Dahi Reklamcı William Bill Bernbach

bfy_30ocak-5subat5

William Bill Bernbach, Amerika’da sanatçı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Kendine özgü mizahi sloganları, yaratıcı bakış açısı ve müthiş bilgi birikimi ile metin yazarı olarak çalışmaya başlar. Kısa zamanda sektördeki yerini belli eden William Bernbach, tüketiciyi insan yerine koyan hoş yaklaşımları ve özellikle de efsanevi Vosvos kampanyaları ile döneminin lider statüsü olmayı başarır.
Reklam çalışmalarının yalın ve mizahi olması gerektiğini savunan William Bernbach, reklamları birçok insana sevimli şekilde göstermeyi başaran ilk reklamcı olmuştur.
Farklı birçok ajans ile çalıştıktan sonra Ned Doyle ve Mac Dane ile birlikte sektörde büyük çığır açacakları Doyle Dane Bernbach (DDB) reklam ajansını kurarlar.
Bernbach, uzun yıllar ajansın kreatif direktörlüğünü yapar. DDB ile reklam sektöründeki önemli işlere imza atar, üniversitelerde öğrencilere ders olarak okutulacak reklam kampanyalarını hazırlar.
Bunlardan en önemlileri hepimizin tanıdığı Volkswagen kampanyası “Think Small”, “We Try Harder” ve “Polaroid” kampanyalarıdır.
Bernbach, Volkswagen kampanyası ile adeta bir devrim yaratır. Reklamda esprinin kullanımını da yaygın hale getiren bu proje, Adversting Age tarafından tüm zamanların bir numaralı kampanyası olarak seçilir.

thinksmall

1959 yılının Amerika’sında yollara kocaman arabalar hakimken “Think Small” konulu reklam kampanyası ile Volkwagen’ler Amerika’daki en en başarılı ve en önemli araba haline gelir.
BernBach’a göre reklamcılık, ikna etme yeteneğiydi. İkna etme yeteneği ise kesinlikle bilim değil bir sanattı. En önemli esin kaynağı şiirler olan Bernach’ın bu konu hakkında şöyle der; “Şairler; gerçekler dünyasından, düşgücü ve fikirler dünyasına atlayan devlerdir.”
Sektörde ilerlemesini sağlayan en önemli özelliğinin sıradan olmayışı olan Bernbach, reklamların aslında sıkıcı birer kopya değil de keyifle izleyebileceğimiz kesitler olduğunu fark etmemizi sağlamıştır.
1982 yılında kaybettiğimiz Bernbach, mezar taşına “He Made Difference” yazdırmasıyla adeta bu işi ne kadar sevdiğini de özetlemiştir.
William Bill Bernbach’ı daha da yakından tanımak istersen, oldukça ünlü aforizmalarını da zihnine kazısan bizce iyi olacaktır. İşte o aforizmalardan birkaçı;

“İşimiz, ölü gerçekleri hayata döndürmektir.”

“İletişimci, insan doğasını algılar. Onun yeteneğinin anahtarı budur. Yazar, ne yazacağı ile ilgilenirken iletişimci ise okurun ondan ne çıkaracağına önem verir. Bu yüzden de hep insanların nasıl okuduğunu ve dinlediğini irdeler.”

“İşe başlamadan önce ürününüzün içini dışını öğrenin. Edindiğiniz bilgiyi de tüketicinin ihtiyaçlarıyla ilişkilendirin.”

“Renksiz bir gerçek kimsenin dikkatini çekmez. Heyecanlı bir yalan ise mutlaka dikkat çekecektir. İyi ve dürüst insanların anlaması gereken budur. Aktarmaya çalıştıkları heyecanlı ve özgün değilse, yapılan iş ölü doğar.”

“Kışkırtın. Ama kışkırtıcılığınız ürününüzden kaynaklansın. Eğer reklamda kafasının üzerinde duran bir adamı sadece dikkat çekmek için kullanıyorsanız, yanlış yapıyorsunuz. Ama eğer ürününüzün baş aşağı duran adamın cebindekilerin yere düşmesini engellediğini anlatıyorsanız, o zaman doğru olanı yapıyorsunuz demektir.”

“Reklamlarınızı güncel tutmak için kendinizi de güncellemelisiniz. Günü yaşayın ve hayatın içinde yaratmaya devam edin. Eğer sanatta, yazıda, endüstride ve kişisel ilişkilerde yenilikleri takip eder, bunlardan zevk alır, heyecan duyarsanız, yaptığınız her şey güncel olacaktır. Fısıltı gazetesi her zaman en iyi mecradır.”

mad-men-1024x768

Ve son önerimiz olarak Mad Men dizisini izlemelisin. Neden, diye sorduğunu duyar gibiyim? Şöyle ki; dönemi anlatan Mad Men dizisinin senaryosu, efsanevi reklamcı Bernbach’tan ilham alınarak yazıldı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top