Türkiye’de Sosyal Ağların Durumuna Bi’ Bakalım

Geçen yazımızda ülkemizin,  internet penetrasyonu, sosyal ağ kullanım süreleri gibi genel başlıklarda dünya ortalamasının hep biraz üstünde olduğundan bahsetmiştik, şimdi We are social’ın datalarından Türkiye’de sosyal ağ kullanımına biraz daha yakından bakalım.

Yüksek internet penetrasyonu, yüksek mobil cihaz kullanımı 

Türkiye’de yaklaşık 59 milyon internet kullanıcısı olduğu, bu kullanıcıların 56 milyonunun ise mobil cihazlardan internete girdiğini öncelikle belirtmemiz gerekiyor. Türkiye’de total cep telefonu sahipliğinin yüzde 98 olduğunu ve yüzde 77’sinin akıllı cihaz olduğunun da altını çizdiğimizde tablo biraz daha netleşecektir. Daha öncede yazmıştık 7 saat 15 dakikalık toplam internet kullanımımızın, yarısından fazlasını mobil cihazlarda geçiriyoruz. Bu, dijital pazarlamada ne yapıyorsak yapalım, her şeyi mobil düşünmemiz gerektiğinin en temel göstergelerinden bir tanesi.

Kullanım sıklığımız da çok çok yüksek, kullanıcıların yüzde 84’ü her gün internete giriyor. En çok girdiğimiz kategori bazlı analizi de aşağıya ekliyoruz. Arama motorunda Google hakimiyeti çok uzun zamandır devam ediyor, önümüzdeki yıllarda arama motoru reklamcılığındaki değişimi izleyeceğiz, ama bir nesil “Google”cı olarak yetişti gibi görünüyor.

Türkiye'de 2019 boyunca en çok girilen internet siteleri.
Türkiye’de 2019 boyunca en çok girilen internet siteleri.

İnternet’te ne yapıyoruz diye sorarsanız ise, yüzde 99 ile online video izleme, yüzde 58 ile online oyun oynamayı ya da oyun oynayanları izleme, yüzde 43 ile streaming yayınlarını takip etme, yüzde 16 ile spor yayınlarını takip etme görünüyor. Oyun konusu son 5 yılda ülkemizde ciddi bir yükselişte, bunun yansımalarını bu raporda da görüyoruz.

Sosyaliz, Sosyal Ağlarda Aktifiz. 

Toplumumuzun yüzde 63’ünün sosyal ağlarda olduğunu söyleyerek başlayalım. 52 milyon aktif sosyal ağ kullanıcımız var ve 44 milyonluk bölümü sosyal ağlara mobil cihazlardan giriyor. Ortalama sosyal medyada geçirdiğimiz süre ise, 2 saat 46 dakika. Televizyon kullanım oranımız yakalanmak üzere. Sosyal medya pazarlamasının önemi için bir ipucu daha.

Hangi sosyal ağlar en çok kullanılıyor derseniz ise Youtube’un yükselişi durmuyor deriz. Youtube çok uzun süredir evdeki televizyon ile arama motoru arasında bir işlev görüyor.

Türkiye'de en çok kullanılan sosyal ağların başında Youtube geliyor.
Türkiye’de en çok kullanılan sosyal ağların başında Youtube geliyor.

 

Sosyal ağların reklam verilebilir kullanıcı sayısına baktığımızda ise 43milyon ile Facebook önde, Instagram onu 38 milyon, Twitter 9 milyon ve parlayan yıldız Linkedin ise 7.5 milyon kişilik bir kitleye sahip.  Hiç kuşkusuz ki Facebook ve Instagram segmentasyon ve ücret politikası anlamında en gelişmiş sosyal ağlar durumunda.

2019 yılında Türkiye’de eksi büyüme yaşayan iki sosyal ağ oldu, bunlardan ilki yüzde -2.3 ile Facebook ve yüzde -26 ile neredeyse epik bir düşüş yaşayan Snapchat. Snapchat’in yerini hiç bir sosyal ağa bağlılık duymayan yeni nesil için TickTock alacak gibi görünüyor.

Kullanıcı profillerine baktığımızda yüzde 60’ın üstünde erkek kullanıcı ile Facebook, cinsiyetler arası neredeyse eşit kulanımı ile Instagram ve yüzde 83 gibi neredeyse erkek dünyasına ait gibi gözüken Twitter öne çıkıyor.

Türkiye de yoğun bir kullanım ve hızlı bir etkilenme süreci sosyal ağların markalar açısından tüketicileriyle ilişki kurabilecekleri en geniş alanlardan biri. Bu alanda iyi segmentasyon yeteneği olanlar kazanacak gibi görünüyor.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top