Dijital Pazarlamanın 20 Önemli Kelimesi ve Anlamları

bfy_29ocak

Günümüzde dijital pazarlama, uçsuz bucaksız bir dünya olma yolunda gittikçe çıtayı yükseltiyor. Bu sektörde faaliyet gösteren insanlar da bu sektörde kullanılan bilinmesi gereken terimler de gittikçe artıyor. Öğrenmenin sınırı yok evet; ama bir yerden başlayalım diye 20 kelimenin anlamını senin için toparladık. Hadi en sevimlisi ile başlayalım, şimdiden afiyet olsun!

Animated GIF 

Evet GIF, tanıdık değil mi? “İçimizi şenlendiren o tatlı kedi GIF’leri!” dediğini duyar gibiyim. Peki ya profesyonel anlamda ne oluyormuş ki bunlar, bakalım.
Animated GIF; Birden fazla resmi bir araya getirerek frameler şeklinde peş peşe gelen animasyon görsellere denir. SEO açısından Animated gif banner, flash bannerlardan daha çok tercih edilmektedir.

Adsense İçerik sitelerinde görüntülenen Google’ın görsel ve metin reklamlarıdır.

Affiliate “Yayıncılar” olarakda bilinir. Kısaca bir web sitesinin başka bir sitenin reklamlarını bir network üzerinden çıkmasına ve ziyaretçinin bu banner’a tklayarak reklam verenin sitesine gitmesi çemberine denir.

Anchor Text Tıklanabilir metine denir.

Bandwidth Belli bir zaman aralığındaki veri hareketine denir. Genel olarak saniyede bit ölçülür. Halk arasında “Aylık trafiğin kaç gb” şeklinde de sorulur.

Backlink Bir web sayfasından başka bir web sayfasına Anchor Text ile veya açık bir URL ile gönderilen bağlantıyı ifade eder.

Black Hat Etik olmayan yöntemlerle yapılan SEO işlemlerine verilen ad dır. Uzun vadede çok büyük kötü sonuçlar doğurabilir ve web sitesini tarihten silebilir.

Blacklists Bir web sitesinin Google web kalite kurallarına göre hareket etmemesi sonucu Google ın web sitesinin IP lerini kara liste denilen spam içerikli siteler grubuna eklemesidir.

Bookmarks Sık Kullanılanlar olarak bilinir. Browserlarda genellikle imleme ve sık kullanılanlara ekle seçenekleri olarak kendilerini gösterirler.

Conversion Dönüşüm anlamına gelir. Kullanıcının tanımlamış olduğu hedefi tamanlaması sonucu elde edilen kazanımı ifade eder.

Google AdWords Google’ın reklam yönetimi için çıkardığı ürünü ifade eder.

Heat Map Bir web sitesini farklı renkler ile ziyaretçi aktivitelerinin gösterimlesine denir.

Keyword Bir arama motorunda yapılan herhangi bir kelime veya kelime grubunu ifade eder.

Index Bir arama motorunun taradığı sayfa sayısını ifade eder.

Lead Potansiyel müşteriyi ifade eder.

Landing Page Bir web sitesindeki açılış sayfasını ifade eder.

Pay Per Click, Pay Per Lead Tıklama başına ödemeyi ifade eder, Lead ise ödemenin tıklama başına değil de bir hedefi gerçekleştirmesi üzerine ödemeyi ifade eder.

Ping İnternette bir bağlantının doğrulanması için yapılan işlemi ifade eder, bazı durumlarda da sitenize botları çağırmak için arama motorlarının botları pinglenir ve sitenize gelmesi sağlanır.

Usability Bir web sitesinin kullanıcı açısından ne kadar kullanılabilir olduğunun ölçülmesini ifade eder.

Tracking Bir kampanya veya site için istatistik toplamayı ifade eder. Kısaca takip etme diyebiliriz.

Okumayı bitrdiğine göre tebrikler! Sen de artık bir dijital pazarlamacısın. Ehe şaka tabii, sen yine de öğrenmeye devam et, bilgiyle kal sevgili okur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top