Yeni Sosyal Ağ Alarmı: BeReal

Sosyal medyanın en gerçekçi hali ile tanışmaya hazırsanız sizi yazımızı okumaya davet ediyoruz. Duyacaklarınız biraz çarpıcı olabilir. Çünkü yeni sosyal ağ alarmı yazımıza konuk olan BeReal, bize sosyal medya tarafından yıllardır dayatılan tüm mükemmeliyet algılarını yıkmamızı öneriyor.

Neymiş bu BeReal dediğinizi duyar gibiyiz. 2019 yılında eski bir GoPro çalışanı olan Alexis Barreyat ve Kévin Perreau tarafından kurulan Paris merkezli şirket, yükselişi ile TikTok, Instagram ve Snapchat gibi sosyal medya devlerinin dikkatini çekmiş; TikTok, BeReal’ı TikTok Now adıyla, Instagram ise IG Candid adıyla klonlamıştı. Ancak BeReal, kendi yolunu Avrupa’da çizdi ve hali hazırda Avrupa’da oldukça popüler. Öte yandan Türkiye’de az kullanıcısı olmasına rağmen 2023’de dünyanın en popüler uygulamalarından biri olması bekleniyor.

BeReal, arkadaş grupları içerisinde “anlık” görüntüler paylaşmayı oyunlaştıran bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Bu deneyimi ise kendini “diğer” sosyal ağların çalışılmış “mükemmel” görüntüler içermesi üzerinden anlatıyor.

Gerçeklik algısından uzaklaşmak, mükemmel olmaya çalışmak ya da başkaları gibi yaşamak, sosyal medya kaynaklı çağımızın hastalıkları arasında. Peki, çoğunlukla Instagram’ın domine ettiği sosyal medya dünyasında yer alan farklı uygulamalar bu düşünce yapısına alternatif oluşturabilir mi? Cevabı Fransız menşeili BeReal’da arayabiliriz. Mükemmel değiliz, mükemmel olmaya yakın bile değiliz. Hatta her gün sabah erkenden kalkıp çalışıyoruz, akşam ise kendimizi off moduna alıyoruz. O iyi hissettiğimiz birkaç an da ya da geçmişte çekilmiş güzel fotoğrafları insanlar ile paylaşıyor yahut kabul etmesek de filtrelere boğuyoruz. Filtreleri kaldırmaya hazırsanız BeReal’dan bildiriminiz var. 2 dakika! Savaş ya da teslim ol!

Artık BeReal‘ın ne olduğunu bildiğimize göre, onu nasıl kullanacağımıza odaklanabiliriz. BeReal’ı kullanmaya başlamak için bir hesaba ihtiyacınız olacak. Programı indirdikten sonra, uygulamayı kullanan arkadaşlarınızla bağlantı kurmak için kişilerinize erişim isteyecek. Birçok arkadaşınız henüz platformu kullanmıyor olabilir. Her gün iki dakika içinde gönderi paylaşmak istiyorsanız, bildirimleri açık bırakmanız gerekli. BeReal, maceraya katılmak isteyen yeni kullanıcılarının ilk içeriklerini hemen göndermelerine izin veriyor. 

Keşfet sekmesi, arkadaşlarınızın fotoğraflarını ve gönderilerini görüntülemenizi sağlar. Hiçbir şey paylaşmak istemiyor musunuz? O zaman farklı bir uygulamada zaman geçirmeniz gerekecek, çünkü o gün içerisinde bir fotoğraf paylaşmazsanız hiç kimsenin fotoğrafını göremezsiniz. Kullanıcılar, paylaşım saati geçtikten sonra da fotoğraf paylaşabilir, ancak üzerinde “15 dakika geç” uyarısı yer alır. Bu da sizi biraz takıntılı biri olarak yaftalayabilir cidden adı BeReal olan bir uygulamada bu etiketi görmek ister misiniz? 

Uygulama, gönderi oluşturmak için akıllı telefonunuzun kamerasına erişim izni ister. Geri tuşu ile her iki tarafı da görebilirsiniz. Daha sonra ekranın alt orta kısmındaki daireye basarak fotoğraflarınızı çekin. Ekranda iki dakikalık bir zamanlayıcı var ve siz fotoğraf çekerken geri sayım yapıyor. Siz önce arka kamera ile çekim yapıp o anda ne yaptığınızı, karşınızda ne olduğunu gösterirken aynı an da ön kamera sizi çekiyor. Aslında sizin gözünüzden o an ne yaptığınızı ve onu yaparken nasıl görüldüğünüzü paylaşmış ve arkadaşlarınıza oldukça real bir şekilde aktarmış oluyorsunuz.

Bitmedi aynı zamanda emojiler de sizsiniz. TikTok veya Instagram‘dan farklı olarak, paylaşılan içerikler ana sayfadan her gün silinir ve yeni bir içerik grubuyla değiştirilir. Kullanıcılar, anılar işlevlerini kullanarak önceden yüklenen fotoğrafları kaydedebilir fakat eski fotoğraflar çevrimiçi olarak paylaşılamaz.

Türkiye gibi dijital dünya konusunda dünya listelerine giren ve teknolojik yeniliklerle bağ kurmayı seven genç bir toplum için BeReal yeni bir sosyal ağ olabilir diye görünüyor. Yakın gelecekte daha sık duymaya başlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top