Geleceğin Anahtarı Dijitalleşme

Hızla dijitalleşen bir dünyada yaşamaktayız. Dijitalleşmek geleceğe bir adım daha yaklaşmak olarak kısaca tabir edilebilir. Artık alışverişimizi bile online yapıyoruz, ofis arkadaşlarımız ile pencerelerden konuşuyoruz. İnsan olarak her sürece adapte olduğumuz gibi bu sürece de hızlı olarak alışıyoruz. Coronavirus salgını sonrası yapılan araştırmalara göre dijitalleşme daha da ivme alarak hızlanmış durumda. Normalleşme sürecinin ardından da bizi artık dijital bir dünyanın beklediğini kabul etmeli, bu dünyaya geç kalmadan biz de adımımızı atmalıyız.

“Günümüzde dijitalleşme olarak değerlendirilen ve hayatın bütün alanlarını etkileyen bir değişim yaşanmaktadır. Bu değişim esasında teknolojik bir değişimdir. Değişim bu sefer sanayi toplumunun doğuşuna kaynaklık eden sembolik olarak buharın kullanımından farklıdır. Dijitalleşme süreci teknolojik olarak internetin olduğu, yapay zeka, network ve robotların rol oynadığı sayısallaşma dinamiğinin evrenidir. Bu bağlamda bireylerin ve toplumların hayatı da köklü bir biçimde dijitalleşmeden etkilenmektedir. Bu dönüşüm temelde bütün bir toplumsal hayatın robotik ve network bilişim ağları düzeyinde bir aşamaya maruz kalmasıdır. Aynı zamanda öznenin kendini inşa etme araçlarının da farklılaştığı anlamına gelir.”

Özetlemek gerekirse, dünyanın evrildiği teknoloji ve yaşam birlikteliği dijitalleşme ve dijital dönüşümü artık yararlanabileceğimiz bir alternatif yol değil, geleceği şekillendirecek sistemin de anahtarı yapmaktadır.

Dijital Dönüşüm Uygulamaları Nelerdir?

Dijital dönüşüm uygulamaları oldukça kapsamlı ve geniştir. Tek bir çalışmadan ya da uygulamadan ibaret olmayan, bütünsel ve eş zamanlı yürütülmesi gereken çalışmalardan oluşmaktadır. Bir fiziksel marka, işletme ya da şirketin dijital dönüşümü sırasında öne çıkan en büyük dönüşüm uygulamalarını sıralamak gerekirse de;

E-fatura: Standart fiziksel faturanın dijital halidir. Hem zamandan hem de maliyetlerden tasarruf etmenizi sağlarken, tüm iş süreçlerinde birebir verimliliği arttırmaya da destek olur.

E-arşiv: Bu sistem ise elektronik ortamda hazırlanan faturaların mail ya da SMS yoluyla müşteriye iletilmesini sağlar.

E-imza: Fiziksel ıslak imzanın dijitale dönüştürülmüş hali olarak ifade edilebilir.

E-muhasebe: Bir işletme, marka ya da şirketin fizikse süreçte kağıt üzerinde yapılan tüm muhasebe işlemlerinin tamamen dijital ortamda yapılmasına olanak sağlayan sistemdir.

E-irsaliye: Normal irsaliyelerin tüm aşamalarının dijitale dönüştürülme uygulamasıdır.

E-defter: Normal defterin dijital defter haline dönüştürülmesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmesi için kullanılan dijital dönüşüm çözümleri arasında yer alır.

Web sitesi: Dijitale geçişin en önemli çalışması olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Fiziksel mağazanın, işletme ya da şirketin tamamen dijitale geçişinin web sitesi ile sağlandığını söylemek de mümkündür.

Kurumsal kimlik: Markanızın, işletmenizin ya da şirketinizin dijitaldeki kurumsal kimliğinin oluşturulmasıdır.

Dijital pazarlama çalışmaları: Klasik pazarlama dijital dönüşümden sonra yerini dijital pazarlamaya bırakmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top