Charles Dickens’ın çok ünlü hikayesi “A Christmas Carol”u hemen hemen herkes bilir. Öykünün ünlü hayaletleri kahramanımızı ziyaret eder ve “geçmişte” yaptıkları hataları ve “geleceğin” gittiği yönü kendisine anlatırlar. Peki, bu sevimli hikayemizin kahramanı bir “dijital iletişimci” olsa ne olurdu?
Gelin her yeni yıl öncesinin klasik yazısı dijital trendlere bir de Dickens’dan bakalım.
Yılbaşı gecesinin öncesinde biraz da yorgunca yatağına yatan kahramanımızın ilk ziyaretçisi “geçmişin” hayaleti olur. Geçmişin hayaleti ince uzun bir yapıya sahiptir ve Bill Gates’e şüpheli bir biçimde benzemektedir. 🙂
Geçmişin Hayaleti Uyarır: “Kişisellik daha önemli hale geliyor.” Daha önce pek fazla dikkat etmedin, sana doğal ve böyle olması gerekir gibi geldi böylece kişisel bilgilere çok önem vermedin. İnsanların sınırlarına karşı saygılı olmadın. Şimdi ise artık karşında daha bilinçli bir topluluk var, rıza ve izin konusunu çalışman, öğrenmen gerekecek sevgili dijital iletişimci.” der ve devam eder: “Üstelik artık öyle büyük topluluklara konuşmuyorsun geçmişteki gibi, daha kişisel daha güçlü, daha sınırları belli olmuş segmentasyonlar yaratmalısın” der. Ve şaşıran dijital iletişimcimize parmak sallayarak ortamdan uzaklaşır.
Arkasından ise hemen başka bir hayalet belirir. Küçük dilini yutmuş dijital reklamcımız bu soluk hayaletin de Ellon Musk’a benzediğini düşünür belli belirsiz. Bir de bu hayalet daha bir neşelidir sanki? Tam bunları aklından geçirirken geleceğin hayaleti söze girer: “Makinelerin yapabileceği işleri makinelere ver!” Ve sonra devam eder: “Anlamlı data gelecekte en önemli sorunun olacak sevgili iletişimci. O kadar çok data ile uğraşıyorsun ki doğru analiz edebilmeye çok ihtiyacın var. Burada en yakın yardımcın yapay zeka uygulamaları -chatbotlar olacak ama unutma reklamcı bunları anlamlı datalara dönüştürecek insan zihnidir. O yüzden makinelerin yapabileceği işleri makineler yapsın. Bu dönüşümün neresinde olacağına sen karar ver.” der. Reklamcının kafasının karıştığını gören geleceğin hayaleti biraz daha açıklama ihtiyacı duyar. “Hayır sana makineler işlerimizi alacak demiyorum, insan emeği daha değerli hale gelecek.” diyorum der. Başka bir açıklama yapmadan geldiği gibi sisler içinde yok olur.
Dijital reklamcımız şaşkın, düşüncelere dalar. Geçmiş ve geleceği, 2019 – 2020 dijital trendlerini düşünür.
O zaman trendlerin takip edildiği mükemmel bir yıl için hazırlıklar artık başlasın!