Hootsuite 2022 raporunda dikkat çekici bir data biz dijital pazarlama uzmanlarını şaşırtmadı, sosyal medyaya harcanan ücretler artarken, etkileşimler düşüyor. Ancak tüketiciler yeni markaları da sosyal ağlardan tanıyor. Peki sosyal medya reklamları ne olacak?
Hootsuite tarafından her yıl yayınlanan we are social global raporu bir süre önce yayınlandı. Bu raporda dünyanın dijital globalleşmesi ile ilgili çok değerli datalar bulunuyor. Bir çok açıdan incelenebilecek raporun ilgi çekici yönlerinden bir tanesi reklam bütçeleriyle ilgili notları. Rapora göre sosyal medyaya ödenen ücretler artarken, etkileşimler düşüyor, ancak hala tüketicilerin yeni markaları sosyal ağlardan tanıma eğilimi devam ediyor.
- Sosyal medya kullanıcıları son on yılda internet kullanıcılarından bile daha hızlı bir büyüme kaydetti. Bugünkü toplam 4,62 milyarsosyal medya kullanıcısı sayısı, 2012’de belirlenen 1,48 milyar rakamdan 3,1 kat daha fazla.
- En son veriler, geçen yıl 424 milyon kullanıcının sosyal medya yolculuğuna başladığını gösteriyor. Bu, günde ortalama 1 milyondan fazla yeni kullanıcı ya da her saniye yaklaşık 13.5 yeni kullanıcıya eşit.
- Dünyanın “favori” sosyal medya platformlarından Facebook hala başı çekiyor. Instagram 4. sırada olmasına rağmen küresel internet kullanıcılarının yüzde 14,8’i Instagram’ı favori platformları olarak tanımlarken, bu oran Facebook için yüzde 14,5.
- YouTube, platformun izleyicisinin Facebook’tan neredeyse iki kat daha hızlı büyümesiyle, geçen yıl Facebook ile arasındaki farkı kapattı. YouTube’un şu anda en az 2,56 milyar aktif kullanıcısı var, bu da en son Facebook kullanıcı toplamının kabaca yüzde 88’ine denk geliyor.
- Bununla birlikte, WhatsApp internet kullanıcılarının yüzde 15,7’sinin en sevdikleri mesajlaşma uygulaması olarak seçildi ve ilk sıralarda yerini aldı. Geçtiğimiz yıl küresel WhatsApp kullanıcı sayıları için herhangi bir resmi güncelleme yayınlamadı, ancak platformun ayda en az 2 milyar aktif kullanıcıyla hala üçüncü sırada yer alması muhtemel.
- Instagram, küresel düzeyde dördüncü sırada yer alıyor ve geçtiğimiz yıl herhangi bir platform arasındaki en hızlı büyüme ivmelerinden birini gördü.
- Android telefonlarda en çok zaman harcanan sosyal medya uygulaması YouTube. Kullanıcılar bu platformda ayda ortalama 23.7 saat geçiriyor.
- Facebook, sosyal medya uygulamalarını kullanarak harcanan toplam süre açısından ikinci sırada yer alıyor ve Android kullanıcıları platformun uygulamasında her ay ortalama 19,6 saat aktif oluyor.
- WhatsApp, harcanan toplam süre açısından üçüncü sırada yer alıyor ve kullanıcılar, Android telefonlarda mesajlaşma uygulamasını kullanarak ayda ortalama 18,6 saat harcıyor.
Şimdi ise sıra, sosyal medya harcamalarına geliyor.
- Bu yılki raporlarda veriler, sosyal medya reklamlarına yapılan harcamaların son 12 ayda önemli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Küresel sosyal medya reklam harcaması 2021’de 150 milyar doları aştı ve sosyal medya reklamları toplam dijital harcamanın yaklaşık üçte birini (yüzde 33,1) oluşturuyor.
- Aynı zamanda reklam verenler 2021’in 4. çeyreğinde sosyal medya reklamlarına 2020’nin aynı çeyreğine göre yüzde 14 daha fazla kaynak ayırdılar. Dünyanın dört bir yanındaki reklam verenler 2021’in son 3 ayında 1.000 sosyal medya reklam gösterimi için ortalama 9,13 ABD Doları ödedi.
Öte yandan, markaların tanışması için sosyal medya çok güçlü bir araç.
- Son veriler, 16 ila 64 yaşları arasındaki kitlenin yüzde 27,6’sının sosyal medya reklamları aracılığıyla yeni markalar, ürünler ve hizmetler keşfettiğini ortaya koyuyor. Bu oran, TV reklamlarındaki orandan (yüzde 31,1) küçük bir farkla ayrılıyor. Aynı kitlenin yüzde 31,7’si çevrimiçi bir arama yoluyla yeni markalar hakkında bilgi edindiklerini söylüyor.
- Bu arada, ağızdan ağza tavsiyeler de marka keşfi için üst sıralarda yer alıyor, bu nedenle pazarlamacılar, kitlelerin markalarını ve çeşitli çevrimiçi varlıklarını WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla paylaşmalarının ne kadar kolay olduğunu yeniden incelemek isteyebilir.
We are social raporu bir kez daha gösteriyor ki sosyal medya reklamları giderek rekabetin büyüdüğü alan olmaya devam edecek. Bu rekabetin birinci nedeni ise, markalar ile tanışmanın özellikle Z kuşağı için yolu sosyal medyadan geçiyor. Dolayısıyla bütçesi giderek artan etkileşimi artırmanın ve bu etkileşimi kaliteli kılmanın yolu akıllı dijital pazarlamacılardan geçecek.