Siz Hangisisiniz?

Sosyal medya günümüzde o kadar hayatımızın içinde ki, marka yönetiminden kişisel ilişkilerimize kadar, her konuda ayrılmaz bir parçamız haline geldi. Artık sevdiklerimizin doğum günlerini Facebook’tan kontrol ediyoruz. (İtiraf edin siz de yaptınız.) Ya da kimin kiminle, nerede olduğunu Instagram storylerden öğreniyoruz. Türkiye gibi dinamizmi sürekli yüksek, değişkenleri bol bir ülkede, her yeni gelişme zaten sosyal medyadan takip ediliyor.

Peki, sosyal medya kullanıcılarının hepsi aynı mıdır?

İngiltere’de yapılan bir araştırmada; Facebook ve Twitter kullanıcılarına 1 ay süre ile sosyal medya diyeti uygulanmış. Kullanıcılar bu süre içinde hesaplarına giriş yapmamış ve ilginç sonuçlar elde edilmiş. Sonuçlara göre işte sosyal medyada gözüken kişilik tipleri;

  • Aşırılar: Bu kullanıcılar, aileleri ve arkadaşları ile iletişimde kalmak için sosyal medya araçlarını önemli buluyor. Instagram’a eklediğiniz her fotoğrafın altına gelen “Canım ben Ayşe Teyzen, dayınlar da burada seni öpüyoruz.” yorumunu yapan Ayşe Teyze belki de “Aşırı” bir karakterdir, ne dersiniz?
  • Reddedenler: Bu tip kullanıcılar, sosyal medyanın hayatlarını kontrol etmediğini düşünüyor. Ama hesaplarına giriş yapamadıklarında oldukça gerginler.

Arkadaşlarınızla beraber bir konsere gittiğinizde herkes video çekerken, sizin şarjınız bitse mesela, ne yaparsınız? Bir düşünün.

  • Dalgıçlar: Sosyal medyayı düzenli olarak kullanmayanlar. Haftada birkaç defa hesaplara giriş yapıyorlar.

Dijital iletişim ajanslarının hiç sevmedikleri bunlar! Dalgıçlar, daha çok girin!

  • Bakirler: Sosyal medya araçlarında yeni hesap oluşturanlara bakir deniliyor. Hala kaldı mı diyorsanız soruyoruz; işin ucunda stalker’lık varsa hepimiz yeni bir hesap açmadık mı? 🙂
  • Gözlemciler: Sosyal medyadaki konuşmalara katılmazlar ya da nadiren katılırlar, sadece izlerler. Olan bitenlerin de hepsinden haberdarlar!
  • Soru soranlar: Facebook ve Twitter’da soru sorarak sohbete dahil olurlar.
  • Gösteriş meraklıları: Sosyal medya onlar için herkese ne kadar mükemmel olduklarını kanıtlama yeridir. İnsanları takipçi sayılarına, aldıkları beğeni ya da yorum sayısına göre yargılarlar. Günümüzde Türk influencerlarının en çok düştükleri hatalardan biri de, iyi içerik oluşturmadan bu kategoriye girmeleri herhalde, aman dikkat!
  • Klavye delikanlıları: Sosyal medyada oldukça konuşkan olan bu tip kullanıcılar genellikle yüz yüze iletişimde sessizdirler. Ama Twitter’da bir kavga çıksın, başını çeken onlar!
  • Hayaletler: Sohbete katılmaya çok hevesli olmalarına karşın kişisel gizliliğe önem verirler, bilgilerini saklarlar. Ekşi Sözlük’ü çok seven kullanıcıların bolca hayalet hesapları vardır.

Peki, soruyoruz; siz hangisisiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top