Hızlı olması gereken hayatlarımızdaki hepimizin o büyük sorunu, zaman yönetimidir. Her zaman yetişmesi gereken işler, ilgilenmemiz gereken ailemiz, buluşmamız gereken arkadaşlarımız belki de parka götürmemiz gereken çocuklarımız vardır. Hepsi, hepsi zamanımızı ister. Ve biz bir akrep ile yelkovan arasına kıvrılıp da sıkışmış gibi hissederiz. “Gün 24 değil de 32 saat olsaydı n’olurdu sanki?!” diye serzenişlerde bulunur dururuz. İyi bir haberimiz var şimdi sana, Hayır hayır, gün 32 saate çıkmadı; ama çıkarabilecek kadar etkili önerileri senin için toparladık. Hepsini okuyup ceplerine doldurmanda fayda var. Hadi başlayalım!
Dikkat Dağıtan Şeyleri Kontrol Altına Al!
Zamanımız yetmiyor; çünkü o kadar çok dikkat dağıtan öğeler ile birlikte yaşıyoruz ki. En başta canımız teknolojinin bize getirdikleri! E-maillerinin, Facebook, Instagram ya da Twitter bildirimlerinin seni bölmesine izin verme. Bildirimlerini kapat ve kontrol etmek için saatte 5 dakika gibi bir süre belirle.
Günlük Yapılacak İşlerini Bir Gün Öncesinden Listesini Oluştur!
İyi bir hafızaya sahip olabilirsin ve bu yüzden benim not tutmaya ihtiyacım yok, diye düşünebilirsin; ama düşünme. Yazıya döktüğün listeler her zaman hayat kurtarır. Düşünsene; bir alışveriş listesi, gidilecek yerler listesi, izlenecek filmler, okunacak kitaplar listesi… Bu liste seni hem heyecanlandıracak hem de işlerini kolaylaştıracaktır; çünkü liste yapmak, organize olmanın kilit eylemidir. Sonra gör bak, işlerin nasıl da kolay ve keyif verici oluyor.
Odaklan, birden fazla şeyi aynı anda yapma ve molalar ver!
Şunu kabul edelim ki birden fazla işi aynı anda iyi yapamıyoruz. Bu yüzden bir kerede sadece bir göreve odaklan. İstediğin sonuçları aldığını sen de fark edeceksin. Saatte beş veya on dakika gibi kendi belirlediğin zamanlarda ayağa kalkmak ve yürümek gibi molalar deşarj olmanı sağlayacak.
Erteleme!
Ertelemek; hepimiz için doğal, bir o kadar da tehlikeli bir tuzaktır. Bu tuzaktan kurtulmak için işleri küçük parçalara bölerek yapabilirsin. Zaten yapman gereken bir işi, ertelemekle sadece çıkmazlara sürüklersin; unutma.
Mükemmeliyetçi Olmaktan Kaçın!
İşlerini özenle yapmak elbette önemlidir; ama mükemmel olmaya çalışmak, detaylara gereğinden fazla takılıp ekstra zaman kaybetmene neden olur. Malezya kültürüne göre sadece tanrının bir işi mükemmel yapabileceğine inanılır. Sen de inan.
Kendini Bil!
Alışkanlıklarını, rutinlerini, bir işin senin ne kadar süreni alabileceğini bil. Hangi saatte kendini zinde ve yaratıcı hissediyorsan, o saatlerdeki planına zorlanacağın işleri ekle.
İradeni Koru!
Bunu abartma tabii. Unutma; esnek olmak stresi azaltacak, katı olmak ise ilave strese sebep olacaktır. Bu durum da işlerin daha da zorlaşmasına neden olur.
Hedeflerini Belirle!
Çünkü; Montaigne’in de belirttiği gibi “Hedefli olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.”
Başarıya odaklan!
Aklımızdaki stres, öfke, şüphe gibi performansı etkileyecek problemleri ortadan kaldırmak için en etkili yöntemlerden biri de başarı hayalleri kurmaktır. Bu hayallere odaklandığımızda zaman yönetimi kontrolünü elde edecek dolayısı ile hayallerimizi de gerçekleştirmiş olacağız.
Sağlığına dikkat et!
Sanırız ki en önemli maddeye geldik. Zamanı etkin kullanmak için en önemli olan açık bir zihin, zinde bir vücut, uykusunu iyi almış bir beyin gerekmektedir.
Günlük yapabileceğin maksimum işin üzerinde daha fazla iş yükleme kendine. Çünkü yaşam sürenin uzun olması için de etkili zaman yöntemi uygulaman gerekir.