B2B (BusinessToBusiness) markaların gün geçtikçe dijital pazarlamaya dair ilgileri artmasına rağmen, henüz yeterli seviyede de değil. Her markanın bir dijital pazarlama planı olması gereken günümüzde, İşte dijital pazarlamayı kullanmak isteyen B2B markalar için 10 içgörü.
1 – Sizin İşiniz Bağ Kurmak:
B2C markalar kadar B2B markalar için de geçerli olan bu gerçek için dijital pazarlama harika bir araç. Çünkü dijital pazarlama ile tanıştığınız her müşteri adayı, aynı zamanda uzun dönemli müşteriniz olabilecek bir potansiyele sahip. Satış devamlılığı bu kadar mühimken kim Google reklamlarından gelen teklif isteğinin sadece bir telefon konuşması ile sınırlı kalmasını tercih eder ki? Bu nedenle dijital pazarlamanın CRM yönetiminizin bir parçası olduğunu unutmayın.
2 – Dijital Pazarlama Araçlarını Uyumlu Kullanın:
Biliyoruz; SEO, Google Adwords, sosyal medya yönetimi, dijital medya satın alma ve daha başkaları derken birçok araç, birçok kural ortaya çıktı, kafalar karıştı! Tek kuralı hatırlatalım; hangi araca ne kadar yatırım yapıyor olursanız olun, bu araç/ların amacını önceden belirleyin ve bunları birbiriyle uyumlu kullanın.Google Adwords anahtar kelimelerinde anlattığınız şey, sosyal medyada da aynı olmalı. Amacınız neydi unutmayın: “Kendimi doğru anlatarak, doğru kişiye nasıl ulaşırım?”
3 – Satış Döngünüzü Kurdunuz mu?
Bu sorunun bir marka olarak hem hikayelendirme beceriniz hem de stratejik yaklaşımınızla ile ilgili olduğunu biliyoruz ve hatırlatalım: Bugün satışa dönmeyen o temas yarın satışa dönebilir! Daha açık ifade ile “Dijital topluluğunuzu oluşturmak da satış döngünüzün bir parçasıdır” diyebiliriz. Ana satış kanalınız internet siteniz hazır mı, ilk adımınız bu olmalı.
4 – Analiz, Analiz ve Analiz
Dijital iletişimde çok araç var, hepsinden belli oranlarda dönüşüm alacaksınız. Ama mühim olan dönüşümleri artıracak içgörüleri çıkarma becerinizin olması. Hangi araç size ne kadar lead ile dönüyor? Önerimiz: 6 aylık bir çalışmadan sonra dijital pazarlamada kartlarınızı yeniden dağıtın.
5-Her Şey Konumlandırmadan Başlar:
Marka kendisi ile ilgili ne anlatmak istiyor? Neden bu markayı seçsinler? Temel soruları cevaplamadan bu yola çıkmayın. Hangi kanalları kullanacaksınız, örneğin sadece Linkedin’i ve tüm çalışanlarınızı da kullanmalarına destek olarak kullanmak yeterli olacaktır. Samimiyet ve doğru anlatım gerekli, her yerde olmanız gerekmiyor ama marka kimliğini yaratıcı, ilgi çekici ve doğru mesajlarla vermek en önemlisi.
6 – Bütçeler Düşündüğünüzden Yüksek Olacak:
Tıklama başına oluşan maliyetler her geçen gün artıyor. Dijital, hala reklam yatırımlarının en uygun bütçelerle kullanılmasına izin verse de, geçmişteki “Dijital pazarlama çok ucuzdur” algısının bittiğini söyleyelim. Siz verimliliğe odaklanın. Lead başına hala en ucuz yatırım aracı dijital pazarlama; özellikle sizin için.
7 – İmaj mı Satış mı Denkleminden Kurtulun:
Siz milyonlara konuşmuyorsunuz, avantajınız burada. Dolayısıyla her lead bir imaj, her imaj bir leade katkı aslında. Raporlarınızda ne kadar göründüğünüz kadar ne kadar etkileşim aldığınız olmasa dijital pazarlama yapıyorsunuz sayılmaz.
8 – Hareket Yaratın:
Büyük büyük işler yapmanız gerekmiyor. Ama paydaşlarınızı dahil edeceğiniz bir söz ve birliktelik halini oluşturacak bir söyleminiz olmalı. Şimdi sektörünüze katkı koyabileceğiniz eğitim programlarını, destek olabileceğiniz toplumsal sorunları şöyle bir düşünün, hatta tüm çalışanlarınızla birlikte düşünün. Çalışan ve paydaşlarınızın en büyük değerleriniz olduğunu unutmayın onları da harekete dahil edin. Üstelik dijital alan bu hareketi yaratmanız için tüm olanakları ile hizmetinizde.
9 – 360 Derece Yaklaşımı Unutmadık:
Buraya koymazsak olmaz; sadece dijital alanda değil, tüm pazarlama iletişimi faliyetlerini 360 derece felsefesiyle yapmıyorsanız zaten baştan hata oldu.
10 – En Büyük Avantajınız:
Gelişmekte olan bir pazardasınız, dijital pazarlamaya ne kadar önce girerseniz o kadar alan alırsınız. Data yönetiminin önemini unutmayın. Bu nedenle ölçülebilir, geri bildirime bağlı güçlü bir etki için hemen, şimdi başlayın!