Özel Gün Kutlamalarında Dikkat Edilmesi Gereken 3 Şey

Dijital iletişimde markaların özel günleri kutlaması, yemek içmek gibi olmazsa olmaz bir eylem haline geldi. Markalar artık sadece “ürün veya hizmet sunan şirketler” olarak kendilerini ifade etmiyor. Gerçek bir birey gibi; kullanıcılarla bağı güçlendirmek, iletişimi sürdürmek için çalışmalar yapıyor.

Bu bağın güçlenmesini sağlayan yollardan biri; özel gün kutlamaları. Özel günler kutlaması çok kolay, basit bir olay gibi gözükse de, doğru iletişim stratejisi uygulanmadığında tam bir kabusa dönüşebiliyor. Hele Türkiye gibi sosyolojik hikayesi derin olan bir ülkede iletişimi güçlü bir şekilde sürdürmenin ayrı bir zorluğu var. İşte özel gün çalışmaları yapılırken markaların dikkat etmesi gereken 3 konu:

  1. Bi’ stratejiniz var mı?

Marka stratejisi ve kimliği ile uygun olmayan bir özel gün kutlamasının, içeriği ne kadar kaliteli olursa olsun işe yarayacağını düşünmüyoruz. Gerçekten, 500 like fazla alınacak diye markalar her günü kutlamak zorunda değiller. Örneğin iletişim tarafında çok resmi duran, ciddi bir şirketin Dünya Kedi Günü’nü kutlaması sizce ne kadar mantıklı?

Onun yerine markanın kendi özel gününü  seçmesi / yaratması ve bunu bir kampanyaya dönüştürerek iletişim stratejisinin uzun vadeli bir parçası haline getirmesini çok daha mantıklı buluyoruz.

2. Kreatif dünyanız Shutterstock yaratıcılığından ibaret mi?

Görsel dünya markanın kimliğini yansıtmalıdır ve özgün olmalıdır. Birbirine benzeyen Shutterstock görsellerinden oluşan özel gün kutlamaları, iletişimin çok aktif olduğu bir günde kazaya dönüşebilir.

2016 yılının Öğretmenler Günü’nde, çok değerli markalar bu günü kutlamak için, kara tahta üzerine çiçek deseni görselini kullandılar ve ardı ardına sosyal medyada pişti oldular.

 

pist

Bu durumda sonuç: Görsel güzel olsa bile, iletişimde yaratıcılığı bir adım farklı şekilde ortaya çıkarmak önemlidir. 🙂

Özel günlerde aynı konsepti ve belki de aynı ifadeleri kullanmanın dijital dünya için tek bir istisnası var: Atatürk.

Resmi günlerde onun görsellerini her yerde görmeyi, sözlerini ifade etmeyi ve onu anmayı önemli buluyoruz. Türkiye’nin sosyolojik konumu ve değerlerine sahip çıkması konusunda Atatürk’ü ve değerlerini anmak vazgeçilmez bir ifade şeklidir diyebiliriz.

  1. Bu iyi bir iletişim için sadece başlangıç. 

Yapılan paylaşımın tek yönlü olduğunu düşünmek ve paylaştıktan sonra bütün iletişimi bitirmek dijitalde yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Sosyal medya kullanıcıları özel günlerde organik erişim sayınızı yükseltmeye çok isteklidirler. Ramazan Bayramı’nda yapacağınız iyi bir paylaşımın repost edileceğini ve kutlama için aracı bir kanala dönüşeceğini unutmayın. Gene kullanıcılarınız tarafından gönderinizin altına yazılacak yorumlara cevap vermek ve bu özel günleri hep birlikte kutlamak özel günün hakkının verilmesini sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top