Bu hafta olaylar yaratan mavi tık alma süreçlerine bir bakıp müjdemizi vermek istedik. Geçen Ağustos ayından itibaren mavi tik başvuruları sayfa ayarlarından yapılabiliyor. Duymayan kalmasın!
Dijital ajansta çalışmak (eğer iyi bir gözlemci iseniz) size toplumun dönüşümü ve sosyal medya ilişkisi ile ilgili muhteşem fırsatlar sunar. Örneğin; 2012-2015 arası fırtınalar estiren Facebook uygulamalarını ve ardından skandallarla yüzleşip yok olmalarını hatırlıyor musunuz? Her markanın bir uygulama yaptığı ve kullanıcıların verilerine neredeyse hiçbir engel tanımadan ulaştığı bu iç uygulamalarla ilgili olarak Facebook, Cambridge Analytica skandalından çok önce önlem almış ve uygulamaların tüm güvenlik ayarlarını değiştirmişti. Ama tüm dünyaya ve ülkemize KVKK’yı* bir insan hakkı olarak tanıtan bu skandal oldu.
Bu sürece benzer başka bir heyecan mavi tik konusunda yaşandı. 2014 yılının ortalarından itibaren Instagram’ın ülkemizde yükselişe geçmesi ile birlikte henüz güncellemesi gelmeyen bu istek de popüler olmaya başladı.
Kişilerin ve kurumların resmi hesaplarının mavi tik ile belirtilmesi konusunda ajansa çok fazla telefon aldığımızı söyleyebiliriz.
Şuraya bu konuyla ilgili Trends raporunu da ekliyoruz.
Göreceğiniz gibi 2018’in ortalarında mavi tik aramaları en yüksek potansiyeline ulaşıyor. Neyse ki, bu çağrıya Instagram da yanıtsız kalmadı ve artık marka/kişi profil ayarlarından başvuru yapılabiliyor.
Peki, neden mavi tik bu kadar önemli? Sahte hesapların yaratabileceği iletişim krizlerini önleme adına kişi, kurum ve markaları korumanın bir adımı olduğu kadar, sosyal medyanın dayandığı sosyolojik temel; kendini toplumda var etme, değerli ve tek olduğunu gösterme eğilimi ile de ilgilidir.
Instagram’ın bu bahsettiğimiz eğilime karşı yaptığı en zıt hamle olan “beğenilerin görünmemesi” kararını; geçen yıl boyunca bazı ülkelerde test ettiğini ve 1 ay kadar önce Amerika’da bir test grubuna açtığını da hatırlatalım. Bu durum henüz tartışmalarla devam ediyor olsa da sosyal medya ve toplumsal dönüşüm ile ilgili gelecekte de hatırlayacağımız bir dönemeç olacağa benziyor.
*Kişisel Verilerin Korunması Kanunu