Ressamların Hayatını Anlatan 6 Film

Hepimiz, renklerinde kaybolduğumuz o güzelim resimleri az çok biliyoruz. Peki ya onlara hayat veren ressamların hayatlarını biliyor muyuz?
Şimdi o meşhur resimleri çizen ellerin sahiplerini daha yakından tanımaya ne dersiniz? Hem de yine görsel bir yöntemle!
Ressamların hayatını anlatan işte o filmler!

Frida
Sanat tarihinin sıra dışı kadınlarından biri olan Frida’nın hayatı bu filmde gizli! Frida Kahlo’nun meşhur aşkı Diego, lezbiyen ilişkileri, yaşadığı büyük kaza sonrası hayatta kalma mücadelesi ve hayata bakış açısını izleyebildiğiniz film oldukça ilgi çekici.

blog1


Girl With a Pear Earring

Filmde on yedi yaşındaki Griet (Scarlett Johansson) babası bir iş kazasında kör kalınca ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda kalır ve ressam Johannes Vermeer’in (Colin Firth) evinde hizmetçiliğe başlar. Griet, zamanla evli olan ressamın ilgisini çeker. Vermeer; onun yetiştirilme tarzı, eğitim düzeyi ve sosyal konum açısından çok farklı olmasına rağmen renkler ve ışığı algılama kabiliyetini fark ederek onu resimlerinin gizemli dünyasına çeker. Bu ortak yönlerinden dolayı aralarındaki hizmetçi-efendi ilişkisi yerini yakınlaşmaya bırakır.

Girl_with_a_pearl_earring


Van Gogh (1991)

Ünlü ressam Van Gogh’un  trenle köye gelmesi ve muayene olmak üzere köy doktorunu ziyaret etmesiyle başlar. Sanatsever bir kişi olan Doktor Gachet, Van Gogh’u evinde kalmaya davet eder. Van Gogh, doktorun genç ve sevimli kızını model olarak kullanır ve sonunda sevgili olurlar. Müşfik baba şaşkınlık içindedir. Bu arada Van Gogh’un kardeşi Theo’yla ilişkisi giderek gerginleşmekte ve bozulmaktadır. Istırap yüklü çalışmaları, burjuva Marguerite ve hayat kadını Cathy arasında bir türlü bulamadığı aşk, Theo ve karısı Joanna’yla paylaştığı başarısızlık karşısında duyduğu panik, ve yaşamındaki bu son yazın sıcaklığı ve şehveti, sanatçının göz göre göre yaklaşan ölümüne neden olan etkenlerdir.

Van_Gogh_(1991)_DVD


Modigliani

2004 yılında yapımı gerçekleşen film Modigliani resimlerinin hikayesini ve ünlü ressamın ilginç hayatını anlatıyor. Çizdiği resimlerin gözlerini boş bırakarak imzasını atan rakiplerinin aksine resimlerinin satılmasını umursamayan ve zamanın zengin ressamlarının aksine beş parasız yaşayan, sosyetenin övgülerine rağmen onların ruhsuzluğunu yüzlerine en uygunsuz şekilde vurmaktan da geri durmayan fütursuz bir kişilik.

modigliani


Surviving Picasso

1996 yılında yapımı tamamlanan filmde Picasso’nun tek âşığı olan Françoise Gilot arasındaki aşk anlatılıyor. Film aynı zamanda Picasso’nun acımasız iç dünyasına da değiniyor.

picaso


Rembrandt

Charles Laughton’un 17. yüzyılın tutku dolu ressamı Rembrandt’ı başarılı canlandırmasıyla hayat buluyor. Film, 1642 yılının Amsterdam’ında usta ressam Rembrandt Van Rijn’in kör edici güzellikteki ün ve zenginlikten oluşan hayatının çok sevdiği karısının ölümüyle değişmesini, Rembrandt’ın karanlık ve acı dolu yapıtlar yapmaya başlamasını konu alıyor.

rembrant

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top