Linkedin bildiğiniz üzere iş dünyasında iletişim kurmak ve bilgi alışverişi yapmak amacıyla var olan bir sosyal paylaşım platformu. Aynı zamanda da iş ekosistemine yönelik önemli bir veri kaynağı.
Linkedin’in her sene yayınladığı Future of Skills raporu da önemli çünkü iş dünyasına yönelik yetkinliklerin değişimlerini ve yakın gelecekteki gidişatı da gözlemleyebiliyoruz. Sektörel bazlı seçimler yapılabilen bu raporda zaman içinde becerilerin nasıl değiştiğine ve önümüzdeki yıllarda nasıl değişebileceğine dair bazı detayları görebiliyoruz.
Geçtiğimiz 6 yıldaki genel davranışları doğrudan ülkelere göre grafiklerde görebiliyorsunuz. Raporda şu anda Türkiye özelinde bir veri sunulmuyor fakat genel sonuçlara göz atarak Türkiye özelinde de bazı çıkarımlar yapılabiliyor.
Örneğin; “Medya ve İletişim” iş alanında Amerika’daki davranışların %22.5 değişirken “Kurumsal Hizmetler” alanında %21.4’lük bir değişim söz konusu. Bu meslek alanlarında hangi becerilerin yeni eklendiği, hangilerinin ise düşüşe geçtiğini grafiklerden takip edebiliyorsunuz.
“Sağlık ve Fitness” alanına göz attığınızda kişisel gelişimlerin yükselişe geçtiğini fakat sağlıkla ilgili becerilerin artık bu alanda değerlendirilmediğini görebiliyorsunuz.
Elbette bu becerilerde beklentiler ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin Amerika’da bazı beceriler artık çok ön planda değilken Çin’de bu yetkinliklerin tamamı “yeni” kabul ediliyor. Yani Çin, medya ve iletişimin önümüzdeki yıllarda yükselişte olacağı bir ülke olacak.
Raporun en önemli kısımlarından bir tanesi de 2015-2025 arasındaki dönemde beklenen değişimler. 10 yıllık bir periyotta yani 2025 yılına gelindiğinde çalışan becerilerinin 2015’e göre % 41 oranında değişmesi bekleniyor. Bu oran oldukça ilginç çünkü çok kısa zamanda oldukça yüksek bir değişimden bahsediyoruz.
Future of Skills’in endüstri seçiminden “Medya ve İletişim” bölümünü seçtiğinizde, ilk olarak global ölçekteki durum karşınıza çıkıyor. İletişim ve medya alanındaki becerilerin 2015-2021 arasında yani 6 yıl içerisinde %18 gibi bir değişim göze çarpıyor.
2015 yılında zirvede olan “dijital pazarlama”, 2021 yılında da zirvedeki yerini koruyor. 2021’de ikinci sırayı ise arama motoru pazarlaması (SEO) alıyor. Hemen arkasında üçüncü sırada ise sosyal medya pazarlaması var. Görüldüğü üzere ilk üç sırada dijital iletişim en öncelikli becerileri olarak bu üçü yer alıyor.
Rapordaki en ilginç kısımlardan bir tanesi ise metin yazarlığı ve düzenleme (edit) kısmındaki yükseliş. Medya ve İletişim alanındaki en güçlü artış metin yazarlığında gerçekleşiyor. Bunun en temel sebepleri arasında içeriğin çok daha fazla ön planda olması ve bunun önemli bir ayrıştırıcı güç olarak ortaya çıkması yorumu yapılabilir. Listeye yeni giren beş yetkinlikten iki tanesinin daha yazarlık ile ilgili olması da ayrıca dikkat çekici. Web içerik yazarı %90, yaratıcı yazarlık ise %94 oranında blogger becerisi ile benzerlik göstermekte.
Medya ve İletişim alanındaki en sert düşüş ise reklamcılık alanında. 2015 yılında en önemli ikinci beceri olan reklamcılık ve yine en önemli dördüncü beceri olan online (çevrimiçi) reklamcılık 2021’de listede yer almıyor. Buradaki en kritik konulardan bir tanesi reklamcılığın ciddi anlamda dallara ayrılması. Bu yetkinlik artık doğrudan işi online reklam olan uzmanlara, yani ajanslara verilmekte.
Yetkinliklerinizin dünya genelindeki iş dallarına göre ne durumda olduğu, kendinizi hangi alanlarda geliştirmeniz gerektiği gibi konularda fikir edinmek için raporu daha yakından incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.