Akıllarda tek soru: ChatGPT ile ne, ne kadar paylaşmalı?

ChatGPT ile neler yapabildiğimizin sınırlarını denedik, eğlendik, öğrendik. Şimdi sıra en başından beri herkesin aklında olan o soruyu sormakta: “ChatGPT ile ne paylaşılmalı? Ne kadar paylaşılmalı?”

İnternet kullanıcıları – en azından profesyoneller – genellikle olası veri ihlallerinin risklerinin ve kişisel bilgilerimizin çevrim içi kullanım yollarının farkındadır. Ancak ChatGPT’nin yetenekleri, gözümüzün önüne perde çekmiş gibi. İlk aşkın heyecanına kapılmış ve bütün riskleri göz ardı ediyormuşuz gibi gelmiyor mu sizlere de? Neyse ki herkes için öyle değil.

OpenAI kısa bir süre önce, ChatGPT kullanıcılarının sohbet geçmişini devre dışı bırakmasına olanak tanıyan ve konuşmaların modeli iyileştirmek ve hassaslaştırmak için kullanılmasını önleyen yeni bir gizlilik özelliğini duyurdu.

Mashable.com’a konuşan kurumsal siber güvenlik ve veri koruma alanında yirmi yıllık deneyime sahip Gartner’da gizlilik araştırmalarından sorumlu Başkan Yardımcısı Nader Henein, “Doğru yönde atılmış bir adım,” diyor. “Ancak gizlilik ve yapay zeka ile ilgili temel sorun, model oluşturulduktan sonra geriye dönük yönetişim açısından fazla bir şey yapamamanızdır.”

Henein, ChatGPT’yi otobüste arkanızda oturan cana yakın bir yabancının sizi kameralı telefonla kaydettiği olarak düşünmenizi söylüyor. “Çok nazik bir sesleri var, iyi insanlara benziyorlar. O zaman gidip onunla aynı konuşmayı yapar mıydınız? Çünkü olan bu.” Devam etti, “iyi niyetli, ama canını yakıyorsa – bu bir sosyopat gibi, ikinci kez düşünmeyecekler.”

Henein, ensemizdeki tehlikeli nefesten bahseden tek profesyonel değil. OpenAI CEO’su bile ChatGPT’ye güvenmenin risklerini kabul ediyor. Aralık 2022’de “Şu anda önemli herhangi bir şey için ona güvenmek bir hata. Sağlamlık ve doğruluk konusunda yapacak çok işimiz var” diye tweet attı (yeni bir sekmede açılıyor).

Henein haklı haklı olmasına da, peki ne yapmalı? Cevap basit; ChatGPT ‘ye çevrimiçi yayınladığınız diğer her şey gibi davranın. Başka birinin okumasını istemediğiniz hiçbir şeyi asla göndermeyin. ChatGPT’yi ister kişisel yaşamınızda ister iş üretkenliğinizi artırmak için kullanıyor olun, bunu ChatGPT ile paylaştığınız şeyler hakkında iki kez düşünmeniz için dostça bir hatırlatma olarak kabul edin.

ChatGPT kullanmanın risklerini anlayın

Öncelikle, OpenAI’nin kullanıcılara verilerini nasıl kullandıkları hakkında ne söylediğine bakalım. Herkesin gizlilik öncelikleri aynı değildir, ancak ChatGPT’yi bir sonraki açışınızda neleri kabul ettiğinizi bilmek önemlidir.

1. Bilgisayar korsanları süper popüler uygulamaya sızabilir


Her şeyden önce, OpenAI dışından birinin verilerinizi hackleme ve çalma olasılığı vardır. Üçüncü taraf bir hizmet kullanılırken, verilerin hatalar ve bilgisayar korsanları tarafından ifşa edilmesine ilişkin doğal bir risk her zaman vardır ve ChatGPT de bir istisna değildir. Mart 2023’te, ChatGPT Plus kullanıcılarından gelen başlıkları, yeni sohbetlerin ilk mesajını ve ödeme bilgilerini ifşa eden bir ChatGPT hatası keşfedildi.


2. Konuşmalarınız bir sunucuda bir yerde saklanır


Pek olası olmasa da bazı OpenAI çalışanlarının kullanıcı içeriğine erişimi vardır. ChatGPT SSS sayfasında OpenAI, kullanıcı içeriğinin kendi sistemlerinde ve “ABD’deki diğer güvenilir hizmet sağlayıcıların sistemlerinde” depolandığını söylüyor. Özetle, OpenAI tanımlanabilir kişisel bilgileri kaldırırken, “tanımlamadan çıkarılmadan” önce, sunucularında ham biçimde bulunuyor. Bazı yetkili OpenAI personeli, kullanıcı içeriğine dört açık nedenden dolayı erişebilir: bunlardan biri, kullanıcılar devre dışı bırakmadıkça modellerinde “ince ayar” yapabilir.


3. Konuşmalarınız modeli eğitmek için kullanılır (Devre Dışı bırakmadığınız sürece)


Konuşmalarınız ChatGPT’yi eğitmek için kullanılır. OpenAI, sitesinde birkaç farklı makaleye dağılmış veri kullanım politikasına göre, “bize sağladığınız verileri modellerimizi geliştirmek için kullanabiliriz” diyor. OpenAI “Kişisel Bilgileri toplayabileceğini veya kimlik bilgilerini gizleyebileceğini ve toplanan bilgileri Hizmetlerimizin etkinliğini analiz etmek için kullanabileceğini” söylüyor. Bu, teorik olarak, modelin “öğrendiği” şey aracılığıyla halkın bir iş sırrı gibi bir şeyden haberdar olabileceği anlamına gelir.


Önceden, kullanıcılar yalnızca SSS sayfasında bağlantısı verilen bir Google Formu aracılığıyla verilerinin modelle paylaşılmasını devre dışı bırakabiliyordu. Şimdi, OpenAI, ChatGPT hesabınızda bir geçiş ayarı biçiminde veri paylaşımını devre dışı bırakmanın daha açık bir yolunu tanıttı. Ancak bu yeni “gizli mod” ile bile, konuşmalar OpenAI’nin sunucusunda 30 gün boyunca saklanır. Ancak, şirketin verilerinizi nasıl güvende tuttukları konusunda söyleyecek çok az şeyi var.

4. Şirket, verilerinizin üçüncü taraflara satılmayacağını söylüyor


OpenAI, kullanıcı verilerini pazarlama veya reklam amacıyla üçüncü taraflarla paylaşmadığını söylüyor, bu nedenle endişelenmeniz gereken bir şey daha az. Ancak, sitenin bakımı ve işletimi için kullanıcı verilerini satıcılar ve hizmet sağlayıcılarla paylaşır.

Ne yapmalı?

Sıradan işleri saniyelere indirmenin cazibesi, yeni olana merak duymanın gençleştirici hissi kullanıcıların aslında bu bilgileri çevrimiçi olarak yayınladığı gerçeğini gölgede bırakıyor gibi görünüyor. Dijital verinin asla kaybolmayacağı gerçeğini unutmadan, temel dijital güvenlik prensipleri ile hareket etmeli ve dijital vatandaşlığın ilk kuralını her daim kendinize hatırlatmalısınız: “UYANIK OL!”

“O bir hesap makinesi değil, veriler de bulutlarda süzülmüyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top