Dijital Satış Zinciri Neden Önemli?

360 derece iletişim; “markanızın satın aldığı ya da almadığı tüm tanıtım ekranlarında aynı mesaja ve buna bağlı alt mesajlara sahip olması” olarak çok kabaca özetlenebilir. Çağımız çok hızlı, uyaranlar çok fazla. Tüketiciyle karşılaşılan her ekran ise çok değerli. Dijital ekranlar ise günümüzde artık en çok karşılaşılan ekranlar. Peki, gerçekten yola satış zincirini tamamlayarak mı çıkılıyor?

Dijital satış zinciri nedir? 

Daha önce söylediğimiz gibi; dijital pazarlama temelde “bir topluluk oluşturma” işidir. Bundan bir adım daha ileri gidersek, bu oluşturduğunuz topluluğun “en hızlı ve en kolay” yöntemle hedefine ulaşmasını sağlamaktır. İşte tam bu hedeflerine ulaşma yolculuğu “dijital satış zincirini” oluşturur. Örneğin; bir ev tekstili markasısınız, genel bir segmentasyonla büyük şehirlerde yaşayan, nişanlı, ya da evlilik hazırlığında, e-ticaret deneyimi olan,  18-30 yaş arası kadınlardan oluşan bir topluluğa sahipsiniz. Bu topluluğunuzun hedefi yeni evine alacağı en kaliteli ev tekstili ürünlerine ulaşmak. Bu hedefi desteklemek için özel kampanyanızı hazırladınız, bir indirime bağlıyorsunuz ya da 2. bir satışa bağlamak üzere promosyonunuz var.  Segmentasyonunuz doğru, kampanyanız doğru! Reklamlarınızı yayınlamaya başladınız. Bu reklamı dijital topluluğunuzun üyeleri – büyük ihtimal cep telefonundan gördü, reklama tıkladı, saniyeler geçti. tüketicinin dikkati dağıldı, Google sizden ücret aldı, ama hedefe ulaşılamadı.

Biz değil Google uyarıyor: “Tıklamaların 4/3ü boşa gidiyor.”

Bu anlamda dijital satış zincirinin tamamlanması kritik bir öneme sahip. Bu zincir neden kurulamıyor, ana nedenlerini size saymak isteriz.

1- Yazılımsal Yetersizlikler: En en en temel neden bu. Yazılım konusu dijital pazarlamanın merkezi olmasına rağmen, maalesef iyi yazılımcı ülkemizde çok sınırlı. Temel parametreleri oturtulmamış bir site, ne olursa olsun size tıklama kaybettirecektir. Örneğin, kaç site SSL sertifikasını aldı? bunu sorarak işe başlayalım. Dijital satış zincirini doğru kuracaksanız, mutlaka çok güvendiğiniz bir yazılım danışmanınız ve ekibiniz olmalı.

2- Stratejik Yanlışlar: İş hayatı çok yoğun, bu nedenle markalar açısından önceliklendirme ve hedefleme bazen geri planda kalabiliyor. Dolayısıyla “tüketici gözünden görme ve tüketicinin hedefini anlayarak onun en kolay ve en hızlı ulaşmasını sağlamak” aslında hiç konuşulmayan bir konu haline geliyor. Her ne kadar uzun zamandır tasarımlarda User Experience (UX) tekrar konuşulan bir konu olsa da kaç marka bunu uyguluyor, önemli bir konu.

3- Ajanslararası Uyumsuzluk: Bunu 360 derece iletişim yapan her marka bilir; pazarlamada tüm kanallarda ortak hedef oluşturulması gerekir. Pek üzerinde konuşulmasa da kreatif ajansınızın, performans ajansınızla aynı hedefe ulaşmak için çabalaması, sosyal medya ajansınızla bunları desteklemesi temel taşlardan sadece bir tanesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top