Dijital Topluluğunuzu Oluştururken Yapılan 3 Temel Yanlış

Teknolojinin gelişmesi yeni araçlar yarattı ve bugün pazarlama dünyası için artık “multi-screen” iletişimi konuşuyoruz. Bu, artık tek ana medyanın olmadığı, herkesin kendi ekranını oluşturduğu bir dünyanın göstergesi. Peki, hep söylediğimiz gibi; dijital pazarlamanın temeli topluluk oluşturmak ise, bu parçalılık halinde biz nasıl kendi dijital topluluğumuzu oluşturacağız? Markalar bu konuda ne tür yanlışlar yapıyor? Sizin için dijital topluluk oluştururken yapılan 3 temel yanlışı özetledik.
Dijital topluluğunuzu oluştururken dikkat etmeniz gereken bir çok parametre var.

 

1- Data kurmayı da, okumayı da bilmemek. 

Genellikle analiz ve tabii ki ölçümleme pazarlama iletişiminin hakkı yenilen kardeşleridir.  Oysa dijital topluluk oluşturmanın ilk adımı ve temeli data kurmaktır.

Nedir data kurmak?

Basitçe dijital ağlarla birbirine bağlı “big data” içinde kendi hedef kitleni doğru segmente etmek ve belirlemek.  Bu seçimin ardından onunla hangi araç ve yöntemlerle ilişki geliştireceğine karar vermek ve sonrasında marka ile nasıl iletişime geçtiğini anlamak. Bu temel olmadan, hiçbir dijital topluluk kurulamaz. Data okumanın sürekli yapılması gereken bir çalışma olduğunu da bir kere daha hatırlatalım.

 

2- 360 derecenin en değerli parçası dijital iletişimin zamana ihtiyacı olduğunu unutmak. 

Bi’ Fark Yarat ilk kurulduğu zamanlarda internet 2.0 yeni yeni konuşulmaya başlanmıştı ve markalarda internette yaptıkları her hareketin -neredeyse bütçesiz bir biçimde- büyük bir etki yaratacağına dair bir inanç vardı. Neyse ki bu inanç tüm dijital iletişimde reklam modellerinin güçlenmesi ile zamanla daha makul bir noktaya geldi.  360 derece iletişimde neredeyse çimento görevi gören dijital iletişimin etkisinin, diğer pazarlama iletişimi disiplinleri ile birlikte kullanıldığında artacağını unutmayın; dijital topluluğunuzun üyesini bazen bir sponsorluktan ya da bir outdoor reklamdan kazanabilirsiniz.

 

3- Clickbait tuzaklarına düşmek

Bunu sadece clickbait için söylemiyoruz; clickbait felsefesine toptan karşı çıkıyoruz. Bunun için takipçi satın almayı içeren birçok alt uygulama var, temel amacı ise; “aslında var olmayan bir şeyi dijital olarak gösterme” durumu olarak özetleyebiliriz. Kabul edelim, dijital pazarlama sektörü büyürken yanında dijital data manipülasyon sektörünü de büyüttü. Günü kurtarmalık bu rakamsal manipülasyonlar sadece sadece bir rakam verir ama götürdükleri çok çok daha büyüktür. Bütün data okuma mekanizmanızı çökertir ve markaları dijital iletişimde körlüğe mahkum eder.

 

Başka bir yazımızda görüşmek üzere.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top