Suyun akışını hissedin! 2023’te dijital pazarlama nasıl değişiyor?

2023’ün ilk yarısı oldukça hızlı ve yoğun geçti. Sadece memleket için değil dijital dünya için de öyle. Her geçen gün değişen trendlere ayak uydurmak dijital pazarlamacılar için büyük bir baskıya dönüşmekte. Öyle ki çoğu zaman trendleri takip etmek için marka kimlikleri ve stratejilerini göz ardı etme tuzağına düşüldüğü de olmuyor değil. Trendlerden geri kalma korkusu ile bütün gün popüler reels müzikleri mırıldananlar için dev hizmet: 2023’ün ilk yarısı için sosyal medya trendleri!

Kısa İyidir! (Gerçekten kısa)

Kısa video içerikler yeni bir trend değil ama 2023’ün en önemli trendlerinden biri. Kısa biçimli video içeriği ile TikTok’ta reklam veriyorsanız, Instagram reklamları yayınlıyorsanız veya Facebook’ta reklam veriyorsanız, video içerikler oluşturmalısınız. Bu yıl reklam harcamalarının %90’ının kısa video içeriklere yatırılması boşuna değil. Peki ne uzunlukta? Bu uzunluk, kullanıcıların izleme alışkanlıkları göz önüne alındığında YouTube gibi platformlarda 15 saniye veya daha az olarak benimseniyor. Ancak, TikTok ve Instagram gibi hiper hızlı platformlarla uğraşırken, reklamınızın unutulmasından sadece bir kaydırma uzaktasınız. Video reklamınızı 15 saniyeden daha kısa bir alana sığdırabilir misiniz? İçeriğin özünü, marka mesajını, hatırlanma efektini tıraş etmeden kısa içerikler oluşturmak için bol bol pratik yapın. Uzun uzun anlatmak hitabet, kısa anlatmak ustalık gerektirir.

Robotların İstilası!

Yapay zeka yazılımları, son yılarda ortaya çıkan en sıcak pazarlama trendlerinden biri. ChatGPT’nin popülaritesi onu uç noktalara taşıdı. Elbette AI her şeye kadir bir noktada değil (Robot istilasına daha çok var. Komplo teorisyeni iseniz başka bloglara geçebilirsiniz.) Ancak ChatGPT kesinlikle bir araç olarak kullanılabilir. Farklı dilleri işlemek ve çevirmek, yaratıcı yönlendirmeler bulmak, kitle sorgularına yanıtlar önermek ve hatta blog içeriği oluşturmak için olsun, ChatGPT’nin 2023’ün en iyi dijital pazarlama trendlerinden biri olduğu konusunda hiç şüphe yok. Yine de dikkatli yürümekte fayda var. (Heyecanlanma sayın komplo teorisyeni senlik bir durum yok) ChatGPT, güvenilir bir arkadaş, bir iş partneri değil. AI yazılımının yardımıyla oluşturulan herhangi bir içerik veya konsept, her zaman gerçek bir kişi tarafından incelenmeli, kontrol edilmeli ve düzenlenmelidir. Aksi takdirde, sizi ısırmak için geri gelebilir!

Hayat bir döngüdür, çekirge! Dijital de öyle...

Kitlenizle anlık iletişim kurmak için Twitter’ı şununla değiştirmeyi yeniden düşün… LinkedIn? Twitter, Elon Musk tarafından geçen yıl devralmasından ve en iyi 1000 reklam verenin yarısından fazlasının tüm harcamalarını çekmeye zorladığından beri kafa karıştırıcı bir yer haline geldi. Bu, sizin de aynısını yapmanız gerektiği anlamına gelmez – hedef kitleniz nerede ise siz oradasınız – Sonuçta, 2023’te dijital pazarlama çok kanallıdır. Bu sebeple tek bir platforma trend nehrinin akışına kapılıp bağlı olmak yerine akışkan olun ve pek de popüler olmadığını düşündüğünüz platformlara bir şans verin. YouTube Shorts veya TikTok gibi belirli bir odak noktası olsa bile bütçeler genellikle birden çok platformda çeşitlendiriliyor. Yani, Twitter temel demografinizin bulunduğu yer değilse, bu harcamayı başka bir yere yatırmayı düşünün. Bu bütçe, mevcut platform harcamanıza veya tamamen başka bir yere aktarılabilir. Örneğin, LinkedIn’i ele alalım. İş odaklı sosyal medya platformunun gelecek yıl Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm işletmeler arası (B2B) reklam harcamalarının %25’ini oluşturması bekleniyor – bunun heyecanlanmak için bir neden olmadığını söyleyemezsiniz! Markanıza ve hedef kitlenize uygun ise LinkedIn araştırmaya değer.

Eski aşk yeniden alevleniyor! MT <} Influncer

Birisi influencer’lardan bahsettiğinde muhtemelen “en son pazarlama trendleri” diye düşünmezsiniz, ancak yatırım getirisi konusundaki kafa karışıklığı, eski moda pazarlamacıları en çok yoran konulardan biridir. Ancak buzlar erimeye başlıyor ve pazarlamacıların %17’sinin 2023’te ilk kez influencer pazarlamasını denemesi bekleniyor. Markaların değerleriyle örtüşen influncerlarla ekip oluşturmak, kamuoyu algısında harikalar yaratabilir. Daha büyük bir influencerla işbirliği yapmak istiyorsanız, onu yalnızca erişimleri için seçmekten kaçının; kişilikleri ve inançları, markanızla uyuşmuyorsa, kullanıcılar bir şeylerin doğru olmadığını anlayacaktır. Bunun da ötesinde, mikro etkileyicileri kucaklayın. Markaların bugünlerde sonuçları görmek için ünlü bir influencera her şeyi vermeleri gerekmiyor. Son yıllarda ortaya çıkan en heyecan verici, yeni pazarlama trendlerinden biri mikro influencerlar: daha küçük ölçekli, “ünlü olmayan” etkileyiciler. Başka bir deyişle, siz veya biz! Mikro-influencerlar, 1.000 ila 10.000 takipçiye sahip olma eğilimindedir ve bir izleyici kitlesindeki eksiklikleri, katılımda telafi ederler. Katılım oranları genellikle yüksektir ve kullanıcılar genellikle bu “günlük” influencerlara daha büyük bir kurumsal hedefi olan birinden daha fazla güvenirler. Influencer kampanyalarına yatırım yapan pazarlamacıların yarısından fazlası şu anda mikro influencerlarla çalışıyor. Geride kalmayın!

Trendler değişir derler. Çok bilinen yanlış! Trendler değişmez, dönüşür. Temel aynıdır. Bu yüzden geri kalma korkusuna yenik düşmek istemiyorsanız trendlerin dönüşme hızını ve eğilimlerini öngörme becerisini geliştirmelisiniz. Bu da temeli iyi kavramakla mümkün. Belki de bu yüzden dijitalin altın kuralına, ilk yazıta, kadim söze geri dönmeli: Marka bilinirliğini sağlayın ve hedef kitlenize doğru bir şekilde ulaşabilmek için kurumsal kimliğinizin ardılı olan dijital kimliğinizi oluşturun.

Suyun akışını hissederseniz ona yön verebilirsiniz. Uykularınızın kaçmasına gerek yok!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top