Anonim içerik platformu Twitter’da yaptığınız şakaların, çektiğiniz güzel fotoğrafların, uzun uzun yazdığınız bilgisellerinin (flood) karşılığını alma zamanı gelmedi mi?
Başta Twitch olmak üzere yayın platformlarının öne çıkan “bağış/donate” özelliğini bünyesine ekleyen Twitter ile birlikte yayıncılara/içerik üreticilerine bahşiş verme veya bağış yapma konusu yeniden gündemimize oturdu.
Twitter’ın yeni güncellemesiyle birlikte artık hoşunuza giden tweet’lerin sahiplerine bahşiş verebilecek, aynı zamanda bir yazar olarak da bahşiş alabileceksiniz.
Dijital platformların peşi sıra adapte olduğu bu “bağış” sistemi, mecra bazlı ufak değişiklikler haricinde aşağı yukarı aynı sistemle çalışıyor. Twitter ortamında “Tips” adı verilen yeni bahşiş sitemi, kripto para birimleri de dahil olmak üzere çeşitli ödeme seçenekleri sunacak.
Bir kullanıcının profil sayfasında yer alan “Takip Et” düğmesinin hemen yanında para simgesi görürseniz, o hesabın bağış özelliğinin açık olduğunu anlayabilirsiniz.
“Bağış” kavramı özellikle X jenerasyonu için maddi anlamda iyi durumda olanın, kötü durumda olana “bahşettiği” para ya da mal olarak değerlendirilse de günümüzde dijitalleşmenin bir parçası olarak “bağış yapma”nın anlamı oldukça değişti.
Y Kuşağının da nispeten adapte olduğu dijitalleşme sürecinin tam ortasına doğan Z Kuşağı ile birlikte, her an yeni olanaklar ve içerikler sunan yayın mecralarındaki akış hızı baş döndürücü bir seviyeye geldi. X kuşağının hiç anlam veremediği, Y kuşağının ise uyum sağlayabildiği bu değişimin öncüsü konumundaki Z kuşağı tüm bu dijital dönüşüme ve akışa yön vermekte.
Z kuşağı, içerik tüketmenin yanı sıra iyi içeriği ödüllendirmek konusunda da pek cimri değil. Dolayısıyla kendisinden önceki nesillere yabancı gelen bu “dijital bağış/donate” konusunda uzun zamandır ipleri eline almış durumda.
Kullanılan bir yazılımı geliştirene, sizin yerinize araştırma yapıp bilgisini paylaşanlara, saatlerini harcayarak bir online oyunda maceradan maceraya koşabilene, eğlendirene, güldürene, içerik üreten herkese onları desteklemek için bağış yapılabilir.
Süreç nasıl ilerleyecek hep birlikte göreceğiz. Ancak dijital içeriğin “hemen” ödüllendirildiği bu tip sistemler gelecekte daha çeşitli şekillerde hayatımızda olacak gibi görünüyor.
Ayşenur Aksoy Babur