Mevsimler değişiyor, insanlar değişiyor, kuşaklar değişiyor, reklam anlayışları neden değişmesin?
Tarihçiler M.Ö 3000’li yıllarda Mısır’da bir papirüs üstüne yazılan ve sahibinin kaçan kölesine geri dönmesini bildirdiği duyuruyu ilk yazılı reklam olarak kabul etmektedirler. Şüphesiz ki o günden bugüne reklam tarihinde önemli dönüm noktaları, oldukça kapsamlı değişimler olmuştur. Kitle iletişim araçlarının artışı, yeni reklam mecraları yaratırken tarih içerisinde reklam gelenekselden dijitale doğru bir yolculuğa başlamıştır. Reklamın en top noktasını dinlemeye hazırsanız kemerlerinizi bağlayın! Z kuşağı ile reklam anlayışını uzay çağına çıkarıyoruz!
Öncelikle, sektörün dahi çocuklarını yani Z kuşağını ele almadan diğer kuşaklara şöyle bir göz atalım:
X nesli, 1965-1979 arası doğanlara denir. Kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, otoriteye saygılı, sadık, çalışkanlığa önem veren bir kuşak olarak tanımlanmaktadırlar. Ayrıca bu nesil bir takım icatlara, buluşlara şahitlik etmiştir. Dünyaya gözlerini merdaneli çamaşır makinesi, transistörlü radyo, kaset çalar ve pikapla açan X nesli sakinleri pek çok dönüşüm yaşamıştır. Özellikle, teknoloji açısından düşünüldüğünde, bilgisayar sistemlerinin dönüşümü ve buna bağlı değişen iş yapış şekillerine adapte olmaya çalışmışlardır. Ülkemizin %22’sini oluştururlar.
Y nesli, 1980-1999 arası doğanlardır. Kuşaklar arası farklılığın en çok hissedildiği nesil olma özelliği taşırlar. Çünkü onlar bağımsız, özgürlüklerine düşkün ve iş yaşamlarında da farklılardır. Ülkemizin %35’ini oluşturdukları söylenmektedir.
Gelelim hikayemizin ana karakteri Z kuşağına. 2000 yılı ve sonrası doğanlara denmektedir. En büyüğü 22 yaşındadır. İnternet ve mobil teknolojileri kullanmayı sevmekle kalmayıp adeta internetin içine doğmuşlardır. Bu da onları dijital reklam sektöründe oldukça ileriye taşımaktadır. Ülkemizin %17’sini oluşturan bu neslin bambaşka bir tarih yazacağına inanıyorum. Oyuncak yerine ipad’le büyümüş çocuklar düşünün ve şimdi bu çocukların dijital dünyaya adım attığını hayal edin… Artık bu kısımda hayal de etmeyebilirsiniz, çünkü artık Z kuşağı aramızda. Peki Z kuşağının bakış açısıyla bizleri neler bekliyor?
Z Kuşağı bakış açısıyla şekillenecek olan dünyamızın bu yılki trendleri:
- Veri daha da anlamlı hale gelecek
2021’de yükselişini hissettiren şeffaflık, kişiselleştirilmiş iletişim ve hümanizm kavramları bu yıl hedefleme söz konusu olduğunda ciddi fırsatlar sunuyor. Bir marka, ajans veya medya platformu sizin her adımınızı takip ediyor diye sizinle nasıl anlaşması, iletişim kurması gerektiğini bildiği anlamına gelmiyor. Bu yıl müşterilerine rakam gibi değil, insan gibi davrananların yılı olacak.
- İçten dışa sürdürülebilirlik ön planda
Unilever’in 2021 küresel çalışması sonuçlarına göre tüketicilerin üçte biri sosyal ve çevresel etkilerini onayladıkları markalardan alışveriş yapıyor. Milenyaller markaların yalnızca söylemleriyle kalmayıp ambalajlarıyla, çalışanlarına nasıl davrandıklarıyla ve gezegeni ne kadar önemsedikleriyle değerlendiriyor.
- Para birimi kavramı hızla değişiyor
Bitcoinler, para birimlerini algılama şeklimizin değişmesindeki başlangıç noktası haline geliyor. Bu yıl daha fazla şirket fiziksel olmaksızın para alışverişinin yollarını keşfedecek.
- Wellness kavramı bütünsel sağlık haline gelecek
2017 yılının öne çıkan kavramlarından biri olan wellness ve wellness guruları sorgulanmaya başlayacak. Zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığı bir arada değerlendiren bütünsel sağlık kavramı 2022’de daha çok konuşulacak; bireyler odaklarını yaşam koçları, wellness guruları ve benzerlerinden gerçek sağlık uzmanlarına çevirecek.
- Influencer pazarlama şekil değiştiriyor
Tüketiciler artık ünlü insanların veya yüz binlerce takipçisi olan influencer’ların “önerdikleri” ürünleri satın almayı tercih etmiyor. Bunun yerine mikro influencer’lar yani daha “bizden” hissettirenler ön plana çıkacak. Özellikle bu yıl TikToker’ların yılı olacak da diyebiliriz.
- Yapay zekâ
Kitle iletişim platformlarına yerleştirilen yapay zekâ teknolojisi, otomatik olarak sunulan içeriğe, kullanıcıyla olan ilgisine göre yeni boyutlar getirecek, pazarlamacıların en ilgi çeken kanalı tanımasına yardımcı olacak ve tüketicinin gerçek zamanlı durumuyla eşleşecek içeriğe dayalı mesajlar sunacak. Ayrıca tahmine dayalı alışveriş önerileri, yere özgü teklifler ve sitelere eklenen yapay zekâ destekli sohbet konuşmaları ile hayatımıza daha da yakından eşlik edecek.
Niş pazarlama
Niş pazarlamanın değeri ise globalde gittikçe daha net anlaşılıyor. Yığın pazarlamadansa küçük ama spesifik bir kitleyi tanıyarak buna göre faaliyet geliştirmek isteyen markalar çoğalıyor. Bu da yüksek pozitif etkileşim anlamına geliyor.