Instagram Takipçi Sayısı: Kolay olanla doğru olan arasında bir seçim

Ünlü kitap serisi Harry Potter’ın 4 kitabı;  Ateş Kadehini okuyanlar, kitabın sonunda Albus Dumbledore’un sözlerini hatırlayacaklardır. “Çok yakında kolay olanla doğru olan arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaksınız.” Konu Instagram takipçi sayısı olduğunda, çok yakında değil, hemen şimdi kolay ile doğru olan arasında bir ayrım yapma vakti geldi!

2012 yılında Facebook’un Instagram’ı satın alması ile yepyeni ve güçlü bir sosyal ağın adımları atılmış oldu. Instagram; tüm yeni sosyal ağlar içerisinde fotoğraf yoğunluklu hızlı yapısı ile  “daha hafif” ve “daha şık” bir  konum elde etti. Bu konumun üzerine başarılı bir taktik ile hikayeler ve kimi video editing uygulamalarını ekleyen Instagram neredeyse tüm dünya için önemli sosyal ağlardan biri oldu.

Sizin sosyal medyayı kullanma yolunuz hangisi?
Sizin sosyal medyayı kullanma yolunuz hangisi?

52 milyon sosyal medya kullanıcısı olan Türkiye’de Instagram’ın yeri ise tartışılmaz. Yüzde 84lük kullanım oranı ile Youtube’un hemen ardından 2. olan Instagram’ın, hem sosyolojik olarak daha fazla satın alma gücü olan şehirli kitle ile arası daha iyi; hem de yeni reklam modelleri ile erişim model ve biçimleri daha fazla. Son 3 yılda Instgramda kurumsal ve kişisel markalar için ise, takipçi sayısı ve gelen beğeni sayısı çok önemli hale geldi.

Peki kurumsal ve kişisel markalar için  takipçi sayısı bu kadar  önemli hale gelirken nasıl yollar izlendi. Hemen tahmin edeceğinizi söyleyelim: Kolay yolu seçenler ve doğru yolu seçenler oldu. Kolay yolu seçenler, otomatik like satın alma, otomatik takipçi satın alma yöntemini kullandılar.  Bu durumun sadece takipçi satın almaya yönelik bir sektör oluşmasına neden olduğunu belirtelim. Bu takipçiler iradesi ve isteği dışında sayfaları takip edenler ya da bot hesaplar ile sağlandı. Peki ne mi oldu? Rakam satın alınmış oldu. Sayfanın üstünde ya da postunuzun altında görünen bir rakama sahip olundu. Sosyal medyanın doğru kullanımına ne kadar aykırı bir şey!

Peki doğru yolu seçenler için ne gerçekleşti. Öncelikle istedikleri hedef kitle ile iletişime geçtiler, bu hedef kitlenin içinden kendileriyle “gerçekten” ilgilenenleri dijital topluluklarının bir parçası yaptılar. Bu dijital topluluklarıyla etkileşiminden satış, geri dönüşüm, yorum, like kısacası güçlü bir etkileşim yaratma fırsatı yakaladılar. Yolu biraz ağır yürüdüler, ama doğru yolu yürüdükleri için geri dönüşleri çok çok güçlü oldu.

Çünkü sadece instagram değil tüm sosyal ağlar için doğru yol, kendi dijital topluluğunu oluşturmaktan geçiyor

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top