter (%1,9),  ve Linkedin (%5,8).  We are social ve HootSuit verilerine göre dikkat çekici  ilk konu Türkiye’de kendi hedef kitlesinin özel bir ilgi duyduğu Twitter’ın tekrar yükselişe geçmesi. Twitter’ı sosyal medya kanallarımızdan silmeden önce bir daha mı düşünsek diye sormaya başlayabiliriz. Ama kesinlikle sormayacağımız konu Linkedin olacak. Linkedin yıldızlaşmaya devam ediyor. Ama büyüme oranlarına iyi tıklama başına maliyetler ve hedef kitle segmentasyonu eklemediği sürece biraz daha bekleyecek gibi görünüyor.

Sosyal ağ dünyasının yürekleri ağızlara getiren gelişmesi ise Instagram’dan geldi. Yakın zamanda Direct Mesaj özelliğini kaldıracağını duyuran Instagram’ın “DMden yürüyenleri” üzeceği kesin. Bir bilgi daha verip Instagram heyecanını artıralım, Instagram “like” özelliğinde de ciddi değişiklikler planlıyor. Bu gelişmeleri ayrıca yazacağız.

Son haberimiz ise kadınların kalbini kazanan ama para kazanamayan sosyal ağ Pinterest’ten geliyor. Türkiye’de %16lık kullanım oranı ile 11. sırada olan Pinterest’in ağırlıklı kullanıcısını kadınlar oluşturmasına rağmen henüz markalardan yeterince ilgi göremedi ve arka panel yenilemelerine geçiyor.

Dijital pazarlama dünyası hızla değişirken yaşayan birer organizma olan sosyal ağlar da aynı hızda değişiyor. Tüm bu uygulamaları yakından takip etmek ise dijital pazarlamacıların tüm pazarlama faaliyetleri içinde olmazsa olmazı oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top