2021’de dijital pazarlamada bizleri neler bekliyor?

2020 yılı için dijitalin dönüm noktalarından diyebilir miyiz? COVİD-19 kaynaklı pandeminin yarattığı köklü sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik değişim-gelişimlerle birlikte oklar dijital pazarlamaya çevrildi. Tüketicinin alışkanlıkları, işletmelerin çalışma şekillerini de etkilerken, dijital; pastanın tüm dilimleri için bir nimet haline geldi. Günlük rutinlerimiz, sosyal faaliyetlerimiz dijital ortamlarda gerçekleşirken, iş hayatı da uzaktan çalışmaya döndü. A’dan Z’ye bir değişimde dijital, başrolde yer aldı.

2020 ışığında 2021 yılı dijital pazarlaması hakkındaki tahminlerde, öncelikli olan birkaç konu söz konusu: Eşitlik, gizlilik ve sürdürülebilirlik. Geçtiğimiz yıl büyük yankı uyandıran ırk eşitliği hakkındaki tartışmalar ve markaların tutumu, gelecek için önemli tüyolar içermekte.

Veri gizliliği şart!

Kurtarıcımız olan dijitalleşme, veri gizliliği kavramını da doğurdu. 2020 yılı yine bu konuda da markalar için büyük dersler ortaya koydu. Dijitalin artan önemi, kullanıcıların markalardan beklentilerini de yönlendirdi. Artık markalar verilerin nasıl korunduğu, nasıl kullanıldığı ve kullanıcıya faydaları konusunda net ve açık olmalı.

Doğal kaynakların tükenmesi vs. sürdürülebilirlik  

Pandeminin yanı sıra, dünya daha büyük bir sorunla da karşı karşıya: Doğal kaynakların tükenmesi. Bu durum beraberinde birçok marka için sorumluluk doğuruyor. Dijitalleşme ile ortaya çıkan ve giderek artan bilinçli kullanıcı kitlesi, markalardan sürdürülebilirlik adına hamleler beklemekte. Küresel bir olgu olan doğal kaynaklarının tükenmesi sorunu; bireysel ve toplumsal hareketlerle iyileştirilebilir. Bu doğrultuda, markalardan sürdürülebilirlik adına sorumluluk alması ve şeffaf davranması bekleniyor.

Markaların olmazsa olmazı: Etkileşim

Pandemi ile dijital ortamlarda geçirdiğimiz zamanın haddi hesabı yok. İnternette, sosyal medyada, ürünlerle ve markalarla iç içe olduk. Markalarda büyük bir değişim yaratan bu durum, dijitaldeki etkileşimi vazgeçilmez kıldı. Sosyal medya; özgün içerikler ve izlenebilir müşteri hareketleri ile etkileşim için en doğru durak.

En iyi içerik bol etkileşimli içeriktir

İster internet sitesi üzerinden, ister sosyal medyadan olsun; içeriği içerik yapan bol etkileşimdir. Etkileşim, aktif müşterilerle iletişimi güçlendirirken; potansiyel müşteriler için de yol gösterici konumdadır. Pandemi temelli artan dijitalleşme, iletişim süreçlerini de etkilediğinden; marka deneyimlerinde kullanıcı yorumları ön planda tutuluyor. Videolu içerikler, oyunlar, anketler ya da yarışmalar 2021’de de dijital pazarlamada etkileşim mıknatısı olarak görülüyor.

Instagram’da 2019’dan itibaren ufak ufak görülmeye başlanan beğenilerin kalkması durumu ve sık sık yapılan güncellemeler 2021’de sosyal medya alanında da taşları yerinden oynatıyor. Artık rakamlar geri planda kalırken; özgün, bol diyaloglu, videolu içerikler markalar için gerekli oluyor.

Ne kadar yakın o kadar iyi: Yerel SEO

Yine pandeminin temelde olduğu, bulaşma riski ile konumdan uzaklaşmama algısı yerel SEO çalışmalarını zirveye taşıyor. Az risk alma isteğiyle, ürün erişebilirliği tercihte ilk sıralarda. Yerel SEO ile işletmenin yakında olan aramalarda gözükmesi, müşteri için hız-az risk açısından büyük avantaj sunuyor ve tercihi de o yönde oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top