Global pandeminin yoğun bir biçimde hayatı etkilemeye devam ettiği 2021 yılının ilk çeyreğini geride bırakırken internet kullanımı ve sosyal ağ kullanımında nasıl değişiklikler yaşandı. Gelin birlikte bakalım.
We are social 2021 datalarına göre bugün dünyanın yüzde 59,6’sı internet erişimi sahip olduğu ve geçen seneye göre yüzde 7,3 büyüdüğünü söyleyerek başlayabiliriz. Türkiye’nin internet penatrasyonu yüzde 77,7 ile her zaman olduğu gibi dünya ortalamasının üstünde. Şehir merkezli bu büyüme mobil erişimlerde de kendini gösteriyor. Bugün dünya nüfusunun yüzde 66’sı mobil telefon kullanıcısı ve geçen seneye göre 1.8 oranında (yaklaşık 93 milyon) kişi arttı. Dünya nüfusunun yüzde 53’üne denk gelen sosyal medya kullanımı ise geçen seneye göre en yüksek oranda artan dijital alan oldu. Yüzde 13 büyüyen sosyal medya kullanımı bugün dünyada 4.2 milyar kullanıcı demek.
Sosyal Medya: Pandeminin Etkisinde Mobil Büyüme
Sosyal medya kullanımının tüm dünyada büyümesinin en büyük etkisi mobil kullanımdaki artış ile birlikte görülüyor. Bugün sosyal ağ kullanımlarının yüzde 98.8’i mobil araçlardan. Mobil düşünmenin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Peki pandemi ile daha büyük bir büyüme olması gerekir miydi diye düşündüğümüzde 2016’da sosyal medyanın tüm dünyada yüzde 20.9 oranında büyüdüğünü hatırlatabiliriz. Türkiye’nin yine burada dünya ortalamasının üstünde ve yüzde 70,78 gibi yüksek bir oranda sosyal medya kullanım penetrasyonuna sahip olduğunu hatırlayabiliriz. Dünyada bu sene en çok hangi ülkede sosyal medya büyüdü derseniz yüzde78 ile ilginç bir ülke karşımıza çıkıyor: Türkmenistan. Genel kullanım süresine baktığımızda ise dünyada 2,25 saat görülürken, Türkiye’de bir tık yine yüksek, 2,57. Geçen senelerdeki büyümeye baktığımızda 2020’den bugüne yüzde 4 büyürken, 2015 yılında yüzde 20 civarında sosyal medya kullanımının büyüdüğünü hatırlatabiliriz.
Tüm dünya pandemi koşullarının etkisi ile sosyal ağ kullanım süresinin daha yüksek artması beklenirken, ilginç bir data eğilimin sosyal ağları iş için kullanmada büyüdüğünü gösteriyor. Yüzde 40.4 ü sosyal ağları iş için de kullanıldığını raporda görüyoruz. Bu data yıllar içerisinde büyürken, en yüksek büyümesi bu seneye ait oldu.
Sosyal Ağlara Bir Bakalım: Facebook Yine Lider
Bir de dünyada sosyal ağların durumuna bakalım. 2.18 milyar kullanıcısı ile lider yine Facebook olarak görünüyor. Tüm dünyada Facebook’u; Youtube, Whatsapp, Facebook Messenger, Instagram, Wechat, Tiktok ve ülkemizde olmayan bir diğer uygulama QQ takip ediyor.
Facebook’un Yüzde 56’sı erkeklerden oluşan total kullanıcıları ile 2021’e girişte yüzde 12 büyüdüğünü belirtebiliriz. En son 2015 yılında yüzde 20 büyüyen Facebook’un pandeminin etkisi ile ikinci en çok büyümesi bu yıl oldu. Burada bir not olarak reklamlara tıklama oranının da Türkiye ortalamasının dünya ortalamasının 3 birim üstünde olduğunu da belirtebiliriz. Belki son bir küçük not, videonun son yıllardaki yüksek trendine rağmen tüm dünyada jpeg görsellerin en çok paylaşıldığı (yüzde36) sosyal ağ.
Instagram’a baktığımızda ise, 1.22 milyar kullanıcısı ile dünyada 5’inci sosyal ağ olan Instagram’da yüzde 50.8 ile kadın kullanıcı ağırlığı görünüyor. Bu oran Facebook’ta olan bi’ tık erkek kullanıcı ağırlığının tersi. Buradaki en ilginç datayı da ekleyeyim: Dünya ortalaması yüzde 20 olan audience reach oranının lideri yüzde 68 ile Türkiye. Bu ülkemizde Instagram’ın uzun zamandır yükselttiği liderliğini devam ettireceğini gösteriyor.