Günümüzde her yeri ele geçirmiş olan TikTok trendlerini sanırsam bilmeyeniniz yoktur. Bugün hangi sosyal mecraya girsek karşımızda bir TikTok trendi bulmak mümkün. Gelin bu mecrayı biraz daha yakından inceleyelim. Kendini küresel bir video topluluğu olarak tanımlayan TikTok ile kullanıcılar, kendi kısa videolarını oluşturup, paylaşabiliyor. Kullanıcılar, videolarına, özel efekt filtreleri, eğlenceli etiketler ve çıkartmalar ile sevdikleri müzikleri veya sesleri ekleyelebiliyorlar. Minimum kullanıcı yaşı 13 olan bu platformda sadece İrlanda’da yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir. Kullanıcılar Facebook, Instagram, Twitter veya e-posta hesaplarını kullanarak kaydolabilirler. TikTok eğlenceli ve dinamik bir yeni mecradır 2016 yılından beri hayatımızdadır. Kendine has dili ve akımları ile her ay yeni trendlerle, yeni kitlelere seslenmektedir.
Z kuşağının yükselen sesi TikTok, aynı zamanda markaların da son dönemlerde sıklıkla kullandığı reklam alanları içerisindedir. İlgi çekici kısa videolar şeklinde yayımlanmış olan reklamlarıyla birlikte markalar, müşteri kitlelerini daha genç bir kuşağa ve bu alanı kullanan kişilere kadar ulaştırabiliyorlar. Dezavantajlarına gelecek olursak, uygulama içerisinde biliyorsunuz ki kullanıcılar çok sayıda filtre kullanarak, yüzlerinde oynama yapabilmektedir. Bunlar şüphesiz çoğu zaman komik olsa da, en az bunun kadar kişiyi ‘’daha güzel kılmak’’ amacı ile üretilmiş bazı araç çubukları şeklinde de karşımıza çıkabiliyorlar. Videolarını paylaşan ünlüleri, markaların yayınlamış oldukları o kusursuz vücutlu modelleri, sportif erkekleri gören genç nesil ise kendi hayatlarına dönüp baktıklarında, bazen aşağılık kompleksine girebilmektedir. Zaten uygulamada kısa bir süre yer almış olan kişiler bile içeriklerin bazen ne kadar sapkın olabileceğini biliyorlardır. Kadın bedenine dair paylaşımlar, yine bu genç yaştaki kullanıcıların zihinlerinde bazı değersizlik duygusuna dair tetiklenmelere sebep olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, Tiktok uygulaması sonrası gençlerde estetik operasyonlarda artış gözlemlenmiştir. Dünya genelinde 1 milyar kullanıcı sayısına ulaşan TikTok, 19 ülkede en çok indirilen ilk on uygulama içerisinde yer almış ve 2020 yılında en çok indirilen 2. uygulama olmuştur. Z jenerasyonu olarak tabir edilen 1995+ sonrası doğumlu kitlenin %64’ü TikTok’u oldukça aktif kullanmaktadır. Z jenerasyonun 2021 yılında en geniş tüketici kitlesi ve yaş grubu olacağını öngören Forbes 2020 raporunu incelediğimizde markaların hedef kitlesine en rahat ulaşabileceği yeni medya kanalı şu an için TikTok diyebiliriz. Türkiye’de; 14 milyon tekil Tiktok ziyaretçisi bulunmaktadır. Günde ortalama 38dk. Tiktok videoları izlenmektedir. TikTok kullanıcılarının %59’u erkek, %41kadındır. TikTok kullanıcılarının yaş oranlarının %24’ü 13-18, %32’si 18- 24, %12’si ise 39-55 yaş grubundadır.
TikTok reklamları detaylı incelendiğinde; Nike, Trendyol, Defacto, Lipton, Rexonna gibi büyük çaplı markalar ile reklam çalışmaları yapıldığını gözlemlemekteyiz. Günümüz çağı dijital bir çağ her geçen gün yeni şeyler gerçekleşmekte ve bizde günümüz çağını yakalamak için günümüz insanına seslenmeliyiz. Bu da demek oluyor ki her sosyal mecrada aktif olmalıyız, tüm trendleri önce biz bilmeliyiz. Bu açıdan bakıldığında en başta da söylediğim gibi TikTok yeni kuaşağın sesidir ve dinamiktir. Yeni kitleyi yakalamak, gündemde olmak için bu sosyal mecradan da mutlaka reklam vermeliyiz. Artık bir nebzede olsa geleneksel pazarlama yöntemlerinin dışına çıkılması gerekmektedir. Bunun içinde maalesef Facebook ya da Instagram reklamları yeterli değildir. Tiktok’un diğer mecralara göre daha mizahi bir dili vardır kullanılan öğeler sayesinde daha cesur reklam çalışmaları yapılabilmektedir. Yeni bir mecra sayılabileceği için etkileşim oranı da diğer mecralara kıyasla oldukça yüksektir. Henüz mecrada reklam kirliliği mevcut değildir. Bu sebeple uygun olan tüm markaların yeni neslin sesine kulak vermesi gerekmektedir.