E-ticaret yasası düzenlemeleri platformları etkilemeye devam ediyor. Bu etkileri incelemeden önce gelin yasayı ve etkilerini kısaca bir hatırlayım.
2022 yılının temmuz ayında, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Bu teklifle amaç; e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilerek pazara yeni aktörlerin girişinin kolaylaştırılması ve pazarın dengeli ve sağlıklı büyümesinin sağlanmasıydı.
Geçtiğimiz süre zarfında lojistikten lisans yenilemeye, haksız rekabetten bu alanda verilecek idari para cezalarına kadar birçok alanda değişiklik yapıldı. Aslında bu yasanın etkilerini geçtiğimiz ocak ayından itibaren hissetmeye başlamıştık. Özellikle büyük e-ticaret platformları yeni yasadan fazlasıyla etkilendi. Hatta Trendyol, yeni e-ticaret yasası nedeniyle Trendyol Cüzdan para yükleme dahil birkaç hizmetini durmak zorunda kaldı.
Danıştay 10. Dairesi, yürütmenin durdurulması talebini değerlendirdi ve oy birliğiyle çok sayıda maddenin yürütmesini durdurdu. Fakat bu durum pek de uzun sürmedi, zira daha sonra e-ticaret kanununun bazı hükümlerinin iptali istemini Anayasa Mahkemesi reddetti.
E-ticarete yeni dönem:
Şimdi ise bu alanda yeni bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz. Bu dönemin etkilerini kullanıcılar olarak Trendyol mesajları ile hissetmeye başladık bile. İşte o mesaj:
“6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun gereğince 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Trendyolmilla, Trendyol Man, Trendyol Curve. Trendyol Modest ve Edit by Trendyol markalı ürünlerimizin Trendyol.com ve Trendyol mobil uygulaması üzerinden satışına son vermek durumundayız. Bu ürünlerimize 1 Ocak 2024’ten itibaren yalnızca Trendyolmilla uygulamamız üzerinden erişebilirsiniz.”
Peki, Trendyol bu bilgilendirme mesajlarını neden gönderdi? Şirketin bu adımı atmak zorunda olmasının nedeni e-ticaret yasasındaki “haksız rekabet” maddeleri. Yani platform kendi ürünlerini öne çıkarmamak için böyle bir adım atmak durumunda kaldı. Haksız rekabet konusunda yasa şunları getiriyor:
Kanunla, e-ticarette haksız ticari uygulamada bulunan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıya, haksız uygulamada bulunulan her bir e-ticaret hizmet sağlayıcı için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. E-ticaret aracı hizmet sağlayıcı tarafından satış fiyatında tek taraflı değişiklik yapılması dahil e-ticaret hizmet sağlayıcıyı kampanyalı mal veya hizmet satışına zorlayan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıya, her bir e-ticaret hizmet sağlayıcı için 500 bin lira idari para cezası uygulanacak.
Trendyolmilla uygulamasının yanı sıra platform yemek ve market siparişleri için Trendyol Go uygulamasını da devreye aldı. Şu anda yemek ve market siparişleri hala Trendyol uygulamasından verilebiliyor. Fakat Trendyol Go uygulamasını indirmişseniz, Trendyol uygulamasında bu alanlara tıkladığınızda yeni uygulamaya yönlendiriliyorsunuz. İlerleyen dönemde yemek ve market siparişlerinin sadece buradan verileceğine dair bir bilgi ise henüz yok.
Ancak görünen o ki, bir süre sonra bu yasanın getirdiği zorunluluklarla Trendyol uygulaması sadece başka markaların pazar yeri olarak faaliyet gösterecek gibi.
E-ticaret yasasının etkileri bir süre daha devam edecek gibi görünüyor, diğer büyük pazar yerleri de yasaya göre yeniden şekillenecek yeni çözüm arayışları geliştirecek gibi. Gelecek ne gösterecek şimdiden bir şey söylemek güç, ancak e-ticaretin artan bir ivme ile büyüyemeye devam edeceği aşikar.