Dijital dünyanın arka yüzünü didiklemeye devam ediyoruz sevgili okurlar. 🙂 Takdir edersiniz ki dijital dünya, bu zamanlarına kolay gelmedi; tarihte öyle etkiler oldu ki dijital dünyanın şekillenmesinde onlar olmasa n’apardık biz dedirten!
Teknoloji dünyasını baştan yaratan o 5 dava neydi? Hadi birlikte bakalım.İndirenlere Açılan Dava
ABD’de yaşayan Amerikan yerlisi Jammie Thomas-Rasset, RIAA tarafından 12 şarkıyı Kazaa ağında paylaştığı için bir mektup aldı.
Mektupta Thomas-Rasset’ten mahkemeye çıkmaması için 5.000 dolar talep ediliyordu. Bunun sahte bir mektup olduğu sanılınca istenen yapılmadı ve olanlar oldu.
Mahkemeye çıkan Thomas-Rasset, davayı kaybetti. RIAA, 222.000 dolar tazminat aldı. Hatta ücret 1.920.000 dolara yükseltildi. Yani şarkı başına tam 80.000 dolar! Thomas-Rasset yaptığı itirazla cezayı 54.000 dolara düşürmeyi başardı.LimeWire’ın Ölümü
LimeWire’ın sorunu da aynı Napster gibi lisanslı içerikleri yasadışı dağıtan bir ağ olmasıydı. Zamanla bu durum Arista Records ve 13 kayıt şirketinin firmaya dava açmasına neden oldu.
Kayıt şirketlerine göre LimeWire, telif hakkı ihlaline katkıda bulunuyor ve kanunları çiğniyordu. Hakim, kayıt şirketlerini haklı buldu ve LimeWire’ın kalıcı olarak kapatılmasına hükmetti. Dahası LimeWire’ın tazminat ödemesine hükmedildi. Bu cezanın 72 trilyon ile 75 trilyon dolar arasında olduğu (tüm dünyadaki paradan fazla) tahmin ediliyor.Napster’ın Ölümü
İnternet üzerinden şarkı paylaşmaya izin veren Napster’ta her şey bedavaydı. Hatta yayınlanmamış müzikler bile, ta ki bu durum Metallica’nın itirazına dek. Durum Metallica’nın davasıyla değişti. Metallica her şarkı yayını için minimum 100.000 dolar talep etti.
Sonuç olarak Napster davayı kaybetti Metallica’nın şarkılarını hizmetin dışında tutmak ve bu müzikleri paylaşan 230.000 kişiyi engellemek zorunda kaldı. Napster, bu yaşananların ardından çok fazla ayakta kalamadı.
Microsoft Tekelinin Sonu
Microsoft’un yazılım dünyasına hükmetmesi, 1990’ların sonunda ABD Adalet Bakanlığı’nı rahatsız etmeye başladı. Özellikle Internet Explorer’ın Windows ile birlikte gelmesi ve tarayıcınızı değiştirmenin çok kolay olmaması, Adalet Bakanlığı’nın dikkatini çeken konular arasındaydı.
Tüm bu olanlar dünyanın en güçlü firmasıyla mücadele etmesi demek anlamına geliyordu. Gates’in yaşananlar sırasında basit ve kaçamak cevaplar vermesi dikkat çekmişti.
Sonuç olarak hakim Microsoft’tan yana karar vermedi ve firmanın iki farklı firmaya bölünmesine hükmetti. API’ların diğer firmalarla paylaşılması ve kaynak kodlarının üç devlet temsilcisine sağlanması da şart koşuldu.
Bu dava bazıları tarafından önemsiz gibi görünse de Mozilla, Apple ve Google gibi firmaların Microsoft ile rekabet edebilmesini sağladı. Bakanlığa göre Microsoft, işletim sistemindeki API’ları da Internet Explorer’dan yana kullanıyordu.
Kendi DVD’lerinize Sahip Olma Hakkı
İlk DVD’ler CSS adı verilen kısıtlayıcı bir kopya korumasıyla ortaya çıkıyordu. Bu kopya korumasını kırmak isteyen kişiler, CSS adında bir program ortaya çıkardılar. Ancak bu Motion Picture Association’ın (MPA) ve DVD Copy Control Association’ın (DVD-CCA) Norveçli programcılardan birinin peşine düşmesiyle sonuçlandı. Açılan davada DVD-CCA ve MPA’nın her ikisi de kaybederek önemli bir darbe aldılar. Mahkeme, DVD’leri kişisel kullanım için kopyalamanın kanun dışı olduğunu kabul etmedi.