Topluluk Oluşturmaya Yeni Bir Bakış: FANLAR

Dijital iletişim biçiminin en önemli özelliklerinden birinin yepyeni bir biçimde “topluluk oluşturma” olduğu tartışmasız bir gerçek. Bu topluluklar niş beğeni ve hobilerden, politik ve toplumsal eylem- düşünce topluluklarına kadar geniş bir skalada ve boyutta olabiliyor. Aynı zamanda çağın ruhuna uygun olarak zaman içerisinde hızla kurulup, dağılıyor ve yeniden kuruluyorlar. Youtube 2024 Kültür ve Trendler Raporu, yükselen bir topluluğa dikkat çekiyor: Fanlar. Peki Fanlar ve Fandomlar biz marka iletişimcilerine ne söylüyor?

“Son yıllarda, kısa biçimli video oluşturma ve üretici yapay zekadaki teknolojik değişimler, hayranlara hayran topluluklarına katılmaları için daha fazla ve giderek daha yaratıcı yollar sağladı. Değişen bağlılık ve etkileşim dereceleriyle bu katılım, hayran topluluğunun katmanlaşmasına yol açtı. Sıradan hayranlar sadece medya tüketebilir, ancak süper hayranlar rutin olarak hayran topluluklarının nesnesi hakkında medya oluşturur ve genellikle bunun için para harcarlar. ” diyerek fanlar arasındaki katmanlaşmaya dikkat çeken raporda, diğer bir başlık da Z kuşağının “super fan” olmaya eğilimi.

Online olarak SmithGeiger Study’nin 14-24 yaş arası gençlerle yaptığı araştırmaya göre yüzde 8 gibi büyük bir rakam kendini “professional fan” ve yüzde 21’i “super fan’ olarak ifade ediyor. Bu kabaca Amerika’daki her 3 Z kuşağı üyesinden birinin hayranı olduğu kişi ile ilgili içerik ürettiği ve tartışmalara katıldığını ortaya koyuyor.

Hayranlık ve Amerika deyince aklımıza gelen Taylor Swift ve internetteki hayran topluluğu “Swiftie” : Taylor Swift’in hayran topluluğu ile ilişkisi başka ve çok uzun bir yazının konusu ama şunu söylemek gerekiyor ki, şarkı sözleri, kültüre olan etkisi, hayranlarının birbirine yapmasını öğrettiği arkadaşlık bileziklerine kadar “fan yönetimi” konusunda çok dersler içeriyor.

Peki bu katmanlaşan ve birbirini “fanlık” konusunda geliştirme mekanizmasına sahip olan (bir topluluğu topluluk yapan en önemli etmenlerden biri) bu gruplar markalar hakkında ne düşünüyor?

SmithGeiger Study’nin aynı araştırmasına göre Z kuşağının yüzde74’ü hayranı oldukları ünlülerle markaları birlikte görmekten hoşlanıyor. Bu oran şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı olan, hayranların sizin için içerik üretmeye devam ediyor olması.

Örneğin, McDonald’s, anime hayran kitlesine, McDonald’s’ın animelerde sıklıkla “WcDonalds” olarak temsil edilme biçimine dayanan bir kampanya başlatarak ulaştı. Hatta anime müzik videosu için kullanılan bir kısaltma olan AMV’nin kendi versiyonlarını bile yarattılar. Bu, hayranların kısa filmler, trendler ve diğer içerikler üretmesine izin vererek ve mor içecekle ilgili videolar için milyarlarca görüntüleme elde ederek, Grimace Shake ile ABD’de 2023’ün 2 numaralı trend konusunu ele geçirmesinden sonra geldi.

Topluluk oluşturma imkanlarının hayran olma haliyle birleştiğinde ne kadar güçlü olabildiğini görüyoruz. 2024’de yeni hayran topluluklarını ve olaylarını görmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top