Facebook organik etkileşimleri neden düşüyor?

 Etkileşim, hedef kitlenizin sizinle temasından sonraki her “aktif” davranışı olarak tanımlanabilir, dijital pazarlamayı kullanan her marka için hedef “etkileşim”dir.

Ancak üzücü haberi verelim;  artık o etkileşimin yolunun “organik” olması pek mümkün görünmüyor. 

2018 yılında sosyal medya ölçümleme aracı Buffer’ın yayınladığı araştırma ile Facebook organik etkileşimlerinin düşmesi yeniden gündem olmuştu. Buffer;  Facebook’u kullanan en iyi 20bin markayı analiz ederek, aslında Facebook’un reklam algoritmasını devreye soktuğu günden beri belirtilen bir tespiti tekrar etmişti: Facebook organik erişim ve etkileşimleri düşmeye devam ediyor!

Nerede o özlenen organik “etkileşim”? 

Temel tartışmanın “timeline” da olmak olduğunu söyleyelim. 2012 yılında yeni reklam modellerinin lansmanı ve algoritmanın değişimi ile birlikte, Facebook, timeline konusunda bir karar vermek durumunda kaldı:  Kullanıcıları daha fazla sayfa beğeniyor, sayfa sayıları artıyor, sayfaların paylaştıkları içerik sayıları artıyordu. Peki o zaman kim timelineda olmalıydı? Facebook reklam verenleri bir kenara ayırdı ve kalan küçük alan için bir algoritma kurdu. Bu algoritmanın yıllar içerisinde etkisini Social Bakers’ın alt kuruluşu olan Edge Rank Checker’ın organik araştırmasında da görebiliriz.

Organik etkileşimlerin düşüşünün özellikle Ocak ayındaki algoritma değişimi ile birlikte kimi organik içerik üreticilerinin iflas etmesine neden olduğu haberlerini okuduğumuzu da buraya küçük bir not olarak eklemek isteriz.

Facebook “ideal” organik etkileşim oranı nedir? 

Öncelikle söyleyelim; ideal oran yoktur, ancak her sayfanın gidebileceği sınırlar algoritma tarafından belirlenmiştir. Algoritmadan bahsedecek olursak;

Facebook alabileceği tüm dataları topluyor ama temel olarak aşağıdaki datalara bakıyor.

– İlgi (Etkileşim): İçerik sahibinin daha önceki içerikleri ne kadar popüler? (Yorum, beğeni, paylaşım, tıklanma)

– İçerik kalitesi: Bu içerik, içeriği gören kullanıcılar arasında ne kadar popüler?

– İçerik sahibi: Bu içeriği üretenin daha önceki içerikleri o kullanıcı için ne kadar popülerdi?

– İçerik türü: İçerik sahibinin paylaştığı içerik türü (metin, link, fotoğraf, video vs) o kullanıcının daha önce etkileşime geçtiği içeriklerle ne kadar tutarlı?

– İçeriğin yeniliği: İçerik ne zaman yayınlandı?

İdeal rakama gelince, bu konuda çeşitli araştırmalar olduğunu söyleyebilir. HootSuite yıllık dijital raporda bu oran yüzde 6 olarak ölçümlenirken, sayfa sayısı büyüdükçe yüzde 2lere kadar düştügünü belirten araştırmalar var.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top